Obradović ostaje

Rudić i Porzio na kavi u Oradei

 

Počele su pripreme reprezentacije u punom sastavu. Jučer su se reprezentativci okupili u Dubrovniku. Tu je 19 imena koje je Rudić pozvao:

 

Golmani: Vićan, Pavić i Bijač
Bekovi: Bušlje, Burić, Buljubašić i Obradović
Sidruni: Dobud, Hinić, Paškvalin i Krapić
Vanjski i krila: Barač, Sukno, Marković, Muslim, Joković, Bošković, Šetka i Karač.

 

 

Sandro Sukno, dobitnik trofeja Rudi Reš za prošlu godinu, propustio je prvi dan treninga, ali nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Rudić je izjavio da će u SAD na pripreme s domaćinima i Mađarima povesti 16 igrača tako da će trojica vrlo brzo otpasti. Što ne znači da ih možda neće koristiti za Svjetsku ligu koju igramo u lipnju (12 – 17.) usred priprema za London. Ipak, dok pripreme tek počinju puno zanimljivije je u slaganjima momčadi za iduću sezonu.

 

Premuš, Hinić ili Radu u Juga, Udovičić u Primorje

Jugaši su odradili glavninu posla. Nakon što je sve dogovoreno oko ostanka Andra Bušlje, jučer smo dobili potvrdu da je i s Paulom Obradovićem dogovoreni uvjeti novog ugovora. Vratio se Bošković, a otišao Vićan. Osim toga traži se drugi centar jer je Pavlović podbacio u protekloj sezoni. U igri su tri imena. Još od prošle godine Premuš koji je već raskinuo ugovor s Jadranom, dio uprave je za Radua, a i drugi sidrun Mladosti legendarni, ali već (pre)stari Hinić traži novi klub i nudi svoje usluge Jugašima. Ugovori su istekli i Vranješu i Sutiću. Vranješ je krenuo s treninzima s igračima koji se vraćaju s posudbi i juniorima, dok će Sutić i ove godine igrati prvenstvo Malte. Vidjet ćemo hoće li iti jedan od njih dvojice ostati sljedeće godine u Juga.

 

Primorje je dovelo Vićana, Bušlji su nudili izdašan ugovor (oko milijun kuna godišnje), još uvijek vabe Obradovića. Ipak, najvjerojatnije je da će uskoro objaviti i drugo veliko pojačanje, naime riječki izvori kažu da je Vanja Udovičić pred potpisom za Primorje. Isti izvori, a i talijanski vaterpolski portali, kažu da je Vjekoslav Pasković, crnogorski reprezentativac sa dvojnim hrvatskih državljanstvom (kao i Udovičić pa se ne bi vodili kao stranci) također blizu Primorja. Kapetan Barač najvjerojatnije produžuje ugovor iako nije sigurno dok ne potpiše s obzirom na to da ga novi sportski direktor Roje ne šmeka baš previše. Ipak teško je očekivati da će i Pasković i Barač biti u sastavu jer jednostavno nema toliko slobodnih kapica. Od igrača iz udarnih 14 odlazi Radić, a Glavan završava karijeru.

 

Bermudski trokut na Savi: Nitko ne zna gdje novci nestaju

Očito su vijesti oko raspada Mladosti točne s obzirom da im svi udarni igrači odlaze. Zahvalili su se Bebiću i Periću, dvojcu promašenih akvizicija iz Splita, kao i Mallarachu. Mjesecima ne dobivaju plaću iako su ove sezone dobili rekordno puno novaca iz zagrebačkog proračuna. A sjećamo se kako se preko Sportskih novosti Boško Lozica hvalio kako su prije 2 sezone vratili 12 milijuna kuna dugovanja te da im je još ostalo svega 1.5 milijuna za podmiriti. Iz proračuna su ove godine dobili sljedeća sredstva:

– Kao klub od posebnog gradskog značaja (8 je takvih klubova u Zagrebu): 4.110.000,00 kn.
– Plaćene pripreme za 18 igrača i stručni stožer (kako stoji najčešće u Budimpešti), kao i sve mlađe selekcije: 3-4 dana za pripremne utakmice pred finalna natjecanja (klub snosi troškove prijevoza).
– Troškovi europskih utakmica: U Zagrebu: organizacijski troškovi, zaštitarska služba, prijava okupljanja, mjeritelj vremena, zapisničar, pomoćni suci, gol-suci – oko 8 osoba – sudački stol, liječnik, kompletni troškovi vanjskih sudaca i delegata. Gostovanje: putni troškovi i smještaj.
– 10 trenera na plaći Zagrebačkog športskog saveza.

To je redovni dio sredstava koje HAVK Mladost dobiva od grada, a ove sezone su dobili još 3 dodatne financijske injekcije:

– 1.000.000,00 kn – nagrada za najbolju momčad ZŠS u 2011. godini.
– 2.650.000,00 kn – pomoć grada još u siječnju na zahtjev Skupštine ZŠS-a kako bi klubovi mogli nastaviti s redovitim natjecanjem i radom (pomoglo se sa ukupno 20.000.000,00 kuna 14 klubova,više na linku).
– 2.000.000,00 kn – pomoć grada jer su klub koji za cilj ima postizanje vrhunskih rezultata, ali i da održe likvidnost – više na linku.

Pravo je pitanje, s obzirom da igrači ne dobivaju plaću mjesecima, gdje svi ovi silni novci idu?! Skoro 10 milijuna javnih kuna (plus za plaće trenerima, novci za pripreme, troškove utakmica i opreme…) nikad jeftinija Mladost, a nema se ni za plaće. A vjerojatno dio sredstava osiguraju i preko sponzora. Primjerice, prošle godine je najskupljeg igrača Udovičića u cijelosti isplatio jedan „nepoznati“ sponzor.

S obzirom na ovakvu izdašnu pomoć grada, a i dopredsjednik Lozica je još uvijek u gradskim strukturama, za očekivati je da će Mladost iznaći sredstava za slaganje koliko toliko konkurentne ekipe.

Vujas novi trener Partizana

Ostali klubovi također rade na sastavima za iduću sezonu. Nakon financijskog kolapsa Primorca, sada je i Jadran HN doživio istu sudbinu. Igrači navodno nisu primili plaću cijelu sezonu. Premuš i Tucak su otišli. Veliki talenat Gavril Subotić sve je dogovorio s Partizanom. Otišli su i posuđeni Primorjaši Krizman i Beltrame. Šćepanović i Gojković, što je i logično, imaju dobrih ponuda, ali bi najradije ostali doma ako ikako bude moguće. Primorac je imao problema i da prošlogodišnji polujuniorski sastav financijski isprati i još nema naznaka bilo kakvog oporavka. Budva jedina ima sponzora, vidjeti ćemo što će se s njima događati.

Partizan je osim Subotića doveo još nekoliko mladih igrača. Beka Matovića iz Vojvodine, sidruna Filipovića koji je posljednjih godina igrao u Grčkoj. Postoji šansa da dođe i drugi sidrun Eškert u slučaju da Korolija napusti klub. Oba ova mlada sidruna su na širem spisku izbornika Udovičića za Olimpijske igre. Poznato je da je trener Milanović zbog obiteljske tragedije napustio klupu nešto prije kraja sezone, a naslijediti će ga legenda Vladimir Vujasinović koji je tako objesio kapicu o klin malo prije 39-tog rođendana.

Pro Recco će izgleda kupiti još talijanskih reprezentativaca. Savona se „raspada“, odlaze svi udarni igrači (M. Janović, Rizzo, Aicardi, Volarević…), osim Antonija Petrovića koji će biti jedan od rijetkih starijih u mladoj momčadi koju dogodine misle oformiti u dvostrukom osvajaču LEN kupa. Tako će prvi sidrun Italije Aicardi vjerojatno u Recco. U istom kontekstu spominje se i reprezentativni lijevak Gallo koji je u Posillipu. Benedek je završio karijeru i postaje trener Camoglija, druge momčadi Pro Recca, tako da Nikolić opet ostaje bez posla. Benedek je izjavio da će Molina i Perrone s njime u Camogli tako da se otvaraju taman dva mjesta u Pro Reccu za nova pojačanja.

17 komentara na “Obradović ostaje”

 1. Otpadaju Bijač, Krapić i Šetka u prvoj trojci. Kasnije će još Marković, Karač i Paškvalin ako ne bude nikakvih ozlijeda. Za najavu početka priprema HVS je organizirao pres konferenciju na kojoj su bili Rudić, Bukić i Buljubašić. Tako da “popularni Buljo” sigurno ide u London, prije će Obradovića Rudić otpisat.

  Što se tiče Primorja, dovođenje Vićana i ako dođe i Udovičić biti će im vrhunski potezi. To su igrači koji su navikli bit pobjednici i bit glavni u tim uspjesima, a to je upravo ono što Primorju nedostaje. A i Jug će povratkom Boškovića, i dovođenjem bilo koga od ove trojice, a pogotovo Radua biti još jači. Na mjesto broja 2 treba staviti nekoga mlađeg, Benića recimo, a Vranješu i Sutiću se treba zahvaliti.

 2. Nema nekih novih vijesti iz Gruža, ali zato ima iz Italije. Ivan Sukno se možda vraća iz Camoglija.

  http://www.dubrovacki.hr/clanak/39081/kad-nema-iz-gruza-ima-iz-italije-vraca-se-sukno-udovicic-blizi-primorju-nego-jugu

  Majko mila, baš on treba Jugu. Neka se tatica Goran lagano napuši k…a

 3. Opet isti novinar podmeće Goranu Suknu, opet taj Gianluca Leo. Iako ga je prošli put diretorre demantiro ipak je novinar sve točno napisao. Nadam se da je sad ipak došlo do pogreške. Počet ću s jdn-om navijat za Primorje ako je ovo istina i pored svih igrača koji nemaju mjesta u Juga vrate starijeg Sukna.

  1. Ma kakvo Primorje.
   Ajde ti lijepo Dančaru navijaj za Mladost pa da plačemo zajedno slijedeće sezone.

   Vidim da je lijepo secirano financijsko poslovanje Mladosti (naravno kada je jedino transparentno od svih naših klubova). Volio bih vidjeti isti takav izvještaj i u preostala naša dva vhunska kluba. Doduše, ako je ovo točno, to su velike cifre. Biti ću neskroman i reći da bi ja na čelu kluba s tom lovom razvalio i Pro Recco 1 i 2 i Juga i Partizana i sve mađare zajedno…

   P.S. Što se desilo Milanoviću? Nemam pojma pa ako nije problem mi recite.

 4. ovo nije financijsko poslovanje mladosti, nego dio financijskog poslovanja ZŠS-a. s tim da ne znamo cifre koje otpadaju na stavke ovih troškova koje su navedene poput plaća 10 trenera, troškovi organizacije domaćih utakmica, putovanja i smještaja kod gostujućih europskih utakmica, troškovi nabavke opreme, priprema za sve uzraste itd…

  kad bi imali financijsko poslovanje mladosti onda bi znali gdje je ovih 10 milijuna kuna potrošeno, a ovako ne znamo ništa.

  inače ako potražiš proračune gradova rijeke i dubrovnika na internetu i njihovih sportskih saveza možeš otkriti koliko primorje i jug dobijaju od grada. za riječane ne znam, a jug je ove godine dobio 1.2 mil kuna od grada. dubrovnik odvaja mizernih 8.5 milijuna kuna za sportske klubove (čini mi se da sam jučer u SN pročito da kaštela, ali njih je 7 ;), odvaju više od dubrovnika), što znači da svi klubovi i sportovi skupa dobiju manje nego sama mladost.

  1. U redu ali tu nisi računao nekretnine koje grad Dubrovnik daje.
   A vi najbolje znate koliko te nekretnine vrijede.

 5. nisam računo nekretnine, nema ih zadnjih godina. eto i te stanove koje duguju igračima za prošle ugovore neće dati grad već je klub kupio zemljište uz pomoć kredita i sad još trebaju izgraditi zgradu na neki način.

 6. ili preciznije grad je dao 1.7 mil kuna, a jug je dignuo kredit na 4,0 mil s obzirom da je vrtlaru trebalo platiti 5.7 milijuna za 1000 kvadrata zemljišta. moglo bi se reć da je grad kupio 300 kvadrata, a jug 700 kvadrata parcele. s obzirom da se zgrada neće prostirat na 700 kvadrata po etaži, jug je kupio i višak zemljišta, ali takva je bila parcela i dogovor.

 7. kad smo već kod zemljišta i stanova, žestoko sam protiv da jedinice lokalne i regionalne samouprave sponzoriraju profesionalne klubove odn. igrače i njihove plaće.
  Jug je tradicija, i u redu je da su zbog toga stvoreni preduvjeti (bazen i pokrivanje plaća trenera mlađih uzrasta, što je u redu i pohvalno) i za daljnji rad i odgoj novih generacija dječaka i djevojčica, ali klub mora svoje financiranje tražiti od sponzora koji nalaze tu svoj interes, a nikako od javnih novaca. stambeno pitanje neka svatko za sebe izvoli rješavati svojim radom, plaćom, nasljedstvom itd., a ne da se proračunskim novcima nekome grade stanovi. žestoko sam protiv toga.

 8. Teško, jako teško je danas naći pravog sponzora.
  Kriza i sve što ide s tim, a posebno visoki porezi na sponzoriranje u sportu je glavna prepreka.
  Šteta što u državnim strukturama nema sluha na to da se smanje ili potpuno ukinu porezi na sponzoriranje (mislim da je u Turskoj takav slučaj).
  Država naravno gleda da svugdje otkine svoj dio kolača, a nije svjesna da bi taj novac dobila nazad tako što lokalne zajednice ne bi morale izdvajati tako velik novac za sport.

  Evo primjer Medveščaka (hokej). Znači zaista jedan zdravi projekt, jedna dobra priča (tribine krcate klincima i ženama), u posljednje 3 godine rasprodano svih 100 domaćih utakmica(!!!), ali generalnog sponzora ne mogu naći. Nije mi jasno da recimo jedna pivovara ne može tu naći svoj interes (inače hokej i pivo su usko povezani pojmovi ;).
  Eto čak ni Bandić neće dati lovu (Medveščak ne spada u gradske klubove od posebnog značaja što je po meni čista nebuloza). Dobro dao je Dom sportova na korištenje ali ne da niti kune iz proračuna.
  Tužne su to priče. Da sada ne počnem o Dinamu i lova koja se u njega slijeva od grada, a mafijaš na čelu kluba je zgadio svima i klub i reprenzetaciju i savez i nogomet općenito…
  Ali neka, neće ni on vječno…

  1. Mislim da Medvešćak nije uopće tužna priča, to jedan jedini pravi profesionalni klub u Hrvatskoj. Ovi drugi bi se zvali profesionalni ali da im netko stalno pomaže, a na tribinama nemaju ljudi.

   Mislim da je tužna priča to što grad (bilo koji) pomaže klubove koji sebe nazivaju profesionalnima i plaćaju profesionalce.
   Grad, ( i Županija i Država) ne bi trebo niti jednome klubu koji je profesionalni dati kune. Grad bi ulaganja u sport trebao raditi tako da gradi sportsku infrastrukturu koju onda može dati klubovima na korištenje za potrebe omladinskih pogona (ne za profesionalce). To može biti jedini vid sponzorstva grada.
   Mislim da bi za svaku državu i grad trebalo biti puno važnije koliko se djece i rekreativaca bavi sportom nego hoće li neki Mandžukić, Obradović ili Buljubašić produžiti ugovor.
   Npr. od miliona koje je grad Zagreb zadnjih par godina dao Mladosti mogao je zagreb imati još jedan bazen.
   Od miliona koje je dao Dinamu mogao je grad Zagreb imati još 78 nogometnih igrališta… (slično je u svim gradovima)

   Tužna je priča to što ako imaš vaterpolo ili plivački klub sa 100-200 djece moraš mjesečno platiti termine na bazenu u iznosu od 50 prosječnih neto plaća.
   Tužna je priča to što ako hoćeš rekreativno igrati vaterpolo jednom tjedno, mjesečni termin na bazenu košta po glavi igrača 5% prosječne hrvatske neto plaće. Ako igraš dva puta tjedno 10%.
   Tužna je priča to što se u hrvatskoj u postotku puno manje djece bavi sportom nego u sloveniji (zato su nas i prestigli u svim sportovima).

   I na kraju tužna je priča to što je u hrvatskoj poznatija Ava Karabatić nego prvak hrvatske na 50m slobodno

 9. u hrvatskoj uopće nije riješeno financiranje sporta. smatram da je sport djelatnost od visokog društvenog značaja i da bi se još više novaca trebalo ulagati u sport. slažem se s popom, velika većina u infrastrukturu i održavanje iste, kao i ulaganje u odlične uvjete za rekreativni i sport djece i mladih. još bi natjecanja trebala drastično pojeftiniti. da savezi preko sponzora, preko hrvatske lutrije i kladionica dobijaju sredstva kojim bi za klubove bilo besplatno sudjelovanje u ligama. i onda bi se moglo amaterizirati klubove koji nema sponzore. u uređenom sustavu bili bi u mogućnosti dobiti veliki broj klubova koji bi sa nekoliko profesinalaca i gro amatera (ili čak i sa isključivo amaterima) omasovili sportove, pa bi uvijek isplivalo par klubova koji su u stanju pronaći sponzore ili zaraditi na drugi način.

  ali nisam protiv da se pomaže i klubovima, seniorima. odnosno nisam za to da se udari prvo na sport. primjer dubrovnika gdje se jako malo novaca odvaja za sport i nitko od ostalih sigurno nije zakinut zbog tih odvajanja. zašto se ne bi kazalište marina držića bacilo na tržište i da žive od sponzora i prodanih utakmica. zašto ne bi filharmonija. zašto se iz proračuna financiraju raznorazni perfomansi, izložbe, čak i festivali… kad se u gradu dubrovniku pogleda proračun i koliko se izdvaja za razne udruge (van sporta) i udruge u sportu odnosno klubove, odnos je nemjerljivo na strani prvih. da ne govorimo da je dubrovnik grad kulture, ali isto tako da se pod tu kultruru svašta zavuklo i “ćuća proračunsku sisu”.

  najveći problem sporta su dužnosnici. najbolji primjer je hajduk koji za onakav igrački kadar, za onakve rezultate godišnje troši 80-100 mil kuna. slično je i u dinamu koji još uz to dobija daleko najviše proračunskih sredstava, a krade se čak i na postavljanju stolica na stadionu. ili ako se zadržimo na vaterpolu, vidjeli smo koliko je mladost dobila novaca, a igrači ne dobijaju plaće??? zatim kako većina saveza funkcionira, bar ovih najvećih sportova. siguran sam da bi u uređenim sustavima i savezi i klubovi puno lakše došli do sponzora

  1. Slažeme se da ni kulturu ne treba gledati drugačije.
   Mislim da kulturu treba pomagati (s gradskim, županijskim ili državnim novcem) na isti način ko i sport, može se sponzorirati kroz infrastrukturu, opremu i rekvizite. Ne treba nikome davati novac za plaće. Ako ne može prodati ulazinice (publika će privuć i sponzore) onda neka se bavi amaterski bilo da je riječ o slikanju, glumi, trčanju, nabijanju lopte ili igranju frnja a država, grad.ili županija ga i dalje može sponzorirati davajući mu infrastrukturu na korištenje određeni broj sati tjedno.

 10. Kad bi se izbacilo sport, kultruru i sve ostalo na tržište, em bi velika većina propala em gradonačelnik ne bi znao kud potrošiti naš proračun. I onako se od 400 mil kuna godišnje najveća investicija kružni tok koji realno ne dođe više od par stotina kuna,. Mogo bi onda i ta sredstva usmjerit u Zagreb kao i ona iz DPDS-a. Ili počet štedit za metro koji nije isplativ ni za Zagreb, a kamoli grad od manji od 50 000 stanovnika poput našega.

  Mislim da dok se ne sredi pitanje financiranja sporta treba nastaviti s financiranjima iz gradskih proračuna. Bilo bi jako štetno sada to dokinuti dok ne postoji alternativa, odnosno sam sustav je toliko neuređen da je to nenormalno.

  Inače Rudić je ostavio Paškvalina, Bijača i MUSLIM-a doma??? Je li tko zna je li Muslim ozlijeđen ili se izbornik konačno opametio?

  1. Ne mislim da grad treba manje trošiti na sport samo treba drugačije trošiti

 11. Ode i Medo 🙁

  http://www.portaloko.hr/clanak/obradovic-seli-u-rijeku-trener-%C4%91uho-izgubimo-li-i-buslju-bila-bi-to-katastrofa-za-klub-zelim-radu/0/31726/