Jug potvrdio prvo mjesto u regionalnoj ligi

Jug je (pre)lagano pobjedio Mladost u Zagrebu i ostao na maksimalnom učinku u regonalnoj ligi te osigurao domaćnistvo final4-a.

 

Od početka do kraja utakmice Jug je dominirao igrom i rezultatom i konačnih 9:10 nije pravi odraz stanja u bazenu. Plod je to suludog kalendara u sezoni u kojoj bi igračima minimalno 75% ugovora trebali platiti savezi (barem reprezentativcima). Logično je da su jugaši na 6:10 na početku zadnje četvrtine ipak pali i mirno priveli utakmicu kraju, Mladost je na -1 došla tek 16 sekundi prije kraja.

 

Bila je ovo utakmica u kojoj smo očekivali vidjeti Dašića nakon povratka iz SAD-a kao i borbu za prvo mjesto za što je Mladosti trebalo +4. Nismo vidjeli ni jedno ni drugo. Jug je poveo u drugom napadu (Benić iz faula s lijevog vanjskog), i nakon izjednačenja (Bukić igrač više s lijevog krila nakon 3 cima) odjurio na 1:5 na početku druge četvrtine i tada skoro prelomio utakmicu. Ipak, Mladost s 3 uzastopna gola koristi lošiji period u igri Juga i dolazi na 4:5, ali Jugaši su se odmah uozbiljili i do poluvremena je 4:7, a u trećoj i 5:9 odnosno 6:10 što je bio kraj utakmice. Barem što se tiče pitanja pobjednika.

 

Mladost je nastupila bez bitne karike, bez kapetana Marcelića. Međutim, ovu utakmicu nisu izgubili u obrani ili na golu (11-7 u obranama Jurlina protiv Popadića), već u napadu. Miloš je imao niz loših poteza. Od krivog dodavanja s igračem više, pa primljenog gola od Lončara s dva metra, jako loše dodavanje sa krila na poziciju sidruna u kontri te uz još 2-3 loša poteza. Bowen je u napadu bio opet nevidljiv, čak mu je i sa 4 metra u polukontri Popadić obranio. Ćuk bez gola, čak je potpuno neometan promašio i prazan gol sa samo polovice terena. Jako puno pojedinačnih grešaka, a ni momčadski nisu djelovali kvalitetno u napadu.

Jug je lakoćom kontrolirao utakmicu. Unatoč činjenici da je imao 63% više osobnih pogrešaka i 100% više kontrafaulova. Xavi je upisao 4 asistencije, 3 u kojima je zaslužan za većinu gola. Lončar je zaradio 4 igrača više, peterac i zabio gol. Lozina je zabio gol (asistencija Xavija direktno iz kornera preko beka, Kunca, u zadnjoj sekundi treće četvrtine) i zaradio 3 igrača više. Nekoliko puta je loše reagirao na dodane lopte, iako su neke od njih mogle i biti preciznije dodane. Nitko se pretjerano nije istaknuo šuterski. Možda najviše Merkulov koji je zabio 2 gola izvana i još je par puta bio jako blizu.

 

Najbolji segment napada Mladosti bio je Vrlić koji je također zabio gol iz igre i zaradio još 7 isključenja jugaša. Radu je zaradio 4, a Lazić 2. Jug je odlično igrao igrača više prve 3 četvrtine. Doduše imao je samo 4 prilike. Zabio je 3, a četvrta je također bila odlična akcija gdje je Lozina loše reagirao u realizaciji sa stative. U zadnjoj četvrtini Jug kvari statistiku sa realizacijom 0/3. Mladost je obratno, sa zadnje dvije akcije digla realizaciju s 3/10 na 5/12.

Jug je bio kvalitetniji u obrani što se očitovalo i s nekoliko blokova (Fatović dva bloka) više u odnosu na protivnika. Fatović je dignuo loptu Bukiću bez faula na vanjskoj poziciji. Još jednom je Xavi udario Bukića po ruci dok je držao loptu i ona mu je ispala van terena, ali je Štampalija neopravdno sudio faul za Mladost umjesto auta za Jug. Jednom su i na uplivavanje Bukića dva tri jugaša zajednički oduzela loptu bez faula. Benić je presjekao dodavanje na stativu s igračem manje. I tako, puno tih detalja koji su odlučili da utakmica bude kroz veći dio vremena na 3-4 razlike u korist Juga.

 

Bila je ovo treća utakmica ovih protivnika u sezoni. Dvije su pobjede Jugaša, a jedna Mladostaša. Ta jedna u Splitu je za sada bila najvažnija, a idući okršaj bi mogao biti u finalu regionalne lige u Dubrovniku.

 

11.kolo Regionalne lige

HAVK Mladost – Jug Adriatic osiguranje                 9:10 (1:4, 3:3, 2:3, 3:0)

Suci: Štampalija (Šib), Tiozzo (St)

Mladost: Jurlina (11), Radu, Miloš 2, Biljaka 1, Ćuk, Bajić, Bukić 2, Lazić, Bowen, Dašić, Kunac 1, Kharkov 2, Miškić, Vrlić 1. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Popadić (7), Macan, Fatović 2(1), Lončar 1, Kržić, Garcia 1, Lozina 1, Merkulov 2, Papanastasiou, Žuvela 1, Benić 1, Obradović 1, Jurišić, Stahor. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Mla 8, Jug 13

Peterci: Mla -, Jug 1/1

Igrač više: Mla (1/3+1/3+1/3+2/3)= 5/12 (42%), Jug (1/2+1/1+1/1+0/3)= 3/7 (43%)

Obrane: Jurlina (1/5+4/7+2/5+4/4)= 11/21 (52%), Popadić (1/2+3/6+2/4+1/4)= 7/16 (44%)