ESPN, Olimpijada i vaterpolo negdi između

Amo ovako. Nisan coronaolog, niti sam studirao coronaologiju, ali priče radi amo reć da će do kraja petog, ili sredine šestog miseca više manje cili svit počet opet normalno funkcionirati.  Za razliku od mnogih drugih tradicionalnih sportova nekadašnjeg srednjeg staleža, NBA liga je odma najavila kako se sezona neotkazuje, nego se odgađa na neodređeno vrime. Oni planiraju završiti svoju sezonu, te saznati tko je prvak. Kakav će biti sustav natjecanja još se mora odlučiti, ali kako stvari stoje NBA će se igrati. I to će se igrati uglavnom kroz sedmi i osmi misec. Koliko sam primjetia ništa još nije službeno, ali zasad sve naginje ka tome.

Kad čovik pogleda na prvu ima smisla. Odgodit sve na par miseci. Snać se u cilon ovome kaosu i nastavit di si bia sta. Međutin ovdi ima jedan mali problem. To će znaćiti da će se po prvi puta NBA igrati paralelno kad i Olimpijske igre. Iskreno. Zamislite da vi vodite jedan sportski brand. Olimpijske igre su upravo to. Sportski brand. I sad zamislite da taj vaš proizvod, naziva Olimpijske igre, bude u direktnom sukobu za gledatelje sa NBA-om. Ja znam da su Olimpijske igre i dalje Olimpijske igre, ali budite realni. Olimpijske igre su najjebale ako se paralelno bude igrala ikakva iole zanimljiva NBA utakmica. Zamisli finale zapadne konferencije. Lakersi protiv Clippersa. Ajde opet iskreno. Da igraju Srbija protiv Hrvatske finale olimpijskih igara u istom terminu kad je i game 7 već spomenutog dvojca, više bi Srba i Hrvata pratilo NBA nego Olimpijadu. Jebešmisve ako nebi više naših čitatelja gledalo NBA nego vaterpolo haha. Dakle ovo su problemi koje bi samo NBA liga stvorila Olimpijskim igrama. Da nastavimo sa UFC-om. Ako ste dugogodišnji fan, kao i ja, sigurno ste u zadnje vrime primjetili porast priredbi koje su oni počeli pripremati. Bilo je par mečeva kojin san se veselia više nego finalu Olimpijade.

Ti su svi mečevi sada odgođeni, ali nisu otkazani. Dogodit će se vjerovatno u… pogodili ste… 6. 7. i 8. misecu. Međutim ima tu još jedan problem. Otkad su prešli na ESPN-ovu platformu UFC je eksplodirao. Prije su imali godišnje 3-4 mega borbe sa zanimljivim pozadinskim pričama i velikim osobnim ulozima. Do prije corone su počeli raditi ove mega borbe jednom misečno. Dakle oni će cili svoj program borbi između trećeg i osmog miseca morati nekako staviti unutar ovih par ljetnih mjeseci. Šta će znažiti da će im svaki Fight card biti nakrcan i brutalan. Šta će značiti još više konkurencije za Olimpijske igre, koje su ionako na glasu kao veoma neprofitabilne za većinu umiješanih. Izuzev televizijskih kuća i medija. Još jedna zanimljivost u svemu ovome. I NBA i UFC su firme koje su pod ugovorom sa ESPN-om.  Da li vas zanima koje još sportove ESPN ima u svom “vlasništvu?” Američki nogomet, Od seniora do djece, ili kako je to već u americi. Nogomet. Sva nacionalna takmmičenja uz lige petice i nešto malo azije. Baseball. Odrasli do dice. Košarka. Odrasli do dice uz FIBA-ina natjecanja. Cricket. Hokej na ledu. Tennis. Golf. Kanadski nogomet? Neman pojma šta je to, ali prenose par liga. Motosportovi. Formulu 1 i još neke druge formule. Rugby Union uz već navedene borilačke sportove.

 

Funkcija Olimpijade je bile kreiranje nekog okvira i sustava za naš život. Imaš četverogodišnje cikluse koji su ti osnova za sve. Ako vam je petoljetka pala napamet. Niste u krivu. Olimpijske vrijednosti nas uče da sve na ovome svijetu radi unutar nekog ciklusa, tj. Procesa.  Zvuči smiješno, ali to je istina. Najveći doprinos Olimpijskih igara je stvaranje ovoga zatvorenoga četverogodišnjeg sustava oko kojeg se mi svi orijentiramo. Bitno je oće li se olimpijada otkazati, ili odgoditi. Ne zbog Tokija, nego zbog one tamo olimpijade u Parizu. To je najveća vrijednost Olimpijskih Igara za naše društvo. Još ćemo vidjeti oće sa vrimenom ESPN stvoriti neke svoje četverogodisnje cikluse. Za razliku od ESPN, Olimpijada nema taj kapitalistički pritisak.

U teoriji Olimpijada kao platforma nikad i nije tribala biti profitabilna za njene natjecatelje i učesnike. Smisao Olimpijade je bia promoviranje njenih pobjednika koji bi nakon olimpijskih igara tribali zakoračiti u svijet profesionalaca. Svi valjda znate onu priču o Cassius Clay-u koji se 1960. vratia sa olimpijskih igara u Rimu sa zlatnom medaljom oko vrata, da bi nakon što je uša u prvi birc svatia da je i dalje crnac bez kinte. Olimpijada se bavi amaterskim sportom, a NBA profesionalnim. Ako si se natjeca za pare, nemaš se više pravo boriti na amaterskom nivou. Neznan kad i di je umrla ona antička olimpijada, ali znam da je ova moderna umrla u Barceloni 92. godine.

 

Gabriella’s Szucs from the U.S controls the ball during their women’s preliminary round Group A water polo match against Hungary at the Water Polo Arena at the London 2012 Olympic Games, July 30, 2012. REUTERS/Laszlo Balogh (BRITAIN – Tags: SPORT OLYMPICS WATER POLO) ORG XMIT: OLYRP229


Da se vratimo. Neželin van srat o likviditetu firmi, ali svjesni ste valjda svi da je to veliki problem svih današnjih firmi, pogotovo sada uz sve ovo oko corone. Dakle. ESPN kao firma mora i dalje generirati zaradu za sebe. Sportovi se sami snalaze unutar ove platforme. Ako tvoj sport, ili tvoja firma postane neprofitabilna ESPN će te se riješiti. Šta je i u redu. Njiova firma, njiove pare. Ako vidite nekakvu sličnost sa olimpijadom, nista u krivu. Međutin sad ću vam izbaciti jednu informaciju koja bi vas tribala malo zaintrigirati. 2011 godine Televizijska kuća NBC je za 4.38 miljardi dollara potpisala ugovor sa IOC-om (international olympic comite) koji daje NBC-u ekskluzivn prava za prijenos Olimpijskih igara 2014, 2016, 2018 i 2020 na američkom tlu. U petom misecu 2014. godine. NBC je za dodatnih 7.75 milijardi dolara pristao na produženje svog ugovora sa IOC sve do 2032. godine. Znači idučih 15ak godina ESPN bi ga triba pušiti NBC-u. Iskreno neznam di u svemu ovome ima mista za vaterpolo. Ka logika nalaže da bi se vaterpolo tribalo igrati priko lita. Osobno mislin da će to netko drugi za vaterpolo odlučiti, a ne vaterpolo. Najbitnije za vaterpolo je sada da se stvori struktura koja može birati kojoj će se od ovih dvi struja pridružiti. Vaterpolo na ESPN-u za mene zvuči kao san. Zamisli igraš Champions League i to će prenositi ESPN. Shema, nemoj srat. Međutin, postoji mogućnost da ESPN u ovome svemu izvisi malo. Priko lita neznan koji ću sport pratit, ali ću u svakom slučaju pratit ESPN. Savjetova bi i vama. Pratite i analizirajte.

Najveće sranje u modernom sportu je neraspoznavanje kad prestaje amaterizam, a kad počima profesionalizam. Neznan može li svaki sport biti profesionalan ili ne, ali znam da bi svaki sport u ovo novo doba prvo mora jasno definirati amaterski nivo. Lako ćemo mi svi podijeliti sve ove puste milijune od sponzora koje dobivamo, ali moralo bi se ovi amaterski sport malo uvest u red.

Uglavnom, mislim da sam vam dao malo za misliti u ovo doba kada ste svi doma po karantenama. Ja san u Njemačkoj, a moji su skoro svi u Hrvatskoj. Kao što se molim za sigurnost svoje obitelji, isto tako želin i vašim obiteljima. Zagrebe drž mi se. Toliko puta san te izbeštima. I tebe i tvoje purgere, ali isto me steglo oko srca kad san vidia šta ti se dogodilo. Zagrebe moj, šta se mene tiće nemoraš ti stati niti ponosno, niti hrabro, niti jako. Samo mi stoj i nedaj se.

 

Puno pozdrava i zdravlja želi van svima danče.hr

 

 

Tomo Bujas

25.3.2020

Düsseldorf