Austria Beč – Atletic Bilbao 0:3 – i to ti je Europa

    Krenuli smo za Beč rano ujutro jer nam Austrijanci nisu dali da rezerviramo karte, niti da ih platimo preko interneta. Kaže Miho ako ništa idemo na kavu u Beč.
    Dolazimo do slovenske granice:

Putovnice molim
Izvolite, gdje možemo kupiti vinjetu?
Pa gdje ste je kupili kada ste isli u Austriju?!?
Pa, tek sada idemo u Austriju.
Aha, na prvoj benzinskoj pumpi.

    Dolazimo do stadiona, a tamo plakat na njemačkom. Miho kaže da piše da su karte rasprodane. Ulazimo u Fun shop, pitamo ima li slučajno koja karta, kad ono ima. Kaže vratili sponzori, dali ih želite kupiti jer nažalost to nisu karte za gostujuću tribinu. Naravno da želimo, cijena 30 E, mjesto vrlo blizu Bilbaovim navijačima. Inače nekakva Austrija Beč ima odličan Fun shop, a o pivnici u sklopu stadiona da ne govorim. Tamo smo dobili direkcije kako doći u centar – par stanica autobusom, pa par podzemnom. Miho nešto priča na njemačkom s vozačem par minuta,  ja mu na kraju kažem «Ajde sad prevedi», vozač me pogleda i na balkanskom kaže «Ova karta ti vrijedi i za podzemnu i možeš se voziti sat vremena» Prošetali smo malo centrom, uslikali Bilbaove navijače, nešto pojeli u Talijana, i nazad na stadion. Inače na svakom koraku u Beču se može čuti «balkanski».
    Dva sata prije utakmice smo sjeli u veliku pivnicu/restoran koja je u sklopu stadiona. Ogroman broj ljudi, konobari lete na sve strane. Pola litre točenog piva  3,2 E. Zajedno s nama, i stol do nas su bili žešći navijači Austrije. Tetovirani, skinjare, par ih izgleda kao kriminalci, dok je jedan zaštitar izgledao kao masovni ubojica (ogroman lik, cijeli istetoviran, irokeza, nabildan, nisam se usudio da ga slikam).  Navijaju za HSV, plješću kada su ovi dali gol mrskom Rapidu (a puštali su snimku od jučer). «Normalni» navijači su bili nešto dalje od nas.
 

Slavlje Baska poslije prvog gola

 

    Ulazimo na tribine, lijep stadion, nešto više od deset tisuća mjesta, sve tribine imaju krov. Prvo poluvrijeme dosta izjednačeno, Bilbao je u jednoj prilici pogodio prečku i u nastavku akcije uspio ugurati gol u mrežu. Kasnije sam vidio na internetu da je bilo čisto zaleđe, zanimljivo nitko se nije bunio.  Na poluvremenu smo pošli nešto pojesti, a štand drže, a tko drugi nego balkanci. U drugom poluvremenu prvi prekid na utakmici, trebalo je jedno 5 minuta da se raziđe dim od bengalki.
 
 Prvi prekid zbog dima od bakljade na početku drugog poluvremena
 

Vidi, i ovdje bakljada.
Ali ovdje ne bacaju baklje u teren, pametni su, vjerovatno neće dobiti kaznu.
Bečka škola!

 

Drugi (sporni) gol Atletica
 
    Bilbao postiže novi pogodak (igrač gostiju je možda napravio prekršaj u napadu), i publika je poludila. Ovog puta ništa od bečke škole, razni predmeti lete u teren, navijači utrčavaju na teren. Ulaze specijalci, ponovni prekid koji ovaj puta traje jedno 15 minuta. Usred nereda mi zazvoni mobitel. Pa tko je sad? Mater!!! Brzo prekidam poziv i nastavljam uživati u spektaklu. Opet me zove, opet prekidam i saljem SMS «Nazovem te kasnije, u gužvi sam».
 
 
Prekid. Specijaci izvode domaće navijače s terena.
 
    Utakmica se nastavlja, stadionom se ori «Puta Bibao, puta Bilbao !!» Iz Zagreba dobijamo SMS da bi mogli koji put zavikati «Aupa Bilbao», ali to smo odlučili ostaviti za drugi put, nije ni gospodski Beč što je nekad bio.
    Poslije tog gola, totalni raspad sistema u igri domaćina. Bilbao je promašio 3-4 zicera, da bi Llorente u 85 minuti zaključio utakmicu. Odmah smo pošli sa stadiona da izbjegnemo prometnu i eventualno neku drugu gužvu.

I što kažeš Miho?
A, svi u kurcu, Atletic Bilbao!

Ajme moram nazvati doma.

E, što si zvala?
Bio si u Budimpešti a ništa ne govoriš ?!? Sve ja znam!
Ajde nazovem te sutra (mislim se, ne znaš ti ništa).

    Brzo smo izašli iz Beča, na razglasu Živo Blato, a mi put Graza. Kad tamo zaustavljaju «odabrane». Austrijanci prolaze, a zaustavljeni su osim nas, auto iz Pule, Moldavac i Poljak. «E to ti je Europa !» kaže Kapetan.

Molim putovnice, jeste li bili poslom u Beču?
Ne, bili smo na utakmici Austria Beč – Altelic Bilbao
I zato ste išli u Beč?
Da, kaže Miho, ja sam navijač Bilbaoa.
Navijač Bilbaoa iz Dubrovnika ?!?
Da, ali došli smo iz Zagreba.
Čujem da je bilo nakakvih nereda?
Da, evo pogledajte filmić na aparatu.
Pa što ne gledate utakmice u Zagrebu, Dinamo je dobar?
Ja navijam za Split.
Hajduk, da da oni su bili dobri prije 20, ne 30 godina. Ja sam inače igrao nogomet sa ocem od Denisa Glavine. Nisam ga vidio 15 godina. Sve u redu, sretan put.

 
 
Slobodnjak Milenka Ačimoviča, bivšeg slovenskog reprezenativca
 

 

9 komentara na “Austria Beč – Atletic Bilbao 0:3 – i to ti je Europa”

    1. moze li biti ikako drugacije kad je u pricu ukljucen Kapetan :)))

  1. iz dobro obaviještenih izvora saznajem razloge utrčavanja navijača na teren.
    naime, kako je gore već navedeno, tribine su natkrivene, nema vjetra, i navijači su samo spašavali goli život kad je kapetan prdnuo 🙂

  2. evo još jedna snimka (a neke španjolske tv) gdje se između ostalog vidi ulazak huligana u teren. http://www.youtube.com/watch?v=ocwQxlkIJjg

    po meni ovaj drugi gol i nije sporan, oba igrača su u skoku na loptu i sudarili su se tijelima, bez korištenja ruku. bask je bio jači i u duelu i to je to.

  3. provokatoru, mislim da se možeš ugledat kako se pišu putopisi …

  4. Provokatoru, jesi zapeo u Sarajevu, nikako da se vratis i napises nesto o povratku. Evo ima 2 mjeseca da si krenuo tamo