Antonijević i Bijač odlučili derbi „eurokupaša“

 

U Utrini su igrali prošlogodišnji 4. i 5. iz hrvatskog prvenstva i sudionici Eurokupa gdje su protekli vikend ostvarili prolazak u drugi krug. Tribine su bile ispunjene skoro do posljednjeg mjesta, a utakmica je bila neizvjesna do posljednje sekunde, točnije do 8 sekundi prije kraja kada je uslijedio posljednji pokušaj nekog od igrača Medveščaka.

Mornar je pobijedio 8:7, a najbolji pojedinac utakmice bio je bivši reprezentativac, 26-godišnji Srđan Antonijević. Zabio je 3 gola, između ostalog i pobjednički točno minutu prije kraja. Još je dva puta odlično asistirao Čaglju na drugu stativu sa igračem više. Ulazio je i na dva metra – izborio je 2 puta izbačaj i zabio je gol kao sidrun. A i u obrani je bio vrlo dobar, a najviše se istaknuo sa odličnim blokom sa igračem manje na Babiću par minuta prije kraja utakmice, pri rezultatu 7:7.

Drugi najistaknutiji pojedinac bio je Marko Bijač koji je i u ovoj utakmici pokazao kvalitetu. Njegove obrane izgledaju lagane, kao svojedobno one Van der Sara, uvijek je na pravom mjestu, odlično se postavlja pa se čini da većina udaraca ide ravno u njega. Vrlo često brani udarce sa dvije ruke, čak i one koji idu u dijagonalu. A opet, ako je udarac toliko jak i precizan, da mora iskočit sa jednom rukom, opet stiže bez obzira na taj stil branjenja sa dvije ruke. Skupio je najmanje 13 obrana (nisam gledao prve 4 i po minute), a najvažnije su bile dvije u posljednjih 30 sekundi kada je Medveščak imao napad sa igračem više.

Utakmicu su obilježili preokreti, čak su se 5 puta ekipe izmjenjivale u vodstvu do konačnih 7:8.

1:0 Babić
1:1 Marelja, polukontra


2:1 Martinić, IV sa lijevog krila
2:2 Antonijević. Ušao kao drugi sidrun sa Jakovcem
2:3 Čagalj, IV sa 2. stative na asist Antonijevića sa lijevog vanjskog
2:4 Marinić–Kragić, na zonu sa desnog vanjskog, pliska u bliži, Selem je mogao bolje reagirat.


3:4 Jakovac, IV sa desnog krila, brzo dodavanje sa sidruna nakon isključenja, a ljevak Jakovac koristi priliku dok je sam na 3 metra od gola
4:4 Martinić, peterac kojeg je izborio Geratović, a skrivio Antonijević
5:4 Jakovac, IV sa desnog krila, jedina situacija gdje je Bijač mogao bolje reagirat, iako je sa igračem više igrač bio u krilu na samo 3-4 metra od gola
5:5 Antonijević, peterac kojeg je izborio Marelja, a skrivio Vlatko Burić
5:6 Čagalj, IV sa druge stative, preslika 3. gola Mornara, samo je sad mladi U17 reprezentativac, odnosno Antonijević za dodavanje imao još manje prostora jer je obrana stala uže. Točno 1 sekundu do isteka četvrtine – dva gola u posljednjih 50 sekundi četvrtine.


6:6 Čule, IV sam na lijevom vanjskom u akciji 3–3
7:6 Kolar, šut na isteku napada kojega je Bijač već imao pod kontrolom, ali Jerković koji je duplirao na samo 3 metra od gola, u pokušaju bloka skreće loptu u gol.
7:7 Oreb, odmah idući napad, također na zonu sa desnog vanjskog, nisko u dijagonalu, Selem je mogao (morao) bolje reagirati
7:8 Antonijević, IV sa lijevog krila, nije bilo izrađene akcije, nego je individualnom kvalitetom prevario blok kad se već isključeni igrač počeo vraćati u igru, ročno 1:01 do kraja utakmice
– IV za Medveščak izborio je V. Burić (ušao sa Marinić–Kragićem u dva), ali u čak dva navrata brani Bijač. Posebice odlično na prvi udarac kada se V. Burić izvukao sa druge stative na oko 3 metra.

 

Osim gore spomenutih vrlo dobre partije pružili su i sidruni Marelja s jedne i Geratović s druge strane. Obojica su izborili po peterac i po najmanje 3 izbačaja. Uglavnom su obje ekipe igrale plitke zone.

Također treba spomenuti i suca Copića o kojem je svojedobno bilo riječi na ovim stranicama. I danas je pokazao da nije baš kapacitet za prvu ligu, ponajprije mu nedostaje osjećaj za igru, kao da nije igrao ozbiljan vaterpolo. Nekoliko puta je griješio u procjenama, a posebice kod jednog isključenja beka Mornara, kada se igrač Medveščaka nekako čudno bacio prema naprijed, kao da je on u obrani. Sumnjam da bi u toj situaciji i trener Medveščaka Vincek sudio izbačaj za svoju ekipu. S obzirom da je to bio predzadnji igrač više za domaće, kod 7:7, gostujući trener Kreković je burno protestirao i dobio je „samo“ žuti.

Igrao je i drugi jugaš Benić, sa specijalnim gipsom na lijevoj šaci. Nije imao preveliku minutažu, dobio je dva izbačaja na beku. Nije se ni moglo očekivati da sa slomljenim prstom i gipsom odigrao nešto više. U Medveščaka nitko nije previše odskakao kao dvojac u Mornara, a ako bi nekoga baš išli izdvojiti po dojmu kojega je ostavio onda je to Martinić.

U Mornara su i ostali doprinijeli pobjedi, a možda bi izdvojio Jerkovića i Bana kao one koji su mogli pružiti više. Ljevak Jerković je skrivio gol za posljednje vodstvo domaćih, i još je promašio igrača više sa samo 3 metra sa krila. Ban je također jednom sakrila pomašio sa igračem više, ali je veći problem što je bio poprilično samozatajan, a trebao bi biti jedan od glavnih igrača Mornara s obzirom na reputaciju i iskustvo, kao i činjenicu da je lani igrao talijansko prvenstvo, za Posillipo.

Medveščak je zabio 4 igrača više koja je imao kroz utakmicu, i onda je posljednja 2 kad se utakmica odlučivala promašio. Općenito je puno manje izbačaj bilo u prvom poluvremenu, samo 3 igrača više ukupno, dok su u drugom bila 2 peterca i još 11 igrača više.

2. kolo Triglav – Jadranske lige
Medveščak – Mornar BS 7:8 (1:1, 1:3, 3:2, 2:2)
Suci: Štampalija i Copić (oba Šibenik)
Medveščak: Selem, V. Burić, Babić 1, Čule 1, Jakovac 2, Kučević, Martinić 2(1), Benić, Kolar 1, Geratović, Ćuk, Samodol, Lazić, Blažević. Trener: Vincek, pomoćni trener: Medić.
Mornar: Bijač, D. Burić, Kragić 1, Ćorušić, Kalebić, Oreb 1, Jerković, Podrug, Čagalj 2, Antonijević 3(1), Marelja 1, Aličić, Ban, Pivčević. Trener: Kreković, pomoćni trener: Posinković.

Peterci: Med 1/1, Mor 1/1
Igrač više: Med (-+1/1+2/2+1/3)= 4/6 (67%), Mor (0/1+1/1+1/4+1/2)= 3/8 (38%)

2 komentara na “Antonijević i Bijač odlučili derbi „eurokupaša“”