Fatović s Australijom u polufinalu

Australija Elvisa Fatovića slavila je nakon peteraca 16:15 protiv Mađarske i plasirala se u polufinale gdje ih očekuje domaćin Srbija.

Najzanimljivija utakmica četvrtog dana bila je prva, već u 15.00 po jakom beogradskom suncu. Početak je bio pomalo uspavan, a onda su krenula brojna isključenja; Mađarska čak 18, a Australija 12. Zaslužena je ta razlika jer Australci igraju puno pokretljivije u napadu, a onda ih Mađari dosta potežu ili ometaju u tom uplivavanjima. Osim toga, dosta često je Australija u obrani igrala plitku zonu.

Nakon jako lošeg poluvremena, što je i Elvis Fatović u komentaru nakon utakmice istaknuo, Australija je u drugom zaigrala puno bolje i vrlo brzo se vratila u utakmicu. Vjerojatno su trebali pobjediti već nakon 32 minute, ali je i nakon peterca jako bitno što se tiče samopouzdanja jer su nekoliko natjecanja prije koju godinu ispadali nakon što su bili u najmanju ruku ravnopravni protiv na papiru jačih protivnika do zadnje sekunde.

Zanimljivo je bilo i nakon utakmice, skupila se ekipa oko monitora i krenula je VAR provjera kada je Roach dobio po glavi. Tada je krvario, kao što se vidi na uvodnoj fotografiji i dok je izlazio žalio se sucu da je dobio dva udarca šakom tijekom tog napada. U jednom trenutku, jedan gospodin, čini mi se da mu je na akreditaciji pisalo Sharonov, došao je tražiti pomoć tj. snimku s kamere kojom je netko pored nas snimao. Očito službene kamere nisu najbolje pokrile taj detalj ;).

Poveli su Australci preko Campbella s igračem više. I onda u idućih 13 i po minuta nisu više zabili pa je na poluvremenu bilo 5:1 za Mađarsku. Radila je Australija jako puno elementarnih pogrešaka, što se najviše očitovalo u tim akcijama s igračem više kada su bile najočitije. Loše su se postavljali pa bi jedan drugog zagušili, pa ne bi uspjevali uopće svoriti priliku ni zanerezonski pokušaj. Dva puta su krivo i dodali loptu, i to u najlakšem dodavanju, sa lijevog vanjskog na lijevo krilo.

S druge strane prvo je D.Jansik iskoristio što su ga puno previše u zoni pustili na desnom krilu, unatoč tome što je dešnjak. Pa igrač više sa stative Gor Nagy, pa Batori na zonu, Erdelyi s krila s igračem više i Pasztor na zonu sa srednjeg vanjskog.

Na poluvremenu kao da je druga momčad Australije ušla u bazen. Puno koncentriraniji, suvisliji. Odmah na početku dva gola, i idući napad odmah i igrač više za dolazak na -1 nakon samo 3 minute igre. Ali opet promašaj, što Mađari preko Batorija iz peterca koriste. U ovoj četvrtini Australci realiziraju 3 akcije s igračem više, ali na Batori trećim golom na kraju vraća +2, 7:5.

I u zadnjih 8 minuta Australija igra dosta bolje, u naletu su. Rade seriju 4:1 i preokreću rezultat u 8:9. Izjednačio je Jansik s igračem više u situaciji 5 na 4 jer je prethodno Periš sudio obostrano. Opet jedna dobra akcija s igračem više, ovaj put realizacija Kayesa sa stative. Ali sekundu prije kraja, s igračem više, Pasztor zabija za 10:10 i ide se u peterce.

Pucalo se 7 serija. Fatović je nakon prve dvije Hryshanthosa zamjenio Dennerleyijem, a Martcz Bistritzanyija ubacio samo u jednoj seriji u sred šutiranja. Yonger je promašio u trećoj seriji (obrana Kardosa), ali odmah i Pasztor pogađa prečku. I onda na kraju Batoriju brani Dennerley.

Danče.hr: Kako ste zadovoljni današnjom utakmicom, vratili ste se nakon velikoga minusa, obično se događa suprotno, vodite s nekom razlikom i onda padnete, danas sasvim obratno?

EF: Igrali smo kriminalno prve dvije četvrtine, igrali smo onako kako nam se nekad znalo događati da se prepadnemo situacije, znači, da smo došli u priliku da uđemo u polufinale. Nama se često znalo događati u tim trenucima slična situacija, mislio sam da imam „flashback“, kao da smo se vratili tamo gdje smo nekad bili. Međutim, reakcija u drugome poluvremenu je bila ta da je bilo očito da smo spremniji od njih, da nam je ritam bolji, i samo da trebamo pripremiti akciju da bi ju mogli realizirati. Mi u početku nismo iskreirali ništa, nismo stvorili niti jednu priliku, naš igrač više je bio neprilika za nas. Tako da smo kasnije to ispravili, i rezultat je dolazio na svoje polako. Na kraju smo i poveli. Zadovoljni smo s te strane, ali to ne mijenja činjenicu da su prve dvije četvrtine naše dvije najgore četvrtine na turniru.

Danče.hr: Sigurno ćete imati o čemu pričati na sastanku kasnije, no naš dojam iz vanka tijekom drugoga poluvremena i peteraca je da je vaš tim samouvjeren i mentalno snažan, spreman…

EF: Od starta rada sa Australijom sam uvjeren u to da mi imamo manjak ovakvih stresnih utakmica, i mi smo izgubili u Barceloni na prvome natjecanju u produžecima, s tim da smo vodili Hrvatsku u četvrtfinalu, i na kraju smo imali priliku 2 sekunde prije kraja, najbolji šuter na 2m ispred gola i mi smo to falili…. zatim na sljedećem Svjetskom prvenstvu mi smo izgubili na peterce od Grčke, s tim da smo ih vodili 15 sekundi prije kraja….zatim na Svjetskoj ligi smo izgubili na peterce, vodili smo Crnogorce do 5 sekundi prije kraja, ali to sve treba proći – to je proces koji traje i kojega se treba proći. Mi moramo izgubiti i griješiti da bi jednoga dana izgledali sigurno i samouvjereno, kao npr. danas.

Mi smo lani prvi put dobili utakmicu na peterce protiv Njemačke, tako da, to je jedan dugotrajan proces koji je, na sreću, danas bio uspješan.

Danče.hr: Učinili ste doista veliki korak danas, ušli ste u polufinale, što dalje?

EF: Mislim da mi sutra možemo igrati rasterećeno, vjerujem da možemo ponoviti prvu četvrtinu protiv Srbije, i prve dvije protiv Hrvatske – to je jedina želja. Kakav će nam to rezultat donijeti, teško je reći jer pričamo o strašnim ekipama, ali sa takvom igrom smo bili konkurentni njima, i to treba ponoviti. Definitivno ne bih želio ponoviti ove prve dvije četvrtine od danas, da ih nekako mogu „delete-irati“, bilo bi to sjajno.

Danče.hr: Elva, hvala na razgovoru, sretno dalje!Po službenoj statistici Mađarska je imala 166,7% realizaciju igrača više, a ni Australskih 7/11 nije baš najtočnije

Mađarska – Australija                  15:16(10:10) (2:1, 3:0, 2:4, 3:5 – 5:6)

Peterci: Mađ 1/1, Aus –

Igrač više: Mađ 5/11 (45%); Aus 7/17 (41%)