Mađari bolji i od Španjolaca

Mađarska je pobjedila Španjolsku 12:11 i osvojila prvo mjesto u Grupi A. To im donosi direktan plasman u četvrtfinale gdje čekaju najvjerojatnije SAD (u osminifinala sa Kanađanima). Današnja utakmica se može podjelili u 2 dijela, prvo poluvrijeme koje je završilo pomalo nevjerojatnih 9:8 – 17 golova u 16 minuta igre, i drugo poluvrijeme koje je završilo 3:3.

→ Da će biti takva golijada moglo se vidjeti odmah na startu utakmice, prvih 7 napada je realizirano. Kako je crnoputi Fernandez osvojio loptu u plivanju, Španjolci su bili ti koji su stalno vodili. Tek nakon tih 7 golova u 3 i po minute igre, po prvi put su se Španjolci obranili, oduzeli su loptu Stenmetzu na poziciji sidruna. Uslijedio je još po jedan nerealizirani napad s obje strane, pa je Espanol sa igračem više donio dva gola prednosti Španjolcima, 3:5. Ipak do kraja četvrtine, Danijel Vagra i Harai sa igračem više izjednačavaju.
→ Iako su na startu druge četvrtine prva tri napada ostala nerealizirana, golijada se uskoro nastavila. Harai koji je danas odlično odigrao, izborio je peterac iz kojega Kiss po prvi put dovodi Mađarsku u vodstvo. Španjolci uzvraćaju s dva uzastopna gola i posljednji put na utakmici vode 6:7, oba gola su pala sa igračem više – Perez kao ljevak na drugoj stativi na dodavanje sa desnog krila, i Espanol sa desnog krila. Do kraja četvrtine 3 mađarska i 1 španjolski gol. Szivos i Madaras sa igračem više, pa dva vrlo lijepa udarca. Prvo Perrone iz prekršaja sa lijevog vanjskog u bliže rašlje i Hosnyanszky bombom sa desnog vanjskog za 9:8 na poluvremenu.
→ Nastavak utakmice donio je i pokoju obranu, posebice Nagyja koje je imao i nekoliko izvanrednih intervencija i na kraju je skupio 14 obrana. S druge strane izbornik Aguilar mjenja svog prezimenjaka i Lopez dolazi na gol. Španjolci su još samo jednom izjednačili kada je Fernandez zabio sa druge stative sa igračem više. Slijede golovi Madarasa (peterac) i Birosa nakon uplivavanja iz prijenosa na asistenciju Kissa za 11:9, po prvi put 2 razlike za Mađare na 1:32 do kraja treće.
→ Biros postiže gol i za 12:9, a do kraja utakmice Minguell i Molina uljepšavaju konačni ishod.

Neobična utakmica s toliko golova u prvom dijelu. Realizacija općenito, a onda i sa igračem više bila je izvrsna. Mađari su imali 6/6 na poluvremenu, a Španjolci su sa 4/5 sa promašajima dva posljednja došli na 4/7 i tu su u biti počeli zaostajati pomalo. Kasnije se i Nagy razbranio, dok po običaju španjolski golmani brane samo ono što ide ravno u njih, ili je udarac pod pritiskom sa 8-9 i više metara.
→ Osim Nagyija istaknuo se i sidrun Harai. Odlično je nekoliko puta okrenuo svoje čuvare, za peterac ili izbačaj. Zabio je šraubu odmah na startu, a kasnije još dva gola sa stative sa igračem više. Imao je i skoro duplo veću minutažu od Steinmetza – 20:11 minuta. Madaras je dva puta odlično realizirao igrača više, a zabio je i peterac.
→ S druge strane Perez je također zabio gol sa dva metra (pored Gor-Nagyja) i još dva sa druge stative. Zanimljivo, kao ljevaku, oba dodavanja su mu bila s neruke, sa desne strane. Garcia je zabio u 27 sekundi, na zonu sa desnog vanjskog. Iza toga imao je još 7 neuspješnih udaraca.
Najlošiji aspekt mađarske igre su bekovi. Kao prvi bek kreće Danijel Varga, a onda ulazi GorNagy. U manje od 3 minute provedene u igri skupio je 3 izbačaja. Onda je ušao Zsolt Varga koji je u dvije i po minute skupio 3 izbačaja. Kasnije su tu poziciju krpili Szivos i Hosnyanszky.
→ Sudili su Periš i Koganov, nisu se isticali što znači da su bili dobri.

Tako je razriješena ova najjača grupa. Mađari čekaju neuvjerljive Amerikance i pravo će čudo biti ako u prvom polufinalu ne budu igrali Mađarska (SAD/Kanada) – Srbija (Njemačka/Japan). Španjolci odlaze na Australiju pa ako pobjede na Italiju, a Crna Gora na Rumunjsku, koja im je dužnik sa prošlog EP-a pa na Hrvatsku. Pobjednici tih susreta čine drugi polufinalni par.

3. kolo Svjetskog prvenstva – Grupa A
Mađarska – Španjolska 12:11 (5:5, 4:3, 2:1, 1:2)
Suci: Periš (Hrv), Koganov (Aze)
Mađarska: Nagy (14), Gor-Nagy, Madaras 3(1), De. Varga 1, Szivos 1, Hosnyanszky 1, Kiss (1), Z. Varga, Da. Varga, Biros 2, Steinmetz, Harai 3, Szeci. Izbornik: Kemeny.
Španjolska: Aguilar (4), Rodriguez, Marsal, Fernandez 1, Molina 2(1), Minguell 1, Roca, Espanol 2, Valles, Perrone 1, Perez 3, Garcia 1, Lopez (5). Izbornik: Aguilar.

Osobne pogreške: Mađ 15, Špa 10
Peterci: Mađ 2/2, Špa 1/1
Igrač više: Mađ (4/4+2/2+0/1+0/2)= 6/9 (67%); Špa (2/3+2/4+1/4+0/1)= 5/12 (42%)