Čudna jada od dana grada

 Poštovani prijatelji,

kao što sam i obećao Vašem članu i našem prijatelju Goranu, pokušat ću napisati izvještaj povodom vaterpolo turnira za dan Grada Sarajeva i barem malo se približiti Vašim izvrsnim izvještajima. Vaterpolo klub Bosna je dobio organizaciju turnira. Moram naglasiti da smo i mi aplicirali da organiziramo turnir za otprilike 8 klubova, ali ipak nismo uspjeli. Na turniru su učestvovala 4 kluba, Jadran-Kostrena, Jadran-Neum, GKVS Sarajevo i domaćin Bosna Sarajevo.

Sama priprema za turnir, u našem klubu, izazvala je pomalo čudnu situaciju. Znali smo da klubovi pripremaju dovesti pojačanja, Jadran-Neum i Bosna, Kostrena nije, jer su oni zajedno dugo vremena. Sve informacije su govorile o 1-2 pojačanja što je i realno uraditi. Naravno i mi smo počeli razmišljati da ubacimo barem 2 pojačanja, međutim situacija je krenula sasvim drugim tokom. Dan prije početka turnira, na večernjem treningu, dočekala nas je čudna situacija. Za Bosnu su došli igrati 6 igrača Jadran-Herceg Novog. I to ne bilo koji, nego momci iz prve momčadi, naravno ne u prvih 10, jer su svi juniori (u prvih 10-18), ali njihovi najjači juniori (službene stranice VK Jadrana-zapisnik s turnira). Odmah smo izrazili protest i htjeli odustati od turnira, ali nakon obećanja da neće igrati s nama više od 3 strana igrača (naravno da je to bilo lažno obećanje) i čudnom igrom kuglica i sudija, ispalo je da mi igramo s Neumom prvu utakmicu.

   Ta utakmica je bila izvjesna od samog početka, pobjeda Neuma 19:9, sa dva pojačanja Neuma ni u jednom trenutku nismo uspjeli parirati dobro raspoloženoj ekipi Jadran-Neuma. Druga utakmica je bila puno zanimljivija, Bosna:Jadran-Kostrena. Nakon prve četvrtine 7:1 za Bosnu, igračima iz Kosterne ništa nije bilo jasno jer su 2 dana prije igrali s Bosnom trening utakmicu i dobili ih preko 15 razlike. Bosna je igrala 1, 3, 4, četvrtinu u punom sastavu momaka iz  Herceg Novog. U drugoj je  ubačeno malo domaćih igrača. Nakon početnog iznenađenja Jadran-Kostrena je stisnuo redove i zaigrao jače. Ali nisu uspijeli kondiciono parirati i na kraju su izgubili 17:12.
    Dan poslije nije donio nekih iznenađenja. Prva polufinalna utakmica Jadran-Kostrena: GKVS Sarajevo 11:5 (5:0; 3:0;0:1;3:4), moram naglasiti vrlo korektnu igru momčadi iz Kostrene, jer u našem sastavu je bilo dosta ubacivanja mladih igrača 14,15,16 godina što su oni i prepoznali i kao iskusni vaterpolisti igrali su vrlo korektno i fer. Naravno njihova pobjeda nije bila upitna ni u jednom trenutku. Finalni dvoboj Bosna:Jadran-Neum je trebao donijeti neizvjesnost. Iz razgovora s momcima iz Neuma vidjela se želja da pokažu svu svoju snagu igre. Prva i druga četvrtina je donijela odličnu igru i jedne i druge momčadi. Neum je prvi ostvario vodstvo i do kraja 2 četvrtine mijenjalo se vodstvo. Nakon toga je prevladala fizička spremnost momaka iz Herceg Novog u sastavu Bosne (cijelu utakmicu igrali zajedno) i naravno na kraju je utakmica završena 18:13 za Bosnu. Neum je imao vrlo lošu realizaciju igrača više.
    Za najboljeg igrača turnira proglašen je Ivan Rabadan (Jadran Neum), koji je sa 16 golova i najbolji strijelac turnira. Najbolji golman je Slaven Kandić (Bosna)?.
    Bez obzira na dešavanja na i oko bazena, moram naglasiti vrlo dobre i čvrste utakmice Bosna:Jadran-Neum i Bosna: Jadran Kosterna. Ovaj turnir je pokazao pozitivne i negativne strane. Pozitivne što su momci iz Herceg Novog pokazali čemu treba težiti u radu s mladima i šta bi trebao biti cilj svake vaterpolo škole, a negativne što ne postoje (kod nas) pravila igre. Nepostojanje bili kojeg organizovanog saveza dopušta ovakvu nesportsku igru i demonstraciju sile. Mada je našem klubu malo falilo da dovede neka pojačanja u zadnji momenat, ipak nam je drago što to nismo realizovali. Ako se uzme u obzir naš cilj, a on je rad s mladima, koji zahtijeva veliku strpljivost u radu i dugoročno planiranje, smatramo da smo ispunili planirano. Igrali smo s domaćim igračima, naša djeca od 14, 15, 16 i 17 godina su svi dobili priliku barem 2 minute da osjete čari utakmice i da znaju zašto treniraju. I ubuduće naš rad će se zasnivati na radu s mladima i pružanje šanse svakom pojedincu da postigne svoj maksimum. Možda za to jest najbolji primjer proslava 30 godina od osvajanja naslova europskog prvaka KK Bosne. U jednom trenutku se sjetiš stvari (1979. god.) gdje su tadašnji naši asevi postigli ogroman uspjeh i napravili nemoguće, a u drugom trenutku ti je žao što slavimo uspjehe prije 30 godina, tj. zašto je sport u BiH na tako niskim granama za razliku od susjeda koji svake godine u nekom od sportova naprave neki zapažen uspjeh. Možda je baš problem u radu s mladima i načinu podizanja njihove motivacije za ostvarivanja vrhunskih rezultata. Mislim da je jedan od načina de se ta motivacija postigne jeste i pružanje šanse mladima da igraju i da se takmiče.
   Toliko iz Sarajeva i još jednom hvala našem prijatelju Goranu i svim igračima Špilje na podršci.
 
Edin Baralić
GKVS

Jedan komentar na “Čudna jada od dana grada”

  1. čestitam svim sarajlijama dan grada koji je ako se ne varam danas. izvještaj je odličan. i nadam se da napredujete, polako, ali sigurno i kad dođemo u goste kod vas u sarajevo, ili ako vi dođete ovo ljeto na naš turnir na danče, da ćemo se opet lijepo družit.