Jug posložio momčad za sezonu 2017/18

 

Prije par dana Jug je i službeno objavio promjene u sastavu za narednu sezonu. Kao što je već dosta dugo bilo poznato otišli su Perrone, Vrlić, Obradović, Popadić i Marković, a stižu Lozina, Viktor Rašović i Renzuto Iodice.

 

 

I prije kraja sezone bilo je jasno da Perrone odlazi nazad u Barcelonetu, a vrlo brzo je bilo poznato da s njime ide i Vrlić. Marković je iz obiteljskih razloga preselio u Zagreb, samim time u Mladost, a nešto kasnije je i Obradović objavio prelazak u Olympiakos čijoj ponudi Jug nije mogao parirati. U tom trenutku Jug je ostao na nekoliko klasnih igrača od Bijača, preko Jokovića i Garcie, Lončara, Macana i Fatovića. Nedostajao je još jedan igrač lijevo za vrhunskih prvih sedam. Prva opcija bio je Ante Vukičević koji je ipak izabrao Marseille. Nakon što je i Bicari prije par sezona izabrao povratak u isti klub umjesto aktiviranja druge godine s Jugom to je već drugi igrač kojega Marseille preotima Jugu u kratkom periodu. Recimo da bi se moglo usporediti da netko u nogometu odabere Levski umjesto Barcelone :smile:.

 

Ipak, već pred SP u Budimpešti Jug je sve dogovorio s Viktorom Rašovićem (bez da je bacio medijsku udicu pred brata Strahinju kako smo imali prilike netočno čitati prije koji dan u SN-u jer su čak i te iste novine još 40-ak dana prije tog istog SP-a pisale kako je Strahinja potpisao za Eger, što i jest). Iznenađujuće obzirom da je cijelu karijeru proveo na desnoj, a Jug je treba igrača za lijevu stranu. Ipak, tržište nije obilovalo kvalitetnim opcijama klasičnih „ljevaka“, a Viktor je opisan kao igrač koji će se prilagoditi i promijeni strane. Inače ga odlikuje odlično plivanje i tranzicija (kako se ovo ljeto među „Turcima“ često moglo čuti, nije bitno biti brz, nego treba znati kako biti opasan u plivanju), odlična obrana, organizacija i inteligencija u igri. Jedini problem je bio kako će se snaći u realizaciji s lijeve strane.

A, onda je prije koji dan došla iznenada vijest da novi talijanski reprezentativac koji je i kroz mlađe uzrasne kategorije dominirao na reprezentativnom nivou zajedno s Di Fulviom (osvojili europsko i dva svjetska prvenstva), Vicenzo Renzuto Iodice stiže iz Possilipa. Klasični igrač lijeve strane, odličan realizator, snažan igrač kojemu čak na engleskoj pa i mađarskoj wikipediji piše da je sidrun.

 

Obojica su 1993. godište i obojicu krasi oduševljenje što dolaze u Juga. I ne samo njih nego i vaterpolske medije u matičnim državama koji su s oduševljenjem pisali o prvom srpskom odnosno talijanskom igraču koji stižu u Juga, u Dubrovnik ili kako je sam Renzuto izjavio: „È come andare al Real Madrid per un calciatore.

Jugu se nudio cijeli niz stranih igrača, ali Jug ima obvezu prema sebi i svojoj tradiciji gdje veliku većinu momčadi čine domaći igrači, pa oni koji dolaze sa strane moraju zadovoljiti dodatne kriterije. Za prosječnog navijača Juga potpuno je svejedno je li taj netko sa strane iz Napulja, Marseillea… ili Splita, Zagreba.

 

Prvi koji je dogovorio dolazak u Juga bio je Luka Lozina koji je iz drugog pokušaja stigao u Gruž. Još tamo prije 4 godine kada je Joković odlazio u Recco Jug je pokušao dovesti ovog ljevorukog Splićanina poniklog u Mornaru. Tada je trebao doći kao krilo, a danas je tu kao sidrun. 2014-te prešao je u Mladost gdje ga je baš Vjeko Kobešćak preselio s krila na poziciju sidruna, pa se jednu godinu vratio u Mornar te je prošlu sezonu odradio u Barceloneti. Nakon 3 godine iskustva igranja drugog sidruna sada će u Gružu s Kobešćakom i uz Lončara dobiti priliku da napravi dodatni iskorak u karijeri što od njega i očekujemo. Tek su mu 22 godine (1995.godište).

 

Tako će sastav Juga u narednoj sezoni biti:

Golmani: Bijač i Vukojević eventualno Jarak

Bekovi: Macan, Benić i Pavličević

Sidruni: Lončar i Lozina

Desno: Joković, Garcia

Lijevo: Fatović, Renzuto, Ivanković

Obje strane: Rašović

 

Cijeli je niz mladih igrača, prije svih Kržić, Farčić, Čulina, Žuvela, Pejić (gore spomenuti Vukojević)  pa do još mlađih Radića, Stahora, Bobića i sve do čini mi se najmlađeg ovdje Cukrova koji imaju priliku uz učiti od Kobešćaka, čak 6 hrvatskih i još 2 inozemna reprezentativca. Velika je to privilegija i prilika da uz puno rada razviju svoj talent i naprave važne korake u razvoju, ako se žele baviti vrhunskim vaterpolom.

Osim 8 reprezentativaca i Pavličević je mladi reprezentativac (U20), čak i kapetan zvijezdama ispunjene generacije 1997. I Lozina je bio na širem Tuckovom popisu. Uz odličnog Benića, nadajmo se Ivankovića od pretprošle sezone Jug je sastavio izvrsnu momčad. Jasno nema Perroneove genijalnosti, Lozina još nije na nivou Vrlića, ali ovaj sastav je konkurentan za borbu za polufinale Lige prvaka. O domaćim natjecanjima nećemo ni pričati.

 

Osim toga, Jug je objavio da je Macan potpisao novi 5-godišnji ugovor, Garcia je produžio svoj koji mu je isticao dogodine za još 3 godine, do 2021.

 

Očekuje nas izvrsna sezona u kojoj se nadamo da će Mladost, splitski Jadran i možda još tkogod biti ozbiljniji takmaci nego lani. Obzirom na protivnike u Ligi prvaka tu nema straha da ćemo uživati u velikih dvobojima kroz cijelu sezonu.