Analiza suđenja u prvoj utakmici između Partizana i Juga u Beogradu

    Komentiranje prve četvrtfinalne utakmice između Partizana i Juga u Beogradu obilježilo je iritantno zapomaganje i optuživanje sudaca Margete i Kiszellyja (dva ponajbolja svjetska suca) za tendenciozno suđenja na štetu Partizana. Glavni uzvik je bio: „Pa kako ovo mogu da sude protiv nas u Beogradu, na domaćem bazenu“. Kao da bi trebalo postojat jedan kriterij za domaću, a drugi za gostujuću ekipu. A i često je na tapeti bila i urota LEN-a i ostalih „belosvetskih čimbenika“ koji su se udružili kontra Partizana. Nakon te utakmice Nikola Kuljača koji se „iskazo“ u ulozi sukomentatora promoviran je u managera reprezentacije Srbije. Nadam se da će bit normalniji na novoj funkciji.

    Suđenje ova dva istaknuta suca je bilo dobro uz primjedbu da su pretjerali s obostranim isključenjima. Ali već se i kroz Jadransku ligu moglo primijetit da Margeta često pribjegava takvom kriteriju. Najviše je buke i povika bila na kriterij kod isključivanja igrača, što je i logično s obzirom na utjecaj igre s igračem više/manje na konačni rezultat u važnim utakmicama poput ove. Pa slijedi analiza kroz sve dosuđene izbačaje:

1. četvrtina
1/1 JUG – Dobud (isključen Aleksić) – odma u prvom napadu isključenje beka Partizana bez lopte jer je „jaho“ na Dobudu
2/2 JUG – Dobud (Pjetlović) – na Dobudu osto sidrun Pjetlović koji nije imo izgleda i napravio je faul za isključenje nakon dobro dodane lopte na dva metra
0/1 PAR – ? (Vranješ) – isključenje Vranješa bez lopte kad je proplivo na postavljenu obranu neki igrač na lijevoj strani napada Partizana – nije se dobro vidjelo što je točno bilo, sumnjivo
0/2 PAR – Pjetlović (Drobac) – čisto isključenje, odlično dodana lopta na dva metra i Čvrga radi klasični faul za isključenje.
1/3 PAR – Pjetlović (Bošković) – kad su se igrači Partizana već skoro postavili u lepezu suci isključili Boškovića zbog ometanja sidruna u dolasku na svoju poziciju u napadu. Sumnjivo.
2/3 JUG – Dobud (Vujasinović) – isključenje bez lopte jer je Vujasinović cijeli napad potezo i „jaho“  na Dobudu. Ispravna odluka. Odma i peterac zbog faula Filipovića na Dobudu nakon pokušaja brze realizacije. Sukno falio peterac.
3/4 JUG – Dobud (Vasović) – nakon šuta Sukna lopta se odbila do Dobuda kojeg je čuvo Vasović i odma je napravio faul za isključenje.
Bila je još jedna greška protiv Juga kad je bilo čisto isključenje na Smodlaki koje vjerojatno nije suđeno jer je tada bilo 2:0 za Juga. Samo jedan kontrafaul je suđen u prvoj četvrtini i to protiv Bailyja.

2. četvrtina
1/4 PAR – ? (Sukno) – čisti izbačaj jer je Sukno povuko igrača Partizana da spriječi kontru.
4/5 JUG – Bošković (Baily) – nakon što je napravio faul na Boškoviću, Baily je preočito povuko Boškovića i omeo ga u izvođenju šuta pa su ga suci s pravom isključili. U akciji s igračem više Filipović je povuko Obradovića na drugoj stativi za ruku prije nego je primio loptu i suci su dosudili peterac.
5/6 JUG – Dobud (Aleksić) – odlično dodavanje Vranješa na dva metra prema Dobudu kojeg 3. bek Partizana ne može čuvat pa radi faul za izbačaj.
2/5 PAR – Prlainović (Marković) – Partizanovci rade blok na lijevoj strani i Marković povlači Prlainovića koji se pokušavo oslobodit iza bloka. Čisto isključenje.
Sada je samo  Dobud jedanput napravio kontrafaul.

3. četvrtina
3/6 PAR – Baily (Bošković) – Bošković osto na beku i nakon dobrog dodavanja prema Bailyju primoran napravit faul za isključenje.
5/7 JUG – Dobud (Vasović) – opet bez lopte, ali puno inferiorniji Vasović (nedorasto ovako teškoj utakmici) je „konjario“ po Dobudu koji je lakoćom uzimo pozicije nakon svakog potezanja. Čisto isključenje koje je moglo bit suđenje i prije.
4/7 PAR – Pjetlović (Marković) – Filipović dobro dodo na dva metra i Marković radi prekršaj za isključenje.
6/8 JUG – Dobud (Rađen) – Dobud je opet lakoćom uzeo poziciju ispred beka koji ga povlači bez lopte i čisto isključenje.
4/8 PAR – ? (Dobud) – pokušaj driblinga na desnom krilu nakon kojeg je sudac isključio Dobuda. S obzirom da Partizanov igrač nije prošo Dobuda bio je samo običan faul.
Po jedan kontrafaul Bailyija i Dobuda.

4. četvrtina
5/9 PAR – Prlainović (Marković) – opet nije bilo isključenje. Dribling Prlainovića na centru kojeg je Marković zaustavio uz mali faul, ali kad se ide u dribling u vaterpolu faul mora bit „teži“ od ovog da bi se igrača isključilo.
7/9 JUG – Dobud (Rađen) – opet bez lopte, ali s razlikom da ovaj put nije trebalo isključit Rađena. Očita kompenzacija za isključenje Markovića napad ranije
7/10 JUG – ? (Rađen) – Rađen isključen jer je potego nekog Jugaša u plivanju u kontru. Ne znam je li bilo jer nije prikazano na TV-u
6/10 PAR – ? (Obradović) – opet isključenje u povratku u obranu. obradović je potego jednog Partizanovca i s pravom je isključen.
8/11 JUG – Dobud (Baily) – Bušlje odlično dodo na dva metra i Baily odma ide na faul za izbačaj jer zna da bi ga Dobud lakoćom prevario.
Opet po jedan kontrafaul na obje strane. Opet Dobud, a za Partizan Prlainović koji je ušo ko drugi sidrun.

    Suđenje je bilo dobro uz pokoju, nenamjernu pogrešku sudaca. Posebno bi istako da su suci sudili sve što su vidjeli za razliku od hrvatskih sudaca u finalnim utakmicama kada bekovi Mladosti na isti način čuvaju Dobuda i Smodlaku. Čak i gore jer najčešće ih s jednom rukom „zagrle“ oko vrata, a gotovo nikad za to ne dobiju isključenje. Nadam se istom suđenju u uzvratnoj utakmici.

2 komentara na “Analiza suđenja u prvoj utakmici između Partizana i Juga u Beogradu”

  1. lijepa analiza. tulga je kad sudio šibenik-brescia se također dvaput odlučio isključiti po dva igrača u plivanju. meni je obostrano ok kad se sudi na dva metra, kad su oba igrača dulje pod vodom bore za poziciju. ovo u plivanju mi uvijek sliči na odgojnu mjeru s visoka “dosta s grubostima”. ili pusti ili sviraj očitu grubost, držanje, odgurivanje a to je rijetko jednako s obje strane

  2. Mislim da je Kuljači tata visoko u njihovom vaterpolo savezu, eto izgleda da će i sin tamo završiti