I šesta pobjeda Hrvatske

    U jednoj blago rečeno ne previše kvalitetnoj utakmici Hrvatska je nakon peteraca pobijedila Talijane. Samo po 6 golova s obje strane u 32 minute. Hrvatska je polovicu svojih golova dala u prvih 8 minuta, dok su Talijani u drugom poluvremenu dali samo jedan gol, polovicom četvrte četvrtine. Samo tri Jugaša su se upisala u listu strijelaca: Sukno 3, Dobud 2 (plus 2 izborena peterca i dva zarađena izbačaja) i Obradović 1 put (izborio izbačaj na poziciji sidruna i još  nekoliko puta odlično oduzeo loptu na beku). I njih trojica su, ne samo zbog golova, bili najbolji naši pojedinci, uz Pavića koji je obranom 2 peterca donio pobjedu.

    Utakmicu su obilježile brojne pogreške, od netočnih dodavanja, do promašivanja situacija na samog golmana pa čak i ispred praznog gola. Igrali smo bez Boškovića i Hinića.
   Poveli smo preko Sukna sa igračem više. Iako je obrana ispred njega bila uobičajeno postavljena, njegov udarac sa lijevog vanjskom je izveden takvom lakoćom da je izgledalo kao da između njega i Tempesija nema nikoga. S druge strane Pavić je pokazivao svoje uobičajeno lice, od odličnog do lošeg. Tako je i primio gol od Figliolia koji je šutirao sa leđa i sa čovjekom na ruci. Obradović je ušao kao drugi sidrun i zaradio izbačaj Feluga, a Barač je sa lijevog vanjskog pronašao Dobuda na prvoj stativi, a prvi sidrun reprezentacije nakon piruete lakoćom poentira. I trećeg igrača više smo realizirali. Doduše, isključeni Talijan se već vraćao na svoju poziciju kada je Obradović sa desnog vanjskog kroz Tempestija donio 3:1. Bio je to kiks ponajboljeg svjetskog golmana i jedino vodstvo sa 2 gola razlike na utakmici. Talijani realiziraju četvrtu priliku sa igračem više. Bušlje je isključen bez lopte na Desertiju koji onda prima loptu iz vanjske linije i lakoćom zabija.
    Još dva talijanska gola u nizu u drugoj četvrtini. Prvo sa dva igrača više Perez sa stative, pa Gitto sa 7–8 metara u bliži Pavićev kut sa desnog vanjskog. Opet jedna lošija intervencija našeg golmana, uz propadanja na dodavanja i mahanja koja se prethodila udarcu i golu. Ali neposredno prije toga je fenomenalno obranio kontru Presciuttija 1 na 0. S druge strane naši su u istom napadu promašili peterac – Joković pogodio Tempestija u glavu – i igrača više kada je Baraču obranio Tempesti. Iz pete akcije sa igračem više četvrti gol Hrvatske, Sandro Sukno, skoro pa identično ko prvi put, donosi izjednačenje 4:4. Slijedi drugi gol naturaliziranog 35 godišnjeg Kubanca Amurysa Pereza, iz velike udaljenosti, barem 8 metara u lijevi Pavićev kut. S druge strane Burić je šutirao tako da je nakon udarca obrambenog igrača dobacio do polovice udaljenosti do gola, a Muslim je nakon ulaska na drugog sidruna ostao potpuno sam, ali je ostao na leđima i nije prepoznao da je sam i šutira Tempesiju u prsa.
    Treća četvrtina se igrala u kontinuitetu, bez prekida pa su pred kraj četvrtine krenule izmjene kroz kućicu. Samo je u prvom napadu Deserti isključen. Složili smo odličnu akciju, lopta je išla sa desna na lijevo i polako su ispadali Talijani i kad je Sukno izašao sa krila u vanjskog i navukao i posljednjeg obrambenog igrača na sebe idealno je poslužio Burića koji je loptu primio u 2 metra i suci sa pravom poništavaju gol. Krapić se također upisao u listu nebuloznih promašaja. Nakon udarca sa lijevog krila, lopta se odbila do njega na stativi i on potuno sam pogađa prečku. Kasnije je Obradović nakon odlične povratne lopte Dobuda sa 2 metra bio sam na 5 metara na desnom vanjskom, skoro bez bloka ispred sebe, ali je promašio gol pored dijagonalne stative. Ipak, 16 sekundi prije kraja Dobud je izborio izbačaj na liniji 5 metara i onda odmah šutirao i izjednačio na 5:5.
    U posljednoj četvrtini nastavilo se sa jako lošom igrom u napadu. Prvo su Talijani, točnije Presciutti sa igračem više, sa lijevog krila promašio čitav gol. Odmah mu se iz identične situacije pridružio i Sukno. A onda je Karač priredio „show“. Prvo je nakon time outa sa igračem više sa desnog krila, iz čista mira bacio loptu na vodu ispred talijanskog igrača, pa je napad iza toga sa centra dodao Talijanima na ruku. Iz toga je sjevnula kontra koju realizira Presciutti na 3:46 do kraja utakmice. Do kraja utakmice Dobud je izborio i drugi peterac kojega je Sukno realizirao i tako postigao polovicu naših golova. Na kraju je uslijedio time out sa obje strane, ali to nije rezultiralo nekom smislenom akcijom. Dapače, samo je došlo do gubljenja lopti bez faula na vanjskim pozicijama.

    Slijedili su peterci:

0:1    Gallo
1:1    Muslim
1:1    Luongo – Pavić brani
1:2    Dobud – iznimno efektno, s vode Tempestiju kroz uši
1:2    Giorgetti – Pavić brani
1:3    Barač
2:3    Felugo
2:4    Sukno

    Drugi dio utakmice osim puno manje golova obilježilo je i dosta manje izbačaja. Tako su Talijani nakon 4 igrača više u prvoj četvrtini u iduće tri četvrtine imali samo dvije takve akcije. Prvenstveno jer su njihovi sidruni bili nemoćni protiv naših bekova.

6. kolo kvalifikacija za Svjetsku ligu 2011
Hrvatska – Italija    10:8 (3:2, 1:3, 0:1, 1:1 – 4:2)
Suci: Krapivin (Rus), Ćirić (Srb)
Hrvatska: Pavić (10+2), Burić, Muslim (+1), Dobud 2(+1), Joković (0), Karač, Marković, Bušlje, Sukno 3(1+1), Barač (+1), Krapić, Obradović 1, Buljubašić. Izbornik: Rudić.
Italija: Tempesti (9), Luongo, Gitto 1, Figlioli 1, Giorgetti, Felugo, Figari, Gallo, Presciutti 1, Perez 2, Lapenna, Deserti 1, Pagani. Izbornik: Campagna.

Isključenja: Hrv 7, Ita 11
Peterci: Hrv 1/2, Ita-
Igrač više: Hrv (3/3+1/2+1/2+0/2)= 5/9 (56%), Ita (1/4+1/1+0/0+0/1)= 2/6 (33%)
Kontraprekršaji: Hrv 5, Ita 5
Obrane: Pavić (3+3+1+3)= 10/16 (63%) + 2/4 peterci, Tempesti (2+4+2+1)= 9/15 (60%) + 0/4 peterci

2 komentara na “I šesta pobjeda Hrvatske”

  1. Ako sam dobro čitao sa Karačevih usana, mislim da ona svoja dva poteza kada je predao loptu talijanima komentirao u stilu ‘sunce mi je, blješti u oči, nisam vidio…’ Neću komentirat, samo se nadam da će i u subotu sjat sunce…
    Ipak, vjerujem da je kikser večeri službeni spiker na bazenu: Završia utakmica 6:6, a on će ‘ Utakmica je gotova, završilo 6:6, hvala na posjeti i laku noć’ Onda za 5 sekundi, kad je vidio da je tek 19.00 sati kaže …odnosno, ugodna večer’ . Zatim, nakon 10 sekundi kaže: ‘Ipka, nije gotova utakmica, Igraju se produžeci, 2 puta po tri minute’. A onda, nakon 5 sekundi kaže: ‘Ne, ne, ipak se pucaju peterci’…. Kakav kralj

  2. Očekivano odrađivanje posla, ipak je kraj sezone, a utakmica nije o ničemu odlučivala. Ipak, onakva nonšalancija od pojedinaca nije poželjna, ipak su to profesionalci koji igraju vaterpolo za, neki od njih i preko milijun kuna godišnje plaće. A najkoncentriraniji i najbolji je bio i “najsiromašniji” Sandro.

    Gledajući druge rezultate – neriješeno Španjolske tj. poraz također na peterce u Srbiji – vidim da će SP u Kini bit jako zanimljivo.

    O spikeru bolje ništa ne govoriti. I ranije u prijenosima sa Kantride se moglo čut da često kaže krivo ime isključenog igrača. Pa nije valjda toliko teško prebrojati prste kad sudac pokaže broj. A jučer je briljirao, čak je i Mića i Roju zbunio