Hrvatska u Zagrebu 2010.

     Kvalitetno predstaviti reprezentaciju Hrvatske većinom znalačkom čitateljstvu je sigurno daleko najteže. Radije bi pisao o ženskom turniru; šanse su nam nikakve, ciljevi jasni, a znam nešto i o protivnicama.

    Krenimo s reda. Kod muške vrste je potpuno drugačije. Cilj nam je jasan; koliko god se o apetitima govori umjereno i racionalno, svakom je jasno da kao organizatori turnira ovdje idemo na osvajanje naslova prvaka. Momčad nam je prije dvije godine uspješno prošla mini pomlađivanje (Smodlaka, Vrdoljak, Vićan, pa i Đogaš, Kunac koji nisu stari) u odnosu na momčad koja je bila „samo“ šesta u Pekingu. Rezultat se vidio već lani u Rimu, na Svjetkom prvenstvu, kad je osvojena bronca. Podsjećam, u polufinalu su nas pobjedili također uspješno pomlađeni Srbijanci s 12:11, kasnije prvaci. U odnosu na taj sastav samo je jedno novo ime, Petar Muslim umjesto Antonijevića, te naravno povratnik Joković. Ako je ovo momčad kontinuiteta rezultata, možemo se nadati.
     Pripreme su počele 29.06. u Dubrovniku. Ne dugo potom, nakon samo dva tjedna (bez Hinića) smo nastupali na završnici Svjetske lige u Nišu. Dva puta smo poraženi od Srbije koja je bila dulje u pripremama. U skupini 8:9 te u  polufinalu s rezultatom 11:14, što dovoljno govori o spremi i ozbiljnosti u tom trenutku. U borbi za  treće mjesto sa 9:7 svladana je Australija. Za dva tjedna uslijedilo je novo natjecanje, Svjetski kup u Oradei, turnir koji organizira Fina, na kojem je plan bio uzeti vizu za slijedeće Svjetsko prvenstvo. Momčadi se priključio Hinić. Već u prvom kolu smo pobjedili Srbijance 10:8, potom osigurali prvo mjesto su skupini, te preko Amerikanaca dospjeli u finale gdje na s je opet čekala Srbija. Jako smo loše ušli u utakmicu, u konačnici potučeni s 13:7. Ipak, mislim da se tu Srbijanci bili svježiji, nakon prvog vrhunca forme koje su postigli dva tjedna ranije u Nišu. Rezultat je ipak prevelik i bez obzira nas sve okolnosti, nije dobro izgledalo. Bojim se da tu nije ozbiljnije narušeno samopuzdanje. Ostatak vremena, skoro cijeli kolovoz nisu se igrali turniri, samo spariranje sa Srbijom i Rusijom. Mislim da je Rudić imao sve što je tražio; vrijeme, uvjete, igrače. Osim Markovića, koji je ipak kronično ozlijeđen, zaobišle su ga ozlijede. Kako su mu ovo tko zna koje pripreme, mislim da ćemo biti kvalitetno pripremljeni.
     Sastav je objavljen jučer. Rudić se odlučio na jednog  vratara, a otpao je i nedovoljno spremni Marković. Mislim da Rudić tu nepotrebno riskira. Turnir traje dva tjedna. Moguće je u slučaju osvajanja prvog mjesta čak šest dana odmora. Igra se na otvorenom uvijek u kasnom noćnom terminu (bar u prvoj fazi) pa postoji rizik i od prehlada, upala i sl. Vrataru pogotovo može bit hladno. Šteta za Markovića, pojačao bi konkurenciju na lijevoj strani. Neznam, Rudić veli da mu trebaju igrači za trošenje u obrani.
     Kakvi su nam izgledi?  Mislim da možemo svakoga pobijediti. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača, manje iskusnih je samo nekolicina. Mislim da nema smisla secirati igrača po igrača, kad o njima skoro sve znamo, koliko vrijede i koliko mogu maksimalno dati. Dokle imamo onakve figure kakve imamo-teške centre i visoke bekove; igrat ćemo uvijek jednako, nešto sporije nego drugi. Desna strana napada nam je jača, a ako proradi lijeva koju će se vjerojatno više puštati i  u pozicionom napadu možemo zabijati iz „igre“. S igračem više imamo odlične stative, visoke centre i bekove, a kad su Sukno, Bošković i Joković na vanjskim i na krilu lopta jako lijepo kruži. U obrani nam je slabost vraćanje centara. I Sukno mora u povlačenju otrpjeti provokacije. U obrani imamo bekove (osim Buljubašića) koji mogu odigrati i za vrijeme presinga. Slabost nam je ako na vanjskim pozicijama ostanu centri, i ako na centra budu odvedeni nebekovi. Naravno sve će se to dešavati, i to je nemoguće sasvim izbjeći. I ostaje zadnja karika obrane, Pavić. Na osnovu Rudićeve odluke prepostavljam da je dobar na treninzima, da su i njega dobro pripremili.
     Skupina nam je teška. Ipak, prvo mjesto bi donijelo lakše protivnike u završnici. Igramo doma, moći ćemo pritisnuti malo i suce. Iako mislim da bi na su u jednoj utakmici Srbija možda opet pobijedila, kroz natjecanje bi naša forma trebala rast, elan također te bi u finalu s njima bi imali jednake šanse. Ostale ne spominjem namjerno, ne isključujem nikoga iz borbe, pogotovu Crnu Goru i Španjolsku, to ostavljam za druge.

Hrvatska:

1.    Josip Pavić
2.    Damir Burić
3.    Miho Bošković
4.    Nikša Dobud
5.    Maro Joković
6.    Frano Karač
7.    Petar Muslim
8.    Andro Bušlje
9.    Sandro Sukno
10.    Samir Barač (c)
11.    Igor Hinić
12.    Paulo Obradović
13.    Ivan Buljubašić

5 komentara na “Hrvatska u Zagrebu 2010.”

 1. nekorektan rudićev potez prema markoviću. pa ako ga je eliminiro zbog ozlijede to je trebo napravit na početku priprema, a ne ga mučit 2 mjeseca. ili je rudić toliko sposoban pa da mu toliko treba da vidi je li netko spreman za najveće napore.
  inače je marković i kad bi mu otkinuli ruku bolji i korisniji od buljubašića, a ovakav kakav je sad bolji i od karača i barača.

  samo pavić. s obzirom kako je pavić branio lani u rimu protiv srbije (i sam nas izbacio), a rudić ga cijelu utakmicu nije promijenio brzicom onda je i bolje da vodi samo jednog golmana kad ima toliko povjerenja u njegove alternacije. inače na pripremama je moro bit volarević i ić kao prvi ili drugi golman. očekujem da će pavić opet “briljirat” u 1/2finalu ili finalu.

  zanimljivo je da je na kraju omjer reprezentativaca iz juga i mladosti 5:5. možda je i tu ključ, zašto buljo, a ne marković

 2. ako slučajno kiksamo – ako se npr pavić ozlijedi prije 1/2finala ili bilo koji drugi razlog, siguran sam da će rudić izletit sa poznatom rečenicom da su sve ovo ionako pripreme za london 2012.

  ipak, s obzirom na snagu reprezentacije medalja je izgledna. da imamo vićana iz 2007. bio bi uvjeren u naslov unatoč buljubašića. i onda smo imali kunca

 3. ako već samo Pavić mora biti na golu, nema nam druge nego nadati se da se ne ozlijedi jer onda smo u velikim problemima
  medalja nam je u rukama, samo kojeg sjaja

 4. evo opet promjene, jest taj LEN neozbiljan. kaže perica da će se u slučaju bolesti ili ozljede (uz potrebnu zdravstvenu dokumentaciju) moć zamjenit igrača. tako da će nižić bit na tribinama (tu je ionako zbog potreba normalnog treninga) i uskočit umjesto pavića u slučaju ozlijede. sada je rudićev potez puno logičniji, samo ostaje pitanje zašto to nije odma rečeno (na press konferenciji kadje objavljen sastav). vjerojatno je to rudić napravio bez da je i zno za tu novu promjenu, koja mu je sad odlično došla.