Mladost isčupala bod u zadnjoj sekundi

Petković je zabio u zadnjoj sekundi utakmice za 11:11 i donio bod Mladosti protiv Hannovera, u povratničkoj sezoni u Ligi prvaka. Bila je to utakmica s puno pogrešaka, ali maksimalno neizvjesna čitavo drugo poluvrijeme.

 

Utakmica je počela naopako što se tiče Mladosti. 0:3 nakon pola četvrtine, 1:4 nakon 8 minuta. Daleko najlošiji pojediac u tom razdoblju, a i gledajući kompletnu utakmicu, bio je reprezentativac Lovre Miloš. 4 kardinalne pogreške samo u ovom razdoblju, jako loše dodavanje na sidruna, pa još lošije s igračem više nakon čega je uslijedio njegov loš šut s igračem više s lijevog krila, pa mu je ispala lopta iz ruke u gol aut s igračem više kada je zavukao na desnom krilu i na kraju je još i promašio kontru s desnog krila. Dodao je Marcelić nebulozno bacanje lopte u kontru i umjesto smanjenja razlike, rekontra iz koje je Ćorušić potpuno sam za četvrti gol Hannovera.

Do polovice druge četvrtine bila je to jednosmerna utakmica i Hannover je otišao i na +4 (1:5 pa 2:6). Ćuk je do tada promašio dva udarca kada je svojim karakterstičnim cimanjem izbacio golmana iz ravnoteže, ali oba puta lopta leti daleko od gola. Imao je Brguljan polukontru za odlazak na +5, ali brani Marcelić. I onda Ćuk mijenja taktiku, šutira na prvu s 8 metara i pogađa u desni golmanov kut. Zatim Brguljan radi glupost u obrani i bezrazložno pušta Čaglja na desnom krilu na samo 2-3 metra od Schenkela.

 

Na startu treće četvrtine prvi put primjećujemo Schuetzea u igri. Igrao je umjesto Sekulića koji je valjda ozlijeđen. I odmah mu, Schutzeu, Ćuk bez ikakvih problema ulazi na liniju 5 metara i zabija (opet na prvu) bez da ga ja protivnik uspio uopće imalo omesti. Nakon samo 18 sekundi igre samo je -1 i do kraja utakmice gotovo stalno je neriješeno ili jedan razlike s iznimkom 8:10 i 9:11 što je imao Hannover pred sami kraj utakmice.

Hannover je nastavio s obrambenim greškama. Radu je zabio već drugi gol s dva metra. Oba puta su ga bekovi, Ban pa sad Real, izgurali daleko od gola, još ga i ometali da ne može lagano šutirati, a obrana se ne bi stigla skupiti i pomoći. Ne sjećamo se da smo vidjeli tako sporo skupljanje vanjskih igrača u nekoj ozbiljnoj utakmici. A još im je posao bio olakšan jer su bekovi odradili dobar posao i Radu je kao sidrun bio na 5 metara od gola. Hannover je od prvih 6 igrača više zabio 4. Osim toga su čak 4 u nizu vrlo lagano spuštali loptu na stative. S druge strane, Mladost je na kraju treće četvrtine imala 0/8, a zadnje tri akcije su i oni spustili loptu na slobodnu drugu stativu, ali su se Čagalj dva puta, a onda i Herceg istaknuli promašajima. Mladost je jednako loše igrala i igrača više i manje. Kad Hannover nije izradio akciju na stativu, vrlo jednostavnim zavlačenjem u desno bi igrač na lijevom vanjskom ostao sam tj. na širem prostoru uz loše držanje blokova isped njega i lakoćom zabio (Real, Ban i Giorgetti). Dodatno je porazno što su sva ta zavlačenja u desno, a da Hannover nema ljevaka.

 

Sa 7:7 se ušlo u zadnjih 8 minuta u kojima je palo 8 golova, po 4 s obje strane. Mladost je jedini put vodila 8:7, Radu je zabio s igračem više s desnog krila, konačno iz devete akcije prvi gol, 1/9! Onda Hannover zabija 3 u nizu i odlazi na 8:10. U tom periodu još jedna jako loša akcija Miloša, polukontru je završio lošim udarcem u blok. Nakon Petkovića koji je zabio na zonu iz velike daljine, drugi uzastopni gol Giorgettija za Hannover za 9:11, 1:14 do kraja. Nakon samo 9 sekundi, još jedna nevjerojatna pogreška Hannovera što je uopće dozvolio tako brzi šut, Miloš konačno zabija. Bio je to još jedan loš šut koji nije išao u okvir gola, ali sretno, od bloka, lopta potpuno mijenja smijer i ulazi za 10:11, 1:05 do kraja. Hannover troši vrijeme i 5 sekundi prije kraja napada dobiva igrača više. I tih 20 sekundi troše samo da prođe vrijeme. I onda umjesto da potroše i tih još 10 što im je ostalo za napad Brguljan šutira 6 sekundi do isteka napada. I umjesto 10 sekundi ostalo je 16 za zadnji napad Mladosti. I onda točno 6 sekundi do kraja Brguljan dobiva izbačaj pa Ćuk odlično šutira, ali Schenkel uspjeva isčupati loptu u korner. Ostale su još 4 sekunde. I nakon svih tih pogrešaka i tijekom utakmice i u zadnjom napadu, igrači Hannovera ostavlju samog Petkovića, a bilo ih je jednako jer je jedan Mladostaš izvodio korner. Petković po treći put na sličan način pogađa za 11:11 jednu sekundu do kraja.

 

Utakmicu su obilježile što individualne, što kolektivne pogreške koje ne priliče ovom nivou vaterpola. Obje momčadi moraju puno bolje u idućim utakmicama. Nalošiji pojedinac Miloš, koji kao reprezentativac mora biti nositelj igre i onaj koji radi prevagu, u pozitivnom smislu, u ovakvim utakmicama. Marcelić solidan do vrlo dobar, a najbolji pojedinac Ćuk što je i očekivano. Radu i Petković s napadačkim učinkom odmah do njega. Čagalj ne smije promašivati situacije sa stative s igračem više i to još u serijama. Mlađi igrači nisu imali značajni doprinos, izdvojili bi samo situaciju kada je Bajić kao sidrun s Jokićem na leđima uspio izboriti dobru poziciju i zaraditi igrača više kada mu je spuštena lopta.

Mladost je bila jako loša s igračem više, 2/10 i s igračem manje (Hann igrač više 8/13), a opet je uspjela doći do 11:11. To puno govori i o igri obrane Hannovera koji nije napravio iskorak u tom segmentu igre, dapače lani su imali puno bolju obrambenu igru u prvim kolima. Suđenje je bilo ravnopravno na obje strane, jednaki kriterij uz prelagano suđenje brojnih isključenja na obje strane i još pokoju pogrešku – nesuđeno udaranje laktom Petkovića preko vode u glavu Giorgettija (samo obično isključenje) i upitno suđena 2 metra Jokiću koji je u toj situaciji bio povlačen bez lopte pa je trebalo dosuditi peterac.

 

S jedne strane nije bilo Buljubašića, s druge Sekulića i Bukowskog.

 

  1. kolo Lige prvaka – Grupa B

HAVK Mladost – Waspo Hannover            11:11 (1:4, 3:2, 3:1, 4:4)

Suci: Boudramis (Grč) i  Petronilli (Ita)

Mladost: Marcelić (10), Radu 3, Miloš 1, Čagalj 1, Ćuk 3, Petković 3, Anzulović, Lazić, Bajić, Biljaka, Herceg, Kharkov, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Hannover: Schenkel (6), Ćorušić 2, Giorgetti 2, Real 2, Brguljan 2, Radović 1, Jokić 1, Preuss, Schuetze, Estrany, Ban 1, Winkelhorst, Goetz. Trener: Karsten Seehafer.

Osobne pogreške: Mla 14, Hann 10

Igrač više: Mla (0/3+0/2+0/3+2/2)= 2/10 (20%), Han (1/2+2/3+1/2+4/6)= 8/13 (62%)