Italija slavila u Gružu

 

 

Italija je pobijedila 9:8 Hrvatsku usred Gruža uz preokret u zadnjih 5 minute kada su zabili 3 uzastopna gola. Prezentirali su Talijani i par novih igrača poput ljevaka Binia te donedavnog francuskog reprezentativca Bodegasa.

 

 

Utakmica nije bila toliko ni bitna ni kvalitetna kao ona prije 3 dana kada je gostovao Szolnoki, ali Gruž je bio dosta puniji, oko 1200 gledatelja. Uglavnom se igralo gol za gol, uz samo jedno vodstvo Italije 2:3 koliko je i završila prva četvrtina. Kasnije, odmah na startu treće Bukić pogađa za prvo vodstvo od 2 gola, 6:4. Zatim smo vodili i 7:5 i 8:6 sve do 4:57 do kraja. Slijede 3 uzastopna gostujuća gola i preokret i pobjeda Italije 9:8.

Iz publike se pojedinim trenucima čulo par uzvika „stavi Bijača“ što je izrazito iznerviralo Pavića koji je uputio par sočnih psovki prema publici u dva navrata, u stilu Machada na Maksimiru nedavno. Tada je Mamić kaznio Portugalca s 760.000 kuna. Kako Paviću Mladost, gdje su vodeći ljudi bili slični kao i u HVS-u danas, duguje preko 2 milijuna kuna, mogu mu za kaznu izbit trećinu duga :wink:. Posebno „zabavan“ gol bio je posljednji kojega je Pavić sam sebi zabio glavom, i to čelom jer se okrenuo prema lopti koja mu se od stative pa od čela odbila u gol.

 

Tucak ima nevjerojatne ideje, danas je u momčadi imao 3 sidruna na 11 igrača (plus 2 golmana). To možda ne bi bio veliki problem da Paškvalin i Pavlović nisu u biti igrač manje tako da smo objektivno igrali s 9 igrača. Kada smo 5 minuta prije kraja treće ostali bez Bukića zbog treće osobne, a onda nakon 3 minute i bez Jokovića iz istog razloga rotacija nam se smanjila na 7 ozbiljnih igrača – iako još neki u kadru nisu baš najozbiljniji.

Postava mu je bila kao i uvijek u zadnje, s nedostatkom Šetke umjesto kojeg je bio taj treći sidrun. Paškvalin nije uspijevao uzeti poziciju ni na 5 metara od gola, a Pavlović je zadnji ozbiljan trening odradio prije bar 5 sezona, a zadnje 2 godine u Splitu trenira još rekreativnije. Potpuno je nevjerojatno da primjerice Antonio Dužević, 18-godišnji sidrun Mornara ne igra umjesto ove dvojice. Ma možda bi kroz reprezentaciju postao kvalitetniji igrač, a svakako da ima potencijala za razliku od ovog dvojca. Te bi reprezentacija jednog dana mogla profitirati od njega, za razliku od  trenutačnog dvojca koji ni danas, a još manje će u budućnosti iole doprinijeti.

 

Talijani su ponovno konkurentni za medalje ako Tempesti bude kao danas. Nakon što je dvije sezone bio dosta loš, i nije bio kvaliteta više kao prije operacije ramena danas je opet bio vrlo važna, ako ne i najvažnija karika u Italiji. Službena statistika mu broji čak 16 obrana od čega niz dosta kvalitetnih. Po prvi put sam gledao i novog ljevaka u reprezentaciji, Binija koji igra u Veroni s Petkovićem umjesto kojega bi u momčadi mogli imati niz upotrebljivijih igrača. Bodegas je donio dodatnu kvalitetu. Igrao je jako puno beka, ulazio kao drugi sidrun, lakoćom odigrao vrlo veliku minutažu na taj način i izdržao cijelu utakmicu bez treće osobne. Ranije u Bresci bio je jedan od glavnih strijelaca, a svi ovi dodatni zadaci i u obrambena i u napadačka 2 metra su ga vjerujem onemogućila u značajnijem šuterskom doprinosu. 22-godišnji Di Fulvio je i ovaj put nakon što smo ga zapazili na SP-u u Kazanu bio jedan od boljih igrača. Zabio je prva dva gola. Kasnije je glavni šuter bio Presciutti koje je zabio tu posljednju parabolu uz pomoć Pavićeve glave. Ukupno je zabio 3 gola, a posebno lijep gol bio je Gittov za 8:8 u same rašlje.

 

Sama utakmica bila je jako čvrsta. Talijani su igrali u svom stilu, sa stalnim klinčom prema igračima koje treba zaustaviti. Tako se taj spomenuti ljevak Bini par puta iskazao kada je čuvao Sukna na vanjskoj poziciji. Iskazao se udaranjem i potezanjem koje suci nisu kažnjavali. Vjerojatno je bilo toga i u ostalim duelima, pa je u jednom trenutku Obradović na par metara ispred suca plivajući leđno u obranu potegao nogom Giorgettija. Sudac umjesto da ga isključi s pravom zamjene sudi obostrano isključenje. Vrlo vjerojatno kompenzacija. Bilo je još očiglednih grešaka, s pravom se Campagna u 3-4 navrata bunio. Greške su bile uglavnom protiv Italije, a kriterij suđenja protiv Hrvatske. Gotovo svaki napad na Suknu se mogao suditi izbačaj Binija, ili nekog drugog koji bi ga konjario kao vanjskog igrača. Talijanima se to gotovo uvijek tolerira zbog njihovog krucijalnog utjecaja preko Lonzija.

Paškvalinu su se u svakom njegovom boravku u igri tolerirali prekršaji u napadu, nije mu nijednom suđen kontrafaul u borbi za poziciju iako ih je stalno činio. Nije uspio zaradio niti jednog igrača više. Pavlović jest dva. Obojica su pokušavali uzimati poziciju tek na 5 metara tako da je naša vanjska linija bila na gotovo na centru (igralo se u 25 metarskom terenu) kad su oni igrali.

 

Ne sjećam se utakmice kada oba naša beka nisu imala niti jedan izbačaj, a čak 3 igrača su izletjela s 3 osobne. Giorgetti mislim da uopće nije ulazio u igru u prve dvije četvrtine, a ni kasnije nije previše igrao tako da su nas Talijani dobili bez učinka jednog od važnijih igrača.

 

staistika na: http://furkisport.hr/hvs/index.php?page=game&id=795