Jugova 2010/11. sezona

 

    Završena je i ova sezona. Jug je prvu utakmicu u sezoni odigrao 16.10. 2010., a zadnju 7 mjeseci kasnije, 22.5. 2011. U tom periodu odigrali su 37 službenih utakmica sa sljedećim uspjehom:

37    27 3 7     429:292     prosječni rezultat: 11.59:7.86

 

    Od toga na domaćem bazenu u Gružu:

 

19    17 1 1     236:133     prosječni rezultat: 12.42:7.00

Najviše gostujućih golova u Gružu je zabio Partizan, 13. To je ujedno i najviše što je Jug primio u nekoj utakmici uz poraz na Savi od Mladosti 13:8 i to su dva najuvjerljivija poraza. Ostali su bili 2 (tri utakmice) i 1 (dvije utakmice) razlike.
     Jugaši samo u dvije utakmice u Gružu, obje u Jadranskoj ligi, nisu zabili dvoznamenkasti broj golova, u pobjedi protiv Budve 8:4 i u remiju sa Primorjem 9:9. A osim Partizana još je samo Eger u Gružu zabio dvoznamenkasti broj golova, točno 10 – od čega 7 u posljednjoj četvrtini koju su Jugaši odigrali preopušteno nakon velikog vodstva 13:3 na kraju treće četvrtine.
     Na gostujućim bazenima omjer je:

15    9 2 4     165:131     prosječni rezultat: 11.00:8.73

Ostvarena je pobjeda u Mađarskoj nakon jako puno godina. I u Beogradu, kod budućih europskih prvaka, unatoč porazu 11:10, odigrano je vrlo dobro, bolje od svih gostovanja kod Partizana još od tamo prve polovice 80-tih.
     Na neutralnom bazenu:

3    1 0 2     28:28         prosječni rezultat: 9.33:9.33

Jug se plasirao na 2 final4-a; kupa u Zadru i Jadranske lige u Rijeci. Poražen je u polufinalu kupa od Mladostaša, od kojih je bio bolji u Rijeci gdje je od Novljana pokleknuo u finalu.

     S obzirom da se u vaterpolu jako loše, da ne rečemo nikako osim povremeno na većim reprezentativnim natjecanjima, vodi statistika, možemo napisati samo podatke o broju nastupa i golova pojedinaca po pojedinim natjecanjima i ukupno:

 

Što se tiče golmana tu imamo tri imena:

Vićan 12 nastupa
Nižić 35 nastupa
Popadić – Batina 6 nastupa

Preciznije bi bilo napisati „puta u zapisniku“ jer nisu svaki puta nastupili, čak je i Vićan jednom cijelu utakmicu presjedao na klupi nakon povratka poslije ozlijede.

     Vidimo da su ukupno 22 igrača nastupila za prvu momčad Juga ove sezone, a Sandro, Sutić i Seman jedini su nastupili u svih 37 utakmica. Ostali prvotimci su povremeno u lakšim utakmica dobivali odmor. Tek je Marković zbog ozlijede propustio 2 utakmice i Obradović na početku sezone dok se oporavljao od puknuća bubnjića na EP-u. Naravno, uz Vićanovu ozljedu koja je trajala 5 od 7 mjeseci sezone.
     Neki juniori su debitirali ove sezone, a od mlađih igrača rijetko tko je napravio korak naprijed. Brojke ne prikazuju sve, jer je recimo Ivanković unatoč 21 nastupu, sve važnije, odnosno neizvjesnije utakmice gotovo u cijelosti presjedao na klupi ako bi i bio u sastavu. Isto tako i Macan koji je u prvoj jačoj utakmici u Igalu još i dobio koliku toliku minutažu s obzirom na tadašnju ozljedu Obradovića i manjak bekova. Ali kasnije kroz sezonu je i u „slabijim“ utakmicama imao još manju minutažu od Ivankovića. U mlade možemo ubrojiti i Sandra, Šutala i Nižića koji su 1990. godište. O Sandru svi sve znamo. Šutalo je nazadovao kroz ovu sezonu dok je Nižić najveći dobitnik od do sada neafirmiranih igrača. Ozljedom Vićana pozicija golmana ostala je na njegovim plećima. I vrlo dobro ju je ponio, gledajući sada sa malim odmakom, kad nam nije dominantno u glavi nešto lošiji nastup u par utakmica pred kraj sezone. Ovo iskustvo mu je dragocjeno, a ima i privilegiju učiti od jednog Vićana.
     Treba spomenuti još 3 igrača koji su završili juniorski staž na početku netom završene sezone: Bijač, Bautović i Benić (i ove sezone ima pravo nastupa za juniore). Njih je Jug posudio; golmana Bijača u Mornar, a dvojicu igrača u POŠK-a. Rijetko su nam bili u fokusu, tek podatak da su Benić i Bautović bili ponajbolji strijelci ekipe iako u odnosu na realizaciju u drugim aspektima vaterpola su kroz mlađe kategorije i Juga i reprezentacije, pokazivali još veću kvalitetu. Ali nemamo statističke pokazatelje za te stvari. Bijač je bio prvi golman Mornara i po ocjenama delegata u osnovnom dijelu Jvl-a je bio u samom vrhu.
     Spomenut ćemo još reprezentativne nastupe prošlo ljeto. Dobud, Sukno, Joković, Obradović, Bušlje i tada još Jugaš Bošković bili su udarna snaga reprezentacije na EP-u i imali su jako malo odmora, 3-4 tjedna pred početak klupske sezone. A i Nižić i Marković su do par dana pred početak EP-a bili u kombinacijama za udarnih 13 i cijelo ljeto su proveli u reprezentaciji. Macan (kapetan), Zonić (igrao 1B ligu za prvaka Galeba) i Lale sa U17 reprezentacijom su osvojili broncu na EP-u.

     Često se kroz sezonu kroz medije apostrofirao nedostatak Miha Boškovića koji je na kraju prethodne sezone otišao u Vasas. Poglavito je to kulminiralo kada je porazom u Budvi prekinut niz od 6 uzastopnih nastupa na Final4-u Eurolige. Ipak, Jug je i ove godine prvak države. I to u sezoni u kojoj su se i Mladost i Primorje jako pojačali i uložili dosta novaca u ekipu. Prvi su doveli najboljeg igrača današnjice Vanju Udovičića, a drugi čak 5 novih igrača za početnu postavu.
     S druge strane Jug je imao jeftiniju momčad nakon odlaska najskupljeg igrača Boškovića. Umjesto njega u klub se vratio Sutić. Ali sezonu je obilježila ozljeda Vićana. Tako je i izgubljen prvi trofej, kup. Frano se ozlijedio na samom početku polufinalne utakmice i iznenađeni Nižić je morao uskočiti nakon pola minute. To je rezultiralo zaostatkom 2:5 nakon prve četvrtine, ali dobrom igrom i unatoč lošem suđenju Periša i Štampalije Jug se vratio u egal. Na kraju je Mladost ipak pobijedila, ali Jug nije odigrao loše. To se ne bi moglo reći za poraz od Novljana u finalu Jadranske lige. A osim toga taj je poraz unio nervozu i nesigurnost u ekipu što je kulminiralo psihološkim padom u tom dijelu sezone, kroz cijeli travanj. I tada je propušten nastup na final4-u Eurolige.
     Ipak završnica sezone donijela je 31. naslov prvaka države. I to poprilično uvjerljivo, čak bi realniji rezultat finala bio 3:0.

     Nastavio se niz odlazaka. Tako je nakon što su:

2007. umirovili se Fatović i Kržić
2009. otišli Smodlaka i Azevedo
2010. otišao Bošković

sada otišao otišao Sandro Sukno. Za sada stigao je kapetan crnogorske reprezentacije Nikola Janović. Postoji puno nagađanja i kombinacija oko daljnjeg pojačavanja ekipe. Spominje se dolazak boljeg drugog sidruna s obzirom da je Semanu istekao trogodišnji ugovor, a nije u ove tri godine napredovao kao što se očekivalo. Pregovaralo se sa Hinićem, sada je favorit Premuš. S obzirom na ta ojačavanja ekipe, spominju se još neka eminentna inozemna imena (nećemo spominjati špekulacije), još je nejasnije zašto se pustilo Sandra godinu prije isteka ugovora. Pogotovo što je njegov ugovor onaj univerzalni koji potpisuju svi kada izlaze iz juniora pa ne opterećuje klupsku blagajnu.
     Osim Sandra otišao je i Ivan Sukno, a osim Semana upitni su statusi Dropca i Šutala. Od trojca sa posudbe najavljuje se povratak Benića. Prijelazni rok traje još dugo i vidjeti ćemo hoće li biti još promjena.

4 komentara na “Jugova 2010/11. sezona”

  1. http://dulist.hr/content/view/13979/67/

    Vratio se Karač, dobar potez s obzirom da je dosta jeftiniji od Ivana Sukna

    1. I daleko bolji igrac od Ivana samo sto ima neka godista. Ovom politikom dovodenja igraca sa strane mladi igraci igrati ce jos manje i stagnirat jos vise

  2. Točno u nabrajanju odlazaka nije spomenuta 2006. kada je otišao Karač koji je također tada bio član prve postave, udarno lijevo krilo. Jako dobra vijest povratak Karača, sada će na klupi biti igrač koji može odigrati na lijevoj strani nivou koji je potreban Jugu kada Marković ili Janović budu na klupi. A i prisiliti će Markovića da bude bolji ako misli ostati prva opcija za lijevo krilo…

  3. http://www.jug.hr/novost.php?id=1362

    Opa, odlični potezi se nastavljaju