Kako to rade susjedi, ili ne izmišljajmo toplu vodu

 

Ponukan još jednim u nizu odličnih tekstova na stranicama dance.hr, kao i bezumnom činjenicom izostanka TV prijenosa i pokušajem približavanja tijeka utakmice ljubiteljima vaterpola, odlučio sam približiti Vašim čitateljima kako se radi prijenos ako ne postoje TV uvijeti za to (a ne i samo tada). Neću se osvrtati na teški promašaj što se taj prijenos nije dogodio, jer je to već precizno i jasno pojašnjeno u tekstu „Hrvatski vaterpolo u srednjem vijeku“.

 

 

Dakle, pogledajmo kako to rade naši susjedi, devet puta olimpijski pobjednici i aktualni prvaci Svijeta.

 

Ovdje sam za primjer uzeo utakmicu Prve lige odigrane prije par dana (16.01.2014.) između Szentesa i BVSC-a. Napominjem kako se ovako prenose utakmice prve, 1.B, druge lige, juniora, mlađih juniora, kadeta,….svega!

Osim sto su sve utakmice naravno najavljene i može im se na nekoliko načina pristupiti preko stranica Mađarskog vaterpolo saveza, u trenutku kad utakmica počne, linkom se dolazi na stranicu koja ima ovakav izgled – vidi fotografiju ispod (naravno, ovako izgleda na kraju utakmice). Dakle, osim sto je jasno vidljiv rezultat (kako ukupni, tako i po četvrtinama), vidljive su postave oba kluba (uključivo treneri) i broj pokušaja šuta, realizacije (i u postotku) i naravno broj osobnih pogrešaka. Sve to bez osvježavanja stranice tijekom trajanja susreta. Ispod centralnog dijela (tamni dio sa rezultatom po četvrtinama) nalazi se vrijeme trajanja igre, a ispod njega lista, odnosno tijek utakmice ili što se u kojem trenutku događa. Nadalje, ispod toga nalazi se Teljes filmlista i Statistika što u ovom slučaju uključuje (za svaku ekipu pojedinačno) broj postignutih golova/broj pokušaja, broj golova iz akcije/broj pokušaja istih, broj postignutih golova iz igrača više/broj pokušaja, broj postignutih golova iz kaznenih udaraca/broj pokušaja istih i na kraju broj obrana/broj pokušaja. Sve to naravno automatski osvježeno tijekom trajanja susreta (prema mom iskustvu kasni se 30-tak sekundi u prosjeku od događaja u bazenu).

 

 

I sad, to nije sve! Klikom na padajući mani na kojem piše Filmlista dobija se tijek utakmice koji u jednom trenutku izgleda ovako:

 

 

Tisztsegek je dio na kome možete vidjeti sve službene osobe na utakmici, a klikom na Vedes statisztika otvara se moj omiljeni dio – statistika obrana (vratara). Na kraju rečene utakmice to je izgledalo ovako:

 

 

Dakle, osim činjenice što se mijenja i automatski osvježava tijekom susreta, ovdje osim ukupnog postotka obrana (broj obrana/broj upućenih udaraca) možete pratiti kakva je situacija sa obranama iz akcije, sa pozicije centra, udaraca iz faula, kaznenih udaraca, kontranapada i igrača manje (ovo Hatranybol iskreno nisam uspio shvatiti, u prijevod je hendikep, ali prateći dosta utakmica ove sezone uočio sam kako im je to uvijek 0/0).

Da, kako ne bih zaboravio, dolje možete vidjeti rezultate drugih utakmica koje su se igrale, igraju se ili će se igrati otrpilike u vrijeme kad se odigrava utakmica koju detaljno pratite….i klikom na bilo koju od njih dobijate njihove detalje.

 

Ovakav način prijenosa utakmica započet je početkom ove sezone. Prethodnih sezona je bio nešto drugačiji, ali i tada iznimno sadržajan i informativan. No, ove sezone redizajnirali su kompletne stranice Saveza tako da su i ovaj dio malo drugačije pripremaju.

 

Osim ovog, gore opisanog načina, postoji još jedan način na koji se utakmice mogu pratiti. On osim ovih podataka na kraju odnosno po završetku utakmice pruža još neke pogodnosti i informacije.

 

 

Razlika je što na ovaj drugi način nemate „live“ ažuriranje postotka recimo udaraca pojedinih igrača, postotak obrana, iskoristivosti igrača više i slično (ovdje to dobijate tek na kraju), ali možete tijekom trajanja susreta klikom na ime pojedinog igrača dobiti kompletnu njegovu statistiku do tada odigranih utakmica u dosadašnjem dijelu sezone (i prethodnih sezona ako je naravno nastupao u Mađarskoj). Za to je naravno pretpostavka kako Savez mora imati elektroničku bazu podataka svakog svog igrača, što oni naravno redovito ažuriraju. Kako bi kod nas to običavali reći – sve je transparentno. Ovdje možete vidjeti kako to izgleda na primjeru jednog od sudionika susreta. Napisati kako sve što se događa tijekom susreta i automatski ažurira na osobnoj stranici svakog pojedinca možda bi bilo suvišno!?

 

Najbolje od svega je što kod ovog drugog načina nedugo po završetku susreta možete učitati službeni zapisnik u pdf-u! Ovdje dajem primjer već spomenute utakmice. Zamislite kako bi bilo vidjeti zapisnik neke utakmice koja se igrala u Hrvatskoj…ne samo seniorske već i mlađih kategorija. Često se nigdje na mreži ne može naći rezultat, a kamoli sastav koji je igrao neku od utakmica mlađih kategorija. I na ovaj način praćenja može se naravno vidjeti i pratiti tijek susreta (Esemenylista), tko su suci, delegat, zapisničar, mjerilac vremena i naravno iznimno važno za ovaka način prijenosa, tko vodi elektronički zapisnik!

 

Kažu mi ljudi u Mađarskom vaterpolu kako su i oni uočili nedostatke i prostor gdje je još moguće poboljšati (!) ovakav način prijenosa. Jedan od zamjerki je što bi osobe koje vode elekronički zapisnik trebale biti još bolje educirane i unositi još više detalja (kao recimo tko je asistent kod pogotka, naročito u mlađim kategorijama).

 

No eto, tako to otprilike izlgleda kod susjeda. Možda se u početku čini nedostatak što ne govorite mađarski, ali vrijedi se potruditi i savladati osnovne pojmove. Vidjet će te kako će te nakon nekoliko utakmica i vi početi vladati „vaterpolskim mađarskim“.

I kako sam napisao u naslovu, nemojmo izmišljati toplu vodu, ne budimo samodovljni i najpametniji već – „pitajmo seljaka“.

 

P.S.

Svaki rang natjecanja ima ispod utakmica odigranih u tom kolu i redosljeda ekipa i nekoliko rang lista. Prva je naravno lista strijelaca, zatim lista strijelaca iz akcije, pa strijelaca iz kaznenih udaraca, strijelaca iz udarca iz faula, zatim lista igrača sa najvećim brojem ukradenih lopti, slijedi lista igrača sa najviše isključenja, te na kraju lista igrača po broju postignutih bodova. Bodovi se dobijaju za ono što igrači prikazuju tijekom utakmica – postignute golove, ukradene lopte, asistencije, zarađena isključenja pozitivni, a za isključenja, skrivljene peterce i pogreške u igri naravno negativni. Zbroj tih i takvih bodova tvori listu igrača koja je prikazana uz broj utakmica svakog od njih. I ovdje je moguće klikom na bilo koje od imena igrača dobiti potpuni uvid u njegovu statistiku kako ove tako i prethodnih sezona. Opet, čini se dosta transparentno (a čini se kako može i izborniku recimo biti jedan od korisnih alata, zar ne?)

Ovdje možete vidjeti primjer kako to u ovom trenutku izleda u Prvoj ligi.

Jedan komentar na “Kako to rade susjedi, ili ne izmišljajmo toplu vodu”

  1. da se ovako prati liga prvaka ili jadranska liga, dalo bi se organizirat i vaterpolskog managera kao ultimativni način održavanja nagradne igre…

    a i bilo bi zanimljivo pratit kako neki s duplo manje bodova od konkurenta s iste pozicije dobivaju poziv za juniorsku, ili neku drugu reprezentaciju.