Mađarski mercato: nakon 3 kruga

Malo u sjeni događanja na F8 u Genovi, u Mađarskoj se već tada naveliko počelo pričati o promenjama u ekipama za narednu sezonu. Već je bilo kuloarskih priča o tome tko odlazi iz kojeg kluba, a tko dolazi u koji klub, ali objavljeni su i neki podatci na službenim stranicama klubova i na mađarskim portalima. Kao i obično (barem prethodnih nekoliko sezona koje pratim), u Mađarskoj je prelazni rok (barem neslužbeno i u najavama) počeo ranije nego bilo gdje drugdje i relativno veliki broj igrača svake sezone mijenja klub. Još ako se tome doda da prvu ligu čini 16 ekipa, onda je puno jasnije o kakvom „prometu“ se radi.

 

 

 

Zna se da je Szeged kao posljednjeplasirani napustio prvu ligu (OB I) i da će KSI kao pobjednik prve B lige (OB I/B). Također, pretposljednja ekipa prve lige UVSE razigravao je za ostanak sa drugoplasiranom ekipom prve B lige (Kanizsa VSE iz Nagykanizse). Prvu utakmicu dobio je UVSE (15:12), drugu Kanizsa (12:10), da bi u trećoj pobjedom od 8:5 UVSE izborio ostanak u elitnom natjecanju.

 

Također, liga će zadržati format kao u protekle dvije sezone (16 klubova), a početak sezone je krajem rujna ili početkom listopada. Dakle, krenimo redom kako su se klubovi plasirali u protekloj sezoni.

 

FTC je uoči završnice Svjetske lige u Budipešti održao tiskovnu konferenciju kako bi najavio njihovu sljedeću sezonu, na kojoj je Nyíri Zoltán izjavio kako je klub iznimno zadovoljan postignutim u prošloj sezoni i najavio nekoliko promjena. Svakako najveća je da Madaras Norbert i Varga Dániel završavaju svoje bogate karijere. Napomenuo je također kako FTC za slijedeću sezonu potpisuje nekoliko zvočnih imena – Gór-Nagy Miklós (nije bio na konferenciji jer je na Malti), potvrđeno je kako dolaze Szolnokovi reprezentativni centar, Mezei Tamás i reprezentativac Australije Aaron Younger, dok iz Debrecena dolazi 32-godišnji ljevak Kállay Márk.U Honvéd pak odlazi centar Szirányi Balázs, a klub napušta i mađarski reprezentativac Manhercz Krisztián, koji se dogovorio sa OSC-om.

FTC – konačan popis

Otišli: Manhercz Krisztián (OSC), Madaras Norbert, Varga Dániel (kraj karijere), Szirányi Balázs (Honvéd)

Došli: Aaron Younger, Mezei Tamás (oba Szolnok), Kállay Márk (Debrecen), Gór-Nagy Miklós (OSC)

 

Szolnok je izbubio nekoliko prvotimaca. Osim gore pomenutih Youngera i Mezeia koji su otišli u redove novog prvaka FTC, klub je napustio Fülöp Bencé, koji je otišao u Honvéd, a Živko Gocić ostaje u klubu, ali ne više kao igrač već kao trener! To je svakako važna vijest, a obzirom na njegovu ulogu kapetana ekipe u prošlim sezonama te autoritet i znanje koje posjeduje, bilo je to za očekivati. U klub su došli Dániel Angyal (Eger), Viktor Rašović (Jug) i Đorđe Lazić (Partizan).

Szolnok

Otišli: Aaron Younger, Mezei Tamás (oba FTC), Fülöp Bence (Honvéd), Živko Gocić (novi trener ekipe)

Došli: Angyal Dániel (Eger), Viktor Rašović (Jug Dubrovnik), Đorđe Lazić (Partizan), Teleki András (Savona), Szatmári Kristóf (Pécs)

 

OSC se pojačava, jer će im se iz Egera pridružiti Branislav Mitrović, Balázs Hárai, Gergő Kovács koji od iduće sezone nastupaju za ovaj budimpeštanski klub, a iz FTC-a dolazi Manhercz Krisztián. Već ranije je iz kluba otišao (prije kraja sezone) Gór-Nagy Miklós (koji se dogovorio sa FTC-om), a na kraju sezone otišao je i Juhász Zsolt, koji je potpisao za Honvéd.

OSC

Otišli: Gór-Nagy Miklós (FTC), Juhász Zsolt (Honvéd), Kovács Gábor, Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid (UVSE)

Došli: Branislav Mitrović (Eger), Hárai Balázs (Eger), Kovács Gergő (Eger), Lévai Márton (Debrecen), Manhercz Krisztián (FTC), Aleksa Ukropina (Jadran Herceg Novi), Szalai Márk (mlađe kategorije)

 

Eger je prema informacijama kompletirao svoj tim za narednu sezonu i kod njega prema dosadašnjim informacijama ima i najviše promjena. Obale Tise i Eger napuštaju Dániel Angyal (Szolnok) i Uroš Čučković i nazire se kako će Eger imati nešto skromaniju ekipu za iduću sezonu. Zna se za sada da Krisztián Bedő i Bálint Lőrincz odlaze u Miskolc.

Eger – konačan popis

Otišli: Angyal Dániel (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Branislav Mitrović (OSC), Hárai Balázs (OSC), Kovács Gergő (OSC), Lőrincz Bálint (Miskolc), Uroš Čučković

Došli: Valics Bence (USA), Magyar Márton (mlađi uzrasti kluba), Sánta Dániel (Miskolc), Gyárfás Tamás (Honvéd), Lukács Dorián (Miskolc), Tóth Bendegúz (USA), Nikola Murišić (Steaua).

 

 

Sigurno je također da su BVSC napustila dva igrača: Norbert Mátyók i Bence Szabó koji ostaju u Budimpešti, ali odlaze u Vasas. Za sada se zna samo da iz Pečuha dolazi mladi Lajkó Márton (97).

BVSC

Otišli: Mátyók Norbert i Szabó Bence

Došli: Lajkó Márton (Pécs)

 

Miskolc je prošle sezone igrao Euro kup, a ove godine sa osvojenim 6. jestom to neće biti u mogućnosti. No, najave iz kluba su da se pojačavaju i žele u budućnosti zagorčati život ekipama iz velike četvorke (FTC, Szolnok, Eger i OSC). Gledajući najavljenu ekipu Egera uzmimo ovo njihovo prisustvo u velikoj četvorci sa rezervom :wink:.

Za sada su najavljene neke promjene, Sánta Dániel i Lukács Dorián odlaze u ZF Eger, Aleksey Kuzmenko u Szentes, Berta József se vraća u  Kaposvár, Jakab Dániel odlazi u Pečuh, Halek Márton u Vasas, a Kósik Soma u Debreceni VSE.

U drugom smjeru, dakle dolaze: Ognjen Stojanović iz Crvene Zvezde (inače ponikao u Partizanu, 96. godište), Bojan Baničević iz Jadrana Carine, Bedő Krisztián i Lőrincz Bálint iz  ZF Egera, Szőke Szabolcs iz Debrecena, Mizsei Márton iz BVSC-a, te Vismeg Botond, Vismeg Zsombor i Sisán Balázs iz mlađih kategorija koji će biti priključeni prvoj ekipi.

Prema najavama iz Miskolca, jedan od ciljeva je vratiti se na međunarodnu scenu. Što se tiče prelazaka, oni su završili posao 99 %, ali uvijek postoji još nešto za napraviti, ako se pojavi neka mogućnost

Miskolc – konačan popis

Došli: Ognjen Stojanovic (Crvena Zvezda), Bojan Banicevic (Jadran Carine), Bedő Krisztián (ZF Eger), Lőrincz Bálint (ZF Eger), Szőke Szabolcs (Debreceni VSE), Mizsei Márton (BVSC-Zugló), Vismeg Botond, Vismeg Zsombor, Sisán Balázs (posljednja trojica iz mlađe kategorije)

Otišli: Sánta Dániel, Lukács Dorián (ZF Eger), Aleksey Kuzmenko (Szentes), Berta József (Kaposvár), Jakab Dániel (Pécs), Halek Márton (Vasas), Kósik Soma (Debreceni VSE)

 

Honvéd ima novog trenera. To je András Merész, donedavni izbornik ženske reprezentacije i nekoliko godina izbornik mlađih reprezentativnih kategorija. Također, ima nove igrače za sljedeću sezonu: Szirányi Baláz (FTC), Juhász Zsolt (OSC), Fülöp Bence (Szolnok) i Kardos Alexander (KSI). Potvrđeno je kako su klub napustili Gyárfás Tamás(Eger) i Irmes Pál (AVUS).

Honvéd

Otišli: Irmes Pál (Szombathely), Gyárfás Tamás (Eger)

Došli: Szirányi Balázs (FTC), Juhász Zsolt (OSC) , Fülöp Bence (Szolnok) Kardos Alexander (KSI)

 

Debrecen će u novoj sezoni voditi novi trener, Miroslav Bajin, ali za sada nema puno informacija o promjenama u ekipi (osim informacije da im prvi vratar Levai odlazi u OSC), no zna se kako u klub dolazi vratar Kosik Soma iz Mikolca.

Otišli: Kally Mark (FTC), Lévai Márton (OSC).

Došli: Soma Kosik (Miskolc).

 

U Kaposvár se vraća Berta Jozsef mlađi (iz Miskolca), a Németh Botond i Németh Levente (iz mlađih uzrasta kluba) se priključuju prvoj ekipi.

Kaposvár – konačan popis prelazaka

Otišli: Palotás Sámuel

Došli: Berta József mlađi (Miskolc), Németh Botond, Németh Levente (mlađe kategorije)

 

Minimalne promjene su najavljene i u Pečuhu. Safranko Donát napušta ekipu, Lajkó Márton odlazi u BVSC, a dolazi Jakab Dániel iz Miskolca.

Pečuh

Otišli: Lajkó Márton (BVSC-Zugló), Safrankó Donát, Szatmári Kristóf (Szolnok)

Došli:Jakab Dániel(Miskolc)

 

 

Rooster Szentesa i Vasasa je navodno popunjen.

 

Szentes
Otišli: Palotás Gergely, Takács János (AVUS) i Victor Vishnyakov.

Došli: Alekszey Kuzmenko (Miskolc), Marko Manojlović Partizán).

 

Vasas – konačan popis

Otišli:  Steinmetz Ádám (kraj karijere), Bóbis Máté (ostaje u klubu kao drugi trener), Babay Árpád (trener mlađih kategorija), Tihanyi Bernát

Došli:  Hegedüs Gábor (OSC), Mátyók Norbert,  Szabó Bence (oba BVSC), Vogel Simon, Major Martin (oba UVSE), Halek Márton (Miskolc)

 

 

Za sada se je klub iz Szombathelyia (AVUS) potpisao dva nova igrača. Jedan od njih je 26-godišnji, 2 m visoki centar Takács János, koji dolazi iz Szentesa, a svojevremeno igrao za Miskolc te proveo i 2 godine u Australiji. Drugi je mladi, 21-godišnji Irmes Pál, koji dolazi iz Honvéda, a potječe iz UVSE vaterpolo škole. Proveo je i neko vrijeme u FTC-u. Otišli su Vladimir Cvetić(već tijekom prošle sezone), RustanUkumanov i Kutasi Rómeó.

Szombathely

Otišli: Vladimir Cvetić (tijekom sezone), Rustan Ukumanovval, Kutasi Rómeó

Došli: Takács János (Szentes), Irmes Pál (Honvéd)

 

(Tatabánya i KSI nisu još objavili prelaske).

 

UVSE je kao što sam napisao kroz majstoricu sa Kanizsom izboriti ostanak u prvoj ligi. Osim što se pojačao na mjestu trenera pa je tako od iduće sezone proslavljeni mađarski vaterpolist i bivši izbornik Tibor Benedek na čelu ovog budimpeštanskog kluba. Nedavno su objavili i konačan popis ekipe za slijedeću sezonu.

UVSE

Vratari: Bisztritsányi Dávid, Vértes Dániel, Prágai Botond

Igrači: Dala Döme, Baksa Benedek, Vígvári Vendel, Konarik Ákos, Kádár Brúnó, Korbács Gábor, Korényi Balázs, Sziládi Kristóf, Szieben László, Somogyi Tamás, Telek Marcell, Rábavölgyi Zsombor, Aranyi Máté (+ iz mlađih kategorija Seeler Botond, Vámosi Bertold, Szabó Bálint) +, novi UVSE trener.

 

*****

 

I to bi za sada bilo to. No, ovo je prva dva kruga i prema mom iskustvu tijekom ljeta će biti još nekih promjena i objava (prošlo ljeto portal vizipolo.hu objavljivao je informacije o prelscima u 6 krugova!). Neki su najavili kako im pripreme za narednu sezonu počinju početkom kolovoza, a neki čak i ranije (16.07.)

Sve u svemu Mađari ne miruju i nastavljaju sa ulaganjem kako u ekipe, tako i u infrastrukturu.