O ljubavi Deana i Perice

foto: www.lenmagazine.com
    Dana 22.12.2009.g. u Sportskim novostima objavljena su dva članka vezana na finale kupa hrvatske u vaterpolu koje potpisuje gospodin Bauer, a dan iza još njih par. Članci kritiziraju čelništvo Juga i njihovo ponašanje za vrijeme finalne utakmice kupa. U članku naslovljenom „Razodjeveni jugaši“ ponašanje čelnika Juga se uspoređuje sa razodijevanjem Zdravka Mamića na Plesu te se gospodina Sukna, sportskog direktora Juga i dopredsjednika hrvatskog vaterpolo saveza, poziva na red da on: „među prvima mora štiti dignitet, čistoću, sportsko ponašanje svojega sporta“. U članku „Izgred Juga unaprijed je smišljen“ gospodin Bauer nam objašnjava kako je gospodin Bukić, predsjednik hrvatskog vaterpolo saveza, „prosjedio čvrsto zalijepljen za  stolicu u prvom redu“  te pojašnjava da se tako i očekuje od predsjednika.  U istom članku nam i prenosi mišljenje gospodina Bukića da je izgred unaprijed smišljen.

    Koji je problem s tim člancima? Sporna je činjenica da novinar pokazuje samo jednu stranu medalje, iz samo jedne perceptivne pozicije i to pozicije Perice Bukića, predsjednika hrvatskog vaterpolo saveza, bivšeg sportskog direktora Mladosti i sadašnjeg sportskog direktora Mladosti iz sjene. Glavni problem je što mu se to događa već dugi niz godina. Dobar novinar bi morao znati da postoje još dvije perceptivne pozicije: ona druga, a u ovom slučaju je to pozicija čelnika Juga te ona treća, a to je pozicija objektivnog i nezavisnog promatrača što bi trebao biti jedan dobar novinar. U svojim člancima gospodin Bauer se u ni jednom trenutku nije zapitao ima li nešto što je čelnike Juga nagnalo na takvo ponašanje. Ako je dobar novinar mislim da se to trebao zapitati i nešto napisati i o tome. Isto tako mislim da je trebao poslušati i mišljenje čelnika Juga o svemu tome prije nego je krenuo pisati članak. Sve ovo ne pišem zato jer je taj čovjek napisao samo dva takva članka nego ih je napisao bezbroj otkada ja pratim vaterpolo te na isti način piše već godinama.

    Što je sporno u tim člancima? Ajmo redom.  Gospodin Bauer kaže da bi gospodin Sukno: „među prvima mora štiti dignitet, čistoću, sportsko ponašanje svojeg sporta“.  Ja se osobno s time u potpunosti slažem ali me smeta što se u Sportskim Novostima tako piše kada zgriješe čelnici Juga, ali ne kada zgriješe čelnici Mladosti ili kada je u pitanju g. Perica Bukić, predsjednik hrvatskog vaterpolo saveza. Dobar primjer je kada je g. Bukić napustio finalnu utakmicu kupa te na taj način odbio dodijeliti pobjednicima odličja (kao što je bilo predviđeno) oko toga se nije radio skandal i nije se tako pisalo. Isto tako se nije radio skandal kada je g. Perica Bukić odlučio da za Jug ne može igrati Tony Azevedo jer je, prema samo njegovom tumačenju statuta, završio prijelazni rok. Tu njegovu odluku je poništio HOO četiri mjeseca kasnije jer nema pravnu pozadinu u statutu. Koliko je odluka nacionalnih saveza u svim sportovima u posljednjem desetljeću poništio HOO, ja mislim samo jednu. Perica Bukić je te godine bio sportski direktor Mladosti i predsjednik saveza i donio odluku protivnu statutu da bi oslabio glavnog konkurenta za naslov. Da li je tada Perica Bukić štitio „dignitet, čistoću, sportsko ponašanje svojeg sporta“, mislim da nije. Da li se tada radio medijski linč na Pericu Bukića, siguran sam da nije. Smeta me što se tada nije pisalo o tome nego se objavio samo jedan sitni članak da je HOO poništio tu odluku i to je to, a sad kada su čelnici Juga u pitanju radi se medijski linč. Dalje mi smeta što se prenose riječi gospodina Bukića koji tvrdi da je izgred Juga unaprijed smišljen bez da ga se poziva na red zbog takve neutemeljene izjave. Kao predsjednik saveza ne bi smio iznosit takve izjave osim ako nije siguran u to, a tada bi kao predsjednik saveza trebao poduzeti sve da se oni koji su to smišljali unaprijed i kazne da bi tako štitio „dignitet, čistoću, sportsko ponašanje svojeg sporta“. Isto tako me smeta što je taj novinar vidio propust sudca kada nije isključio Dobuda do kraja utakmice, a to mu je promaklo kada je trebalo isključiti Petkovića na istoj utakmici ili Leticu zbog udaranja Sandra Sukna na prethodnoj utakmici Mladosti i Juga. Mislim da nije uredu raditi medijski pritisak kad zgriješe čelnici ili igrači Juga, a to propustiti napraviti kada zgriješe igrači ili čelnici Mladost pa tako niko nije primijetio ponašanje Boška Lozice, direktora Mladosti. Isto tako mislim da nije uredu ne učiniti medijski pritisak kada zgriješi Perica Bukić pa je možda trebalo posvetiti članak tome kako je moguće da su samo dva igrača Juga u najboljoj sedmorici 2009.g. po izboru žirija koji je sastavljao Perica Bukić, a u prvoj postavi reprezentacije ih je puno više, da je žiri sastavljao netko drugi siguran sam da bi ih bilo puno više i u najboljoj sedmorici 2009.g. Mislim da bi se isto trebalo zapitati da li je moguće da se čelnici Juga tako ponašaju jer su nečim iznervirani toliko da su izgubili kontrolu a ne zato jer su seljaci kao Zdravko Mamić.

    Da ne bude zabune ja ne mislim da su čelnici Juga sveci, imaju oni puno mana, ali mislim da se treba zapitati da li je možda još neko kriv što se nakon svakoga finala između Juga i Mladosti pričaju ovakve priče u Sportskim Novostima. U tim pričama čelnici ili igrači Juga su zle maćehe, igrači Mladosti Pepeljuge, a Perica Bukić dobra vila. Moje mišljenje je da dio krivice leži i u Mladosti, a najveći dio krivice u predsjedniku HVS-a  koji se ne odnosi jednako prema svima pa stoga se i ne zna kako se ko treba ponašati.

    Isto tako mislim da bi se u Sportskim Novostima trebali potruditi skupljati povratne informacije o kvaliteti rada svojih novinara te na taj način bolje valorizirati njihov rad i nagraditi ih prema zaslugama. Što se tiče novinara koji pišu o vaterpolu mislim da bi brzo svi zaslužili otkaz s iznimkom dopisnika iz Splita koji nažalost nema puno posla posljednjih godina.
 
 

 

 

10 komentara na “O ljubavi Deana i Perice”

 1. Ako je cilj sportskog novinarstva popljuvati igrače, trenere i funkcionere (pritom uopće ne opravdavam ponašanje Hrnića i ostalih, ali o njima kasnije), onda D.B. radi izvrsan posao, ali ne mogu se oteti dojmu da nije bio baš tako slikovit kad je prije par godina opisivao ponašanje igrača Mladosti gdje su neki pojedinci bacali medalje u smeće, tukli se po disko klubovima i sl. To je bila sjajna generacija Mladosti predvođena Hercegom, Orebom i Đogašem, velikim igračima, i još većim ljudima koji vjerovatno nikad kavu nisu zajedno popili, a kad je Oreb u pitanju vjerovatno su zapalili koji joint.
  Nisu ni igrači Juga sveci, uostalom tko od nas jest, ali Baueru stvarno previše sereš!
  “Dobudovo potezanje šakom iznad vode” je sjajni novinar Dean vidio, ali Petkovićevo udaranje naravno nije. Suđenje je u finalu bilo najgore od kad gledam vaterpolo, ali na štetu i jednih i drugih, tako da u ovom slučaju Baueru zamjeram “samo” nedostatak objektivnosti s kojim imaju problem i neki dubrovački sportski novinari, gdje jednome ispadaju bomboni iz usta dok piše o Jugu i Niku Puliću, a drugome kad piše o igračima, trenerima i funkcionerima Juda, pogotovo onima koji su iz jedne regije koja se nalazi točno između Župe i Crne Gore.
  U drugom članku temeljiti novinar Dean piše o dužnostnicima, gdje bih se mogao s njim donekle i složiti. Gosp. Hrnić bi se bar mogao kulturnije obući, kad dolazi na Jugove utakmice jer ipak predstavlja klub prevelike tradicije, jer je ipak on javna ličnost kao Jugov predsjednik, ali znam nije se lako u odijelu hrvati sa “bezobraznim” navijačima Kotora i znojiti se dok skačeš oko zapisničkog stola, što je naravno u sportu normalno jer se moraš boriti za interese svoga kluba, ali bi to u ovom slučaju trebao raditi isključivo gosp. G. Sukno koji ipak puno više zna o vaterpolu.
  O ponašanju gosp. Hrnića bi se moglo nešto i pozitivno reći osim hrvanja sa protivničkim navijačima. Na jednoj utakmici sam primjetio kako se ustao sa svoga mjesta za uzvanike i, otišao do ulaza na bazen dopratio županicu i graonačelnicudo njihovih mjesta. Ipak su one žene i predsjednik je tu ispao gospodin. Evo napisat ću: bravo Hrniću!
  Za kraj, kako svi znamo u kakvoj državi živimo, možda se gospodina D. Bauera može razumjeti i ako ovo sve misli, jer potrebno je uvući se Bukiću što dublje, jer u Pericinom šupku nema mjesta za sve, isto kao što nema mjesta za sve na Golom otoku kao što je Kajin obećao hrvatskoj političkoj eliti. Ali ako stvarno misli i stoji iza onoga što je potpisao potrebna mu je hitna hospitalizacija.

 2. Bauer je vaterpolski Židak – budala koja pise narucene tekstove

 3. i meni se cini malo prepristojno 🙂

  bukic spominje da se vidi kako se ponasa ko u zadnje tri godine pa ajmo:
  1. bukic napustio bazen u gruzu (opravdanje u navijackoj trubi, valjda na utakmici moraa bit tisina) i nije urucio pehar jugu
  2. neki igraci mladosti bacili medalje u smece
  3. igraci mladosti odbili dov po medalje u finalu kupa
  4. vjekoslav kobescak, pomocni trener, na finalu kupa u splitu prije 2 godine nasrnuo na suca, svasta mu izgovorio (kamere prikazale), skoro doslo do fizickog obracuna
  5. perica bukic prosle godine u utakmici protiv barcelonete izmedu dvije cetvrtine iz prvog reda tribina prosetao do klupe mladosti i dijelio savjete kobescaku koje je ovaj prenio bonacicu. a tada je bukic vec sluzbeno napustio upravu mladosti. izgleda da neki smiju setat i dolazit do klupe i time ne narusavaju dignitet sporta i svoje funkcije.
  6. na istoj utakmici clan uprave tata paskvalin verbalno napao suca koji ga je potom izbacio na gornje tribine, a ovaj je to popratio mahanjem rukama prema publici pozivajuci ih na proteste prema sucima.
  sigurno je bilo jos puno tih primjera kojih se sad ne mogu sjetit, ili ih nisam vidio. nakon niti jednog od ovih navedenih dogadjaju novinar dean bauer nije napisao niti slovo o tome, misleci da to valjda nije spomena vrijedno. a kamoli da je bilo koga prozivao i dijelio moralne lekcije.

  sada se poziva na izbacivanje fatovica iz stozera reprezentacije jer je dobio crveni zbog prigovora i usporedjuje ga se s djuhom koji je smjenjen nakon sto je nasrnuo na suca u finalu prvenstva. to isto bauer u svom clanku pokusava nametnut, vjerojatno da bi se i na to mjesto postavio neki mladostas, npr vjeko kobescak koji je vec bio u toj funkciji na nekim utakmicama. moze ga bit sram zbog tih prozivanja i insinuacija da bi se zbog najobicnijeg prigovora sucu kakvih ima na skoro svakoj utakmici makne fatovica.

  ili sto klisovic spominje da celnici juga trebaju dobit 1-2 godine zabrane obnasanja duznosti. prvo on kao duznosnik saveza ne smije insunuirat kolike bi netko kazne trebo dobit i to pazi zbog cega jer su prigovarali, i prilazuli zapisnickom stolu. cim ih je sudac ili delegat iskljucio i rekao im da moraju napustit svoja mjesta oni su se mirno ustali i otisli. stvarno za barem 2 godine kazne.

  spominje se da se treba kaznit i sandra sukna jer je komentirao sudjenje poslije utakmice a to je zabranjeno. iapk bebic ga brani jer da nije imenovo nikoga. sigurno je mislio sukno da su tiho lovric i mladen rak lose odsudili tu utakmicu. a ne spominje se nikolica koji je isto rekao da su suci i zapisnicki stol propustili kaznit jugase i da su zbog toga uvijeti bili neregularni.

  perica je u upravni odbor hvs-a ubacio 5 sibencana od 11 clanova, a iz juga je samo sukno tamo. naknadno su nedavno usli sloboda i kap jerkovic. koliko su ti sibencanci sposobni radit u vaterpolu vidimo iz primjera da njihov klub svojevoljno izlazi iz europskih natjecanja i za to dobija kaznu i financijsku i vremensku (da su navrijeme odustali nikome ne bi bilo nista), a i igracima se mjesecima duguju ne bas prevelike place. ocit dokaz sposobnosti sibenskih vaterpolski ljudi, i svakako ih treba stavit da i savez vode. ovaj klisovic je bio glavni covjek organizacije SP-a za juniore u sibeniku i to je tako dobro napravio da je klub sibenik i grad zajebo na nacin da polovicu sredstava koje je trebalo pokrit ministarstvo nikad nije dostavio i na taj nacin stavit sibenski klub u jos tezu financijsku situaciju jer je grad sredstva koja je mogao dat klubu morao dat za pokrivanje tog duga. sad ga je perica nagradio da je glavni covjek organizacijskog odbora Ep-a u zagrebu.

 4. Stvarno premlako i prepristojno. Moje misljenje je da su clanci Zambate i b/a trebali biti objavljeni, a popov u komentarima. Napisali su to s puno vise zara i podataka.

 5. Tako je pope, b/a i Zambi! Mislim da treba pokrenut peticiju da se HVS preimenuje u Purgersko-Sibenski vaterpolo savez.

 6. evo sto je perica bukic izjavljivao poslije lanjskog finala:

  Subota, 27 Prosinac 2008
  Vaterpolo rijetko dobiva priliku na televiziji i zato je vodećim ljudima u tom sportu žao što u finalu Kupa između Juga i Mladosti gledatelji nisu vidjeli ono što su trebali s obzirom na koncetraciju kvalitete u bazenu – istinski spektakl. A on je izostao ponajviše zbog skandaloznog suđenja Brale i Periša.

  Pri tome malo tko dovodi u pitanje Jugovu pobjedu, sporan je način.

  ‘Ono što se događalo u Dubrovniku apsolutno je neprihvatljivo. Sudačke su pogreške bitno utjecale na tijek utakmice. I službene osobe na utakmici dale su mi za pravo u ocjeni da su suci svojim pogreškama na štetu Mladosti, vidljive i iz aviona, pridonijeli da dođe do incidenta između Paškvalina i Dobuda. Neprihvatljivo je također i ozračje linča koje se u Gružu stvara uvijek kad gostuje Mladost u nekoj važnoj utakmici. Pritisak je uperen protiv Mladosti, ali i protiv mene osobno. U najmanju ruku neprimjereno ponašanje nekih ljudi doista više ne možemo tolerirati. Jugov dopredsjednik Željan Konsuo je ispred cijele VIP tribine vikao da će me izbaciti iz bazena. To je bilo toliko ružno da razmišljam o podnošenju prijave protiv njega’, kazao je Perica Bukić.

  Niti odmak od 24 sata nije kod predsjednika HVS-a i direktora Mladosti smanjio njegovo nezadovoljstvo. I ostao je pri onome što je najavio nakon same utakmice.

  ‘Ubuduće će i finale Kupa suditi stranci. Želimo maksimalno regularne i ravnopravne uvjete, a to s domaćim sucima očito ne možemo postići. Barem ne u Dubrovniku’, najavio je Bukić, naglasivši da time ne želi opravdati igrače koji su sudjelovali u incidentu, prije svega Paškvalina, koji će biti primjereno kažnjeni i od Saveza i od kluba.

  evo, iako perica prica pizdarije kao sto npr paskvalinovo udaranje sakom po dobudovoj glavi naziva incident izmedju njih dvojice (moze bit da misli da je dobud kreno glavom na pakvinu saku) kao da su obojica podjednako odgovorna, ipak je simptomaticno da je peris i lani sudio skandalozno. barem tako perica kaze, a opet je nekako delegiran da sudi finale (kao i uostalom skoro sve utakmice juga i mladosti kad ne sude stranci). cudna kako uvijek on, pa i opet nakon svih tih skandaloznih sudjenja, on bude taj koji je nas sudac na SP-u