Juniorsko SP u Volosu – kreću utakmice na ispadanje

 

Završena je grupna faza 16. juniorskog SP-a. Prvoplasirane ekipe iz 4 grupe izborili su plasman u četvrtfinale, a drugo i trećeplasirani danas igraju osminufinala. Poredak po grupama i sve rezultate možete vidjeti na slici ispod teksta.

Pobjednici grupa su: Grčka, Italija, Hrvatska i Španjolska i sutra (petak) igraju u četvrtfinalu gdje čekaju bolje iz današnjih utakmica. Ždrijeb je sljedeći:

 

Grčka – Mađarska/Brazil
Italija – Australija/SAD
Hrvatska – Srbija/Francuska
Španjolska – Crna Gora/Iran

Vidimo da je bilo iznenađenja u prvoj fazi SP-a. Srbija je tako jučer poražena od Španjolske 6:5. Srbi su na kraju treće četvrtine vodili 5:3, ali su posljednju četvrtinu Španjolci dobili sa 3:0. Pobjednički gol pao je 16 sekundi prije kraja utakmice, sa igračem više precizan je bio Carillo koji je zabio polovicu golova svoje ekipe. Doduše, Španjolcima je i neriješeno bilo dovoljno za broj 1 u grupi. Tako nas već u četvrtfinalu očekuje utakmica sa Srbijom.

U redovima naše reprezentacije nisu nezadovoljni zbog toga, dapače i draže im je igrati protiv Srbije. Utakmica će bit jačeg naboja i motiv će ipak bit izraženiji nego da se igra sa Španjolskom koja uopće nije loša ekipa. Kažu da favorita nema te da Srbi igraju „prljavo“, ali da ćemo im znati odgovoriti. Najjači igrači su im prvi sidrun i ljevak Mandić, a odma do njih je Vuksanović koji je posljednje dvije sezone imao zapaženu ulogu i u Euroligi u kapici Vojvodine.

Najneizvjesniji dvoboj osmine finala biti će onaj između Australije i SAD-a. Australci su na gol razliku ostali iza Grčke, dok su Amerikanci dva puta poraženi u najtežoj grupi. Ali oba poraza, i od Španjolske i od Srbije, došla su tek u posljednjoj četvrtini tih utakmica.

Očekuje nas zanimljiv i uzbudljiv rasplet ovog SP-a. Možda je ovo najava promjena u odnosu snaga i u seniorskom vaterpolu. Talijani su već došli (vratili se) na vrh, a lani su osvoji EP do 17 godina, a vidimo da su im i ovi igrači koji su na pragu seniorske reprezentacije također dobri. Pregazili su Mađare u trećoj četvrtini utakmice u grupi. Nakon 4:4 na poluvremenu otišli su na 12:5 i do konačnih 13:8.
Grci su prije dvije godine s ovom generacijom izgubili finale od nas nakon produžetaka, a lani su sa U17 također izgubili finale, od Talijana.
Španjolci su dosad jedini tri puta osvajali juniorsko SP, ali zadnji put prije 20 godina. Hrvatska nakon kubanskog (1997. U20) i šibenskog (2009. U18), juriša po treće zlato.