Olimpijske igre dobile dodatnu čar – Hrvati pokrenuli prvi vaterpolo fantasy na svijetu

Na portalu germanijak.hr objavljen je intervju kojega je glavni urednik tog portala Emir Fulurija napravio s Đivom i Andrijom. Intervju prenosimo u cijelosti (link na originalni članak):

 

Skupina vaterpolskih zaljubljenika je tijekom Olimpijskih igara imala dodatnu zabavu.

 

Volite sport i ne igrate fantasy? Onda ste u manjini jer je ovaj način praćenja sporta posljednjih godina uzeo nevjerojatan zamah u cijekom svijetu. Praktično nema sportskog fanatika koji nema barem jednu fantasy momčad kojoj dokazuje da je bolji od svojih (ne)omiljenih trenera. Ili ipak nije.

 

Doduše, ako ste ljubitelj nekih manjih sportova, primjerice vaterpola, niste imali priliku igrati fantasy. Do sada, odnosno do Olimpijskih igara. U Hrvatsko je za vrijeme ovog turnira organiziran prvi vaterpolski fantasy u svijetu, a u eksperemintalnoj fazi, kako bi mogli nazvati ovu verziju fantasyja, sudjelovalo je 12 igrača okupljenjih oko sjajne (ne samo) vaterpolske stranice Dance.hr. Sve su organizirali dva prava fanatika – Đivo Tikvica, koji se pobrinuo da svi statistički pokazatelji budu dobro obrađeni i bio je pravi komesar lige te Andrija Martić, autor ponajboljih vaterpolskih tekstova i analiza koje objavljuje na stranici Dance.hr, a koje povremenu možete čitati i na Germanijaku. Kako je sve odrađeno na uistinu fantastičan način, zanimalo nas je kako je sve organizirano pa smo napravili mali intervju s Đivom i Andrijom.

Koliko ja znam, ovo je prvi vaterpolo fantasy ne samo kod nas, nego u svijetu. Kako ste došli na ideju da to pokrenete?

Đivo: Ideja je došla iza utakmica Juga. Komentirali bi događanja na piću iza utakmica. A kako igramo i neke fantasy igre za američke sportove razmišljali smo o tome za vaterpolo. Problem je bila ažurna statistika. Kad smo doznali da će Omega objavljivat detaljnu statistiku za Olimpijske igre krenuli smo s realizacijom ideje.

Andrija: Mislim da je fantasy odlična ideja promocije svakog sporta, pa tako i vaterpola. Već smo ranije preko stranice dance.hr imali donekle slične nagradne igre. Ne baš fantasy, već za svaku utakmicu Jadranske lige neki duel. To je bilo u doba kad smo imali 5-6 vrhunskih momcadi, plus 2-3 vrlo dobre, kad je Primorac bio prvak Europe, Jadran HN gotovo kompletnu postave tada ekstra jake reprezentacije Crne Gore, Budvu sa Šefikom, Trbojevićem i ostalim,  jaku Mladost, Juga, Cattaro koji je osvoji LEN kup, Primorje koje je počelo vraćati igrače poput Barača itd… Tada je bilo zanimljivo pogađati hoće li, na primjer, Sukno i Medo (Paulo Obradović, op.a.), zabiti više od braće Varga i slična pitanja gdje su se skupljali bodovi. Igrajući neke druge fantasyje došli smo na ideju da bi tako nešto i u vaterpolu bilo zanimljivo, da bi ljudi više pratili vaterpolo, možda neke koji ni ne prate privukli da ga malo bolje upoznaju.

Da igrate fantasy američkih sportova vidjelo se i po formatu – draft igrača na način da jedan igrač može biti samo u jednoj momčadi, a ne da svaka momčad može imati određeni “novac” koji troši na igrače kao što se to, primjerice, radi u nogometnim fantasy igrama. Jeste li razmišljali o tome ili ste se odmah odlučili na ovo?

Đivo: Razmišljali smo o tome. Uzimali smo u obzir obje te varijante. Također smo razmišljali da svako kolo složimo duele tako da momčadi igraju jedna protiv druge i tako skupljaju bodove, a ne u formatu lige kao što se na kraju dogovorili. Ovaj prvi fantasy je bio u ovakvom formatu, a za dalje ćemo vidjeti. Zaključili smo da s draftom dobijamo jednu dodatnu draž u tome što svako bira igrače po kvaliteti ili po nekim svojim željama. Mislim da smo pogodili s formatom. Ovako je veliki broj vaterpolista uključen u igru, da je svatko imao određeni novac, momčadi bi bile poprilično slične i manje bi se igrača pratilo.

Andrija: Meni je drugi format, s „novcem“, bio primaljiviji jer sam igrao i one managere u Sportskim novostima davnih godina, gdje je bio taj princip. Tu me privlači sto se natječeš protiv svih sudionika, a npr u NFL igraš samo protiv 9 protivnika. Ali ovaj drugi sistem je atraktivniji na druge načine, odnosno jedini nedostak mu je taj da igraš malu zatvorenu ligu. To nam je ovaj put i odgovaralo.

Đivo: Osobno sam prije ovog prvenstva znao jako malo igrača po njihovoj kvaliteti, više su mi bili poznati uglavnom u kojoj momčadi igraju. Sad sam, igrajući fantasy, upoznao skoro sve reprezentacije, znam svakom igraču poziciju i koliko doprinosi momčadi.

 

 

Statistiku za bodovanje ste uzeli od Omege? Koliko je ona dobra, odnosno koliko detaljna s obzirom da za fantasy treba biti dosta brojki?

Đivo: U statistici definitivno nedostaje podatak o zarađenim isključenjima zbog kojeg sidruni nažalost ne skupljaju dovoljno bodova, a u vaterpolu su poprilično važne karike. Bekovima je valorizacija također manja, ali to je i očekivano. Ostalo je po meni poprilično dobro i detaljno pokriveno.

Andrija: U statistici Omege nedostaje jako bitnih podataka, gotovo je nevjerojatno da u vaterpolu ne pratiš koliko je koji igrač zaradio isključenja. Kao da u košarci ne brojiš skokove, ma i važnije, ili u američkom nogometu dodavanja za touchdown. Posebice nedostaje različito praćenje različitih pozicija, svi znamo koliko je sidrun važan u vaterpolu, a statistika mu prati izgubljenu loptu jednako kao vanjskom igraču itd…

Inače, razgovarao sam u više navrata s tajnikom svjetskog trenerskog udruženja Draganom Jovanovićem o problematici vaterpolske statistike. Oni, WWPCA, su organizirali svoje statističko praćenje Europskog prvenstva u Beogradu prije 8 mjeseci. Nažalost, to je bio pilot projekt koji nije na kraju objavljen javno. Na osnovu tih podataka bi se analizom moglo doći čak i do zaključaka koja pravila treba mijenjati. Recimo, trebalo se, između ostalog, pratiti koliko ima prekršaja na kojoj poziciji.

Ovaj prvi fantasy se igrao ne samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji i Crnoj Gori, a uglavnom su sve bili pravi vaterpolski znalci. One zalutale, poput autora ovog teksta, odao je i konačni plasman, odnosno posljednje mjesto.

Đivo: Nisam ni ja neki vaterpolo znanac, samo sam se statistički pripremio i draftao ekipu na osnovu statističkih podataka. Ideja je uspjela maksimalno, postigli smo dobar efekt, svi su aktivno igrali i gotovo svi su igrali dobro. Čak su i igrači koji nisu u vrhu pokazali dobro poznavanja prilika u vaterpolu, ali neki jednostavno nisu imali sreće.

Andrija: Ovaj put smo pozvali ljude u fantasy, ljude s kojima inače komuniciramo o vaterpolu, odnosno one za koje smo znali da inače igraju fantasyje u drugim sportovima. Imali smo i jednog sudionika iz Crne Gore i jednog iz Srbije. Razmišljao sam da pozovem i jednog Talijana, eventualno Grka, ali sam zbog jezične barijere, da nam bude lakše sve organizirati, pozvao samo one koji razumiju hrvatski. Zadovoljni smo s fantasyjem, sad očekujemo povratne informacije što bi trebalo izmijeniti za ubuduće.

 

SUKNO – OČEKIVANO NAŠ NAJBOLJI FANTASY IGRAČ

Svemu ste pristupili jako ozbiljno pa se nameće pitanje hoćete li s fantasyjem nastaviti, recimo, za Ligu prvaka?

Đivo: Ideja za fantasy je došla da se prati baš Liga prvaka, ali je zgodnije kad je natjecanje kraće poput ovoga, sve je gotovo u dva tjedna. Svima je to fokus pa je zanimljivije. Liga prvaka dugo traje pa bi se možda sve razvodnilo, ali bi imali, recimo, više vremena za analize.

Andrija: Problem fantasyja u vaterpolu je taj što su samo europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre pokrivena ovom detaljnijom statistikom koja, opet, nije ni probližno detaljna kao što bi trebala biti. Nivo praćenja vaterpola 2016. godine je takav da utakmice Lige prvaka imaju samo statistiku o golovima i isključenjima. Prati se live, takozvani play by play, ali samo s ovim podacima. Stoga je nemoguće igrati fantasy Lige prvaka iako bi bio zanimljiviji od ovoga jer bi imali više vremena između kola i za analize i za tradeove i za druge stvari.

Dodao bih da je Marin Furčić sa svojim Furki Sportom puno napravio za praćenje Jadranske lige. Njegova statistika (rwp-league) ima puno više detalja od ove, on recimo prati koliko je tko izborio isključenja. Ali postoji ogroman problem, koji nije njegova krivnja, a taj je da podaci na puno utakmica nisu vjerodostojni. Na klubovima je da osiguraju osobu koja ce pratiti statistiku, a oni pretpostavljam najčešće stave nekog juniora da im to radi i zadovolji formu. To moraju biti profesionalci jer statistika mora biti aspolutno točna i pouzdana, inače nema smisla.

Ovo ste ipak sve odradili “ručno”. Mislite li da je moguće napraviti neku aplikaciju?

Đivo: Aplikacija za mobitele bi bila super rješenje, samo to nije jednostavno za realizirati.

Andrija: Bilo bi dobro da se tako nešto napravi, mislim da je vlasnik prava za Ligu prvaka LEN pa bi samo oni to mogli dići na neki viši nivo. Mi ih možemo samo kontaktirati, barem pokušati.

LEN, FINA, Omega – ima li ih smisla kontaktirati ili da sve ostane na Dance.hr?

Đivo: Ne znam ima li smisla.

Andrija: Dobro pitanje. Na stranici dance.hr će se sigurno fantasy igrati i dalje osim ako spomenute organizacije i firma, koji imaju praktično neograničene budžete, ne naprave vrhunski fantasy, koji će biti na nivou ostalih fantasyja. Što se nas tiče, mi bi mogli napraviti nešto po pitanju aplikacije ako nam se jave sponzori.

Je li vas neki igrač iznenadio, odnosno razočarao sada kada ste vidjeli njegov učinak po svim statističkim kategorijama

Đivo: Razočarao me Mylonakis, očekivao sam puno više bodova od njega. Takei je naravno oduševio.

Andrija: Prvo moram kazati da sam fantasy, čak i da smo bili u mogućnosti pratiti puno više statističkih rubrika, ne moze u potpunosti dočarati učinak igrača ili dati odgovor tko je bolji. Čak ni unutar jedne pozicije. Tesko je dočarat učinak igrača kojega protivnici puno više pokrivaju, kojem ne daju slobodu ni na 7 metara, a nekog drugog puštaju na 5. Iako je jasno da ovaj prvi očito vise zabija, ali dogodi se ponekad i obratna situacija. Posebno se ne valorizira obrambeni učinak igrača.

Što se tice našeg fantasyja najviše su me razočarala dvojica za koje sam da mislio da ce biti prva dva picka na drafu, Pavić i Tempesti. Nisu čak ni među 10 najboljih golmana, a reecimo prvi golman Japana je bio treći nakon grupne faze. Apsolutna otkrića su Japanci Takei i Okawa koji su vodeci igrači u svojim kategorijama. Nisam očekivao i Echeniquea na vrhu igrača desne srane. Od razočaranja, osim dva spomenuta golmana, tu su još Szivos, Mandić i Janović.

A kako ste vi zadovoljni svojim momčadima?

Đivo: Ja sam jako zadovoljan sa svojom ekipom, očekivao sam više od Mylonakisa, a sidruna sam birao zadnjeg i nisam imao puno izbora. Uzeo sam na kraju Bodegasa koji je grozan. Soro i Takei su donijeli i više nego sam očekivao, dok su Howden i braća Varga bili na očekivanom nivou.

Andrija: Što se tiče moje momčadi, zadovoljan sam sa svima, osim prvim pickom – Pavićem. Ali to je pokazatelj da se i u fantasyju treba voditi računa o svemu. On je nosio zastavu na otvaranju Igara pa je planski propustio prvu utakmicu protiv SAD-a, a tu se Bijač odmah pokazao u odličnom izdanju. Stoga, kad je Pavić loše ušao u utakmicu sa Španjolcima, Tucak ga je odmah na poluvremenu mijenjao, a ostalo je povijest. Osim toga, kolege igrači fantasyja me zafrkavaju da me Pavić namjerno opstruirao jer je već i ranije pokazivao veliku “ljubav” prema meni kao autoru većine tekstova na Dance.hr.

Okawu kao beka sam otkrio gledajući statistiku sa SP u Kazanu jer u fantasyju često baš takvi igrači, najbolji u slabijim momčadima, prave razliku. Za ostale pozicije nisam nista analizirao, znao sam da Harai zabija dosta za sidruna. Di Fulvio i Fountoulis su glavni igrači jakih reprezentacija, a malo sam pogriješio što nisam u nižim krugovima birao igrače desne strane. Ali u globalu sam zadovoljan.

Je li imate neki feedback da su vaterpolisti pratili fantasy? Znam da se dance.hr prate u vaterpolskim krugovima?

Andrija: Imamo feedback jer su i neki igrači, pa i treneri pitali mogu li sudjelovati. Nećemo sad o imenima.

I za kraj – jeste li razmišljali o nekim nagradama? Za prvoga, ali, recimo, i za zadnjega 🙂

Andrija: Jesmo, radimo novi dizajn dančarskih kupaćih gaćica. Pobjednik dobiva jedne.

Đivo: Zadnji bi recimo mogao dogodine voditi i računati bodovanje fantasyja 🙂

 

NAJBOLJI KOD VATERPOLSKIH POBJEDNIKA – FILIP FILIPOVIĆ

Pobjednik prvog vaterpolskog fantasyja je Davor Kovačević. Naši sugovornici su osvojili treće (Đivo), odnosno četvrto (Andrija) mjesto. Posljednji je, kao što rekosmo, bio potpisnik ovih redova.

 

Idealna postava Olimpijskih igara po fantasy učinku:

Viktor Nagy (Mađarska)
Josip Vrlić (Brazil)
Aleksandar Ivović (Crna Gora)
Filip Filipović (Srbija)
Gonzalo Echenique (Španjolska)
Guillermo Molina (Španjolska)
Christian Presciutti (Italija)

 

Najuspješniji vaterpolisti po fantasy učinku neovisno o poziciji:

1. Guillermo Molina (Španjolska) – 28,11 bodova
2. Filip Filipović (Srbija) – 27,93 boda
3. Christian Presciutti (Italija) – 25,38 bodova
4. Sandro Sukno (Hrvatska) – 25,24 boda
5. Denes Varga (Mađarska) – 23,47 bodova
6. Gonzalo Echenique (Španjolska) – 23,36 bodova
7. Angelos Vlachopoulos (Grčka) – 22,84 boda
8. Ioannis Fountoulis (Grčka) – 22,66 bodova
9. Viktor Nagy (Mađarska) – 22,66 bodova
10. Marton Vamos (Mađarska) – 22,54 boda

Jedan komentar na “Olimpijske igre dobile dodatnu čar – Hrvati pokrenuli prvi vaterpolo fantasy na svijetu”