[BRIDGE] Kup u Rijeci, opet kontre!

Prošli vikend u Rijeci odigran je Kup Hrvatske u bridžu. Nastupilo je ukupno 16 timova, a među njima i jedan tim iz Dubrovnika, Du Smart. Osvajač Kupa Hrvatske je isti kao lani, tim JT2 u sastavu: Borevković, Marinovski, Šver, Pilipović, V.Zorić, Staničić. U finalu su bili bolji od Splita za samo 9 IMPova razlike. Uspjeli su nadoknaditi vodstvo Splita na poluvremenu i preokrenuti rezultat.

 

Tim Du Smart je krenuo na Kup u nešto izmijenjenom sastavu nego kad je lani igrao finale. Kao i lani, nastupili su: Joško Đilović, Ante Mijić, Đivo Tikvica, dok su umjesto Ivane Cvjetanović nastupili Toni Radić i Andrija Martić. Tako su se u timu skupila čak četiri Dančara.

 

Spominjalo se tokom zadnjeg tjedna da će iz drugog kluba u županiji, iz bridž kluba Astarea, na Kup otići čak dva tima. Organiziran je čak i kvalifikacijski meč prije Kupa, ali na kraju se ipak na natjecanju nije pojavio niti jedan od ta dva tima.

Znali smo da nam Ivana neće moći igrati na Kupu i prvi plan je bio da kao četvrti s nama nastupi Bibo, ali je dva tjedna prije natjecanja ipak došlo do toga da nije slobodan taj vikend i morali smo naći četvrtog. Tako sam naša dva juniora pitao: hoćemo li zvat Obby-ja?

Joke: ja sam za.

Ante: aj može, ali svakako nek ponese nešto pikova!

Ipak, tjedan dana prije natjecanja, ispostavilo se da Obby ipak ne može taj vikend biti slobodan i trebalo je ponovo tražit četvrtog. Pitao sam Andriju je li zainteresiran ići na Kup i odgovorio je da jest. Ponovo sam pitao juniore, hoće li nam Andrija bit četvrti?

Joke je samo odgovorio: auuuuu!!!

Ante: a gle, meni je svejedno, ali molim te nemoj da daje kaznene kontre!

Odgovorim im ja da naravno da neće. A mislim se, pa kako ćeš Andriju odviknut od kontri. Andrija je vrsni poznavalac vaterpola i piše najbolje analize vaterpolo utakmica u cijeloj regiji. Izvještaje s utakmica naravno da ekskluzivno možete čitati samo na www.dance.hr. Tko god  prati Divlju ligu znao bi da obje ekipe s Danača, Špilja i Turčina kontrama grade svu taktiku. Turčin se čak i proslavio s taktikama u kojima je sprječavao kontre protivnika. Ako se prate izvještaji s utakmica uvijek se u komentarima navodi tranzicija i broj kontri koje je npr. Jug ostvario u utakmici, a čak se prati realizacija tih kontri. Iako bi bilo logično da većina tih kontri bude i realizirana, no dobro se uklapa u priču. J

U međuvremenu je dan prije puta Toni Radić javio da može na Kup pa smo se dogovorili igrati u petero. Dogovor je bio da naši juniorski reprezentativci, Joke i Ante, igraju sve mečeve, a nas trojica ostalih ćemo se rotirat kao drugi par. Za vrijeme ručka u Dodoji smo se krenuli dogovorat. Iako sam mislio da se najviše trebamo dogovarat oko signalizacije, a da u licitaciji sve bude prirodno, Andrija je naravno odmah pitao: A što je tebi prirodno? 🙂 Tako smo uglavnom dogovarali licitacijske sekvence gdje smo okvirno dogovorili sljedeće:

  1. Ne dajemo kaznene kontre ispod 4 pik, tako su sve kontre informativne
  2. Svaka nova boja je forsing
  3. 1-3 u majoru je uvijek invit
  4. 2 tref je uvijek Checkback
  5. Ne igramo nikakve konvencije na 1NT otvor u obrani
  6. Kako Rade još nije razvio dvosmjerni upit Aseva dogovorili smo standardni RKCB 03-14

Srećom pa je Toni navikao igrati informativne kontre pa smo se dogovorili da ni nakon 1NT otvora i protivničke intervencije ne igramo kaznene kontre.

Što se tiče markiranja, Toni i ja igramo da nam mala karta zove, ali kad budemo igrali s Andrijom igrat ćemo da velika karta zove boju.

Još smo u autu do Rijeke razrađivali satima sekvence da pokušamo izbjeći igranje parcijalaca u kontri, koje je Joke srećom po njega prespavao.

Toni je prvi pauzirao i krenuli smo u prvo kolo. Prvo kolo na Kupu se generira na osnovu bodova igrača na hrvatskoj rang listi i tu smo tek trinaesti od šesnaest prijavljenih timova, no to nije ni blizu realna situacija, što će se ubrzo i pokazati. Za protivnika smo imali riječko- zagrebačku kombinaciju koja je igrala kasnije polufinale, dakle dosta nezgodan protivnik na startu. I krene meč, prvi bord Andrija otvori 1 tref, ja 1 karo i lijevi protivnik s moje strane baražira sa 3 herc. Andrija pasira i pokaže minimum, ja kažem 3 pik kao novu boju, dakle forsing što smo i definirali putem. 😎 Andrija pasira forsing, na bordu ide 4 pik, a druga je manša. Komentar iza borda:

Gjivo: zar nismo dogovorili na je nova boja forsing?

Andrija: a nisam imao što licitirat!

Izgleda da smo krenuli sa -10 odmah uprvom bordu. Slijedi drugi bord: pass, pass i protivnik 1 tref. Andrija 1NT, protivnik iza toga 3 tref. Ja imam mali dubl tref, ali oba četverokaratna majora i 7 poena. Srećom pa smo putem definirali ovu sekvencu pa mogu slobodno dat informativnu kontru. Dođe pass do Andrije koji također ima oba 4-karatna majora i passira i protivnik nam igra 3 tref u kontri!!!! Nakon nekoliko sati pokušaja da se ovo ne dogodi, igrali su nam parcijalac u kontri gdje imamo oba majorska fita i to već na drugom bordu! Naravno da su napravili 3 tref u kontri, nije bilo nikakve šanse to srušit. Komentari:

Gjivo: zar nismo dogovorili da je ovo informativna kontra?

Andrija: ma znam, ali imamo više poena pa sam mislio da će past!

Imamo mi više poena, ali oni imaju dobar fit koji donosi devet štihova i napravi se 3 tref sa samo 18 poena na liniji.

Izgleda da gubimo 20tak IMPova u samo dva borda.

Dođe treći bord, otvorim 1NT, Andrija transferira u herc, ali protivnik s desna kontrira transfer, a ja držim peti AQ karo, dam rekontru i Andrija to pasira. Dobra odluka, jer sad nama 2karo u rekontri postaje manša i potencijalno puno IMPova. Ne dođe adutska ataka i sad ima šansi za napravit, ali Andrija ipak nije uspio pa je pao jednom. Nije to bilo jednostavno napravit, trebalo je pogodit pik pozicije figura kod protivnika. Nakon tri borda je izgledalo da gubimo oko 25 IMPa. Nakon toga je sve krenulo na bolje i dosta smo podigli nivo igre tako da smo taj prvi meč uspjeli pored svega ovog dobit za 6 IMPa. Juniori su odlično odigrali, a prvi bord nam je čak bio plus jer su za drugim stolom igrali manšu u trefu umjesto u piku koja se sruši bez problema.

Drugi meč smo igrali protiv jednog od riječkih timova (bilo ih je nekoliko na Kupu). Taj sam meč ja pauzirao. Izgubili smo 18:16, presudio je 4 herc koju je napravljen na stolu kod Tonija i Andrije gdje je otišlo 13 IMPova, ali je srećom protivnik to vratio kad je pao 3NT gdje ima visokih devet štihova.

Treći meč smo igrali opet protiv jednog od riječkih timova i taj smo dobili 17:8. Toni i ja smo imali jedan nesporazum gdje smo pretjerano otišli u 3NT, ali to nije koštalo, a za našim stolom protivnik nije pošao u jednih očekivanih 3NT koji ne ide pa su tu dobili 6 IMPova. Meč smo dobili jer je Toni hrabro zabio jednih 6 tref. To nas je odvelo do pete pozicije prije zadnjeg kola gdje nas čeka Luizijana. Dosta je bitno biti što više u poretku jer se u osmini finala biraju protivnici iz donje polovice po rezultatima nakon četiri kola kvalifikacija.

Taj četvrti meč smo opet igrali Andrija i ja, Toni je htio odmorit jer je najmanje spavao noć prije. Odigrali smo ga jako dobro i dobili sa čak 32:1 iako je u sastavu tog tima nastupio i predsjednik bridž saveza, Jurica Carić, koji je nastupio za reprezentaciju Hrvatske na Small Federation Cupu koji se nedavno održao u Dubrovniku. Ovaj meč je Andrija izvrsno odigrao. U drugom bordu je protivnik izabrao 3NT umjesto 4 pik i Andrija je dobro stao nakon atake u karou i svičnuo u tref. Kasnije je prvom prilikom odbacio Q tref da se deblokira i protivnik nije imao šanse. Znao sam da će naši bit u 4 pik pa da vodimo (Ante i Joke igraju Smart system tako da mi je lako pretpostavit što će se igrat za drugim stolom). Na četvrtom bordu je Andrija pravilno procijenio da njegov balans nije dovoljno jak i ostali smo u 2 pik, dok se protivnik za drugim stolom zaletio u 4 pik što naši juniori lako ruše. Mi smo bili jedini par u sali koji se upisao na tom bordu a da je igrao bilo koji kontrakt u piku! U petom bordu nam je protivnik stao u 1NT i napravio točno sedam štihova, a naši juniori su napravili 3NT+1. Sedmi bord je Andrija krasno odigrao 4S+2, gdje je pogodio duplu Q pik, a kad Carić nije vratio karo nakon što se uhvatio s A tref još i skvizirao Blaženčića u hercu i karou.

S visokom pobjedom u zadnjem kolu popeli smo se na visoku drugu poziciju nakon kvalifikacija što nam je donijelo priliku da biramo visoko i da izaberemo lakšeg protivnika. Ante i Joke su izabrali jedan od domaćih timova i idući dan su slijedili eliminacijski mečevi.

Cijeli taj meč su igrali Andrija i Toni i to smo očekivano lagano dobili sa 58:24, a od tih protivničkih 24 IMPa 15 je otišlo na kontrirani parcijalac :eek:. Toni je dao informativnu kontru na 2 herc, a Andrija je to propasirao iako nema ni blizu ruku s kojom se to radi, ali nije koštalo bitno u konačnom rezultatu.

Slijedio je meč protiv Splita u četvrtfinalu, Split je trenutno vodeći tim u prvoj ligi. Prvo poluvrijeme smo igrali Toni i ja protiv Krolo-Zorić, a drugo poluvrijeme Andrija i ja protiv Čekol-Katušić. Juniori su igrali sve protiv Tesla-Čakić. Meč nije dobro krenuo, odmah su na prvom bordu protivnici hrabro pošli u 6 herc koji ide, a nisam vjerovao da će naši zvat. Drugi bord su stali u 2NT gdje nismo našli idealnu obranu, a naši su igrali 3NT-1 tako da sam pretpostavljao da gubimo 18 na prva dva borda. Tako je i bilo. Zatim je došao bord gdje mi imamo pik, a protivnici herc. Branili su se sa 6 herc na naših 5 pik koji ne ide i tu sam očekivao neki plus, ali se ispostavilo da su za drugim stolom igrali samo 4 pik i napravili pa smo gubili 26:0 nakon tri borda. Četvrti bord su ostali u 3 pik u drugoj manši gdje ide 4 pik, tu sam očekivao 10 IMPa natrag i smo ih možda i stigli, ali je Ante pao 4 pik pa smo gubili sa čak 33:0 nakon četiri borda. Do poluvremena su nam protivnici ostali dva borda ispod slema što su naši juniori zvali i jednu su manšu propustili za drugim stolom, tako da smo do poluvremena sve vratili i poveli 35:34. Propustili smo priliku da povedemo većom razlikom.

Drugo poluvrijeme smo izgubili 38:18, Katušić je dobro odigrao jednih 3NT s čime je spasio 10 IMPa za nas jer je za drugim stolom ataka pomogla da se 3NT lakše napravi. Još jednih 3NT sam ja atakirao pik što odmah proda manšu, a za drugim stolom je došla herc ataka koja 3NT svede na pogodak dame trefa. Nije pogođena pa smo tu izgubili 10. Na dva parcijalca smo izgubili po 7 jer na jednom juniori nisu našli herc šnaper, a na drugom se mi nismo gurnuli na 4 karo. Još smo deset IMPova izgubili na jednih 3NT koje sam pao iako imam čak 30 poena na liniji. Protivnik je imao po jedan kiks s obje strane, ali srećom po njih to se dogodilo na istom bordu pa je to reduciralo štetu za njih.

Tako smo izgubili četvrtfinale što ovaj nastup na Kupu ne čini baš uspješnim, ali realno smo izgubili od jačeg tima pa ne možemo sebi puno prigovorit. Juniori su dokazali još jednom da su već vrlo jak par, mi ostali smo ih pratili koliko smo uspjeli!