Mladost osvojila kup nakon 8 godina

Prije 8 godina u Zadru Mladost je osvojila posljednji kup, a sada u Splitu pobjeda 16:12 u finalu, opet protiv Juga, i na Savu po deveti put odlazi  ovaj naslov. Junaci pobjede bili su sidrunski dvojac Vrlić i Radu, a jugaši su napravili puno previše grešaka da bi obranili naslov.

 

 

I prije 8 godina gledali smo uživo završni turnir i Jug je pretrpio jedan od najtežih, ako ne i najteži poraz u najamanje zadnjih 25 godina. Mladost je pobjedila 15:7, a junak utakmice bio je Cosmin Radu (uz Vanju Udovičića). Zabio je dva gola sa dva metra, i protiv Bušlje i Macana te izborio peterac protiv Bušlje. Uz to je još dva puta zabio sa igračem više. Od današnjih aktera, osim Radua i Macana, bio je tu i Obradović. Bukić je bio 14-ti igrač, a trener Mladost je bio Kobešćak. Hrestak je i tada bio pomoćni trener, a drugi današnji Bajićev pomoćnik, Vićan, bio je tada na golu Juga.

 

I danas, 8 godina kasnije Radu koji sad ima 38 godina igra odlično. Čak nevjerojatno obzirom na godine. Zabio je čak 3 gola kao sidrun i zaradio još 2 igrača više. Vrlić je zabio jedan gol (kao sidrun i još jedan iz faula), zaradio dva peterca i 4 igrača više. Njih dvojica bili su daleko najbolji pojedinci utakmice i zaslužili su podijeliti titulu MVP-ija koja je greškom završila u rukama Luke Bukića. Nije ni on bio loš, dapače bio je odličan, zabio je 4 gola, od čega dva iz peteraca i još i izborio jedan peterac. Ali sidrunski dvojac je bio brutalno dobar i ključni i segment i ključni akteri ove utakmice.

 

Jug je napravio puno previše što manjih što većih grešaka. Valja istaknuti da je puno golova primio u otvaranjima i u zatvaranjima četvrtina. Ustvari od sve 4 četvrtine u svakoj je primio zadnji gol, a osim treće i prvi gol u četvrtini. Često je to bio prvi ili zadnji napad:

–        Odmah nakon 16 sekundi utakmice Vrlić okreće Merkulova i Bukić zabija peterac

–        4 sek do kraja druge, Vrlić pored Macana lagano zabija sa 4 metra

–        20 sekundi prvog napada treće Radu pored Merkulova zabija sa 2 metra

Vjerojatno najveća pogreška, bar od ove tri je gol na kraju druge četvrtine. Samo su Macan i Vrlić bili na polovici Juga, Macan je bio premekan u duelu, nije želio raditi prekršaj, vjerojatno smatrajući da Vrlić nije toliko opasan sa 4 metra. Ali onda mu nije smio omogućiti da se okrene licem prema golu i da ga prilikom šuta praktički ne ometa. Da je napravio isključenje, što je morao u krajnjem slučaju, u te 4 sekunde ne bi Mladost imala šansu zabiti obzirom da je Vrlić bio na 4 metra od gola i morao bi prvo s nekim odigrati kako bi smio šutirati. Kako su svi Mladostaši bili na drugoj polovici nije bilo vremena za to, Jug je trebao otići s +1 na odmor.

Ključni period utakmice bio je upravo nastavak, treća četvrtina. Nakon tog gola Radua odmah na početku, Jug je obranio jedan napad dobro puštajući Kharkova u zoni. Ali onda slijede 4 primljena gola u 4 uzastopna napada Mladosti. Prethodno je Ćuk promašio peterac, a onda su zabijali:

–        7:8         Biljaka na zonu odličan šut nakon individualne pogreške Tomasovića u obrani

–        7:9         Bukić iz peterca kojega je zaradio Vrlić odmah po dolasku u napad uz veliku grešku Macana odmah u postavljanju na leđa Vrliću

–        7:10       Miloš u kontri izvrtio Obradovića

–        T.O. Kobešćak

–        8:11       Bajić sa 1. stative na asistenciju Ćuka kada se Jug već skoro obranio, malo i sretan gol Bajića koji je samo „ošamario“ loptu i pogodio uz samu stativu u zadnjoj sekundi napada

 

Obradović je statistički ne samo najbolji Jugaš, nego vjerojatno i najbolji pojedinac utakmice. 5 zabijenih golova (2 peterci), zarađeni peterac i još 5 puta igrač više. Gledajući snimku nije toliko upalo u oči, kao što se to moglo uočiti uživo na poljudskom bazenu kada je dostupna puno šira slika svake akcije. A taj dojam je da je, unatoč spomenutim brojkama, nikad nisam gledao igrača koji je zabio 5 golova, koji je dodao i ove druge brojčane aspekte u utakmicu, a da je bio loš kao Medo u ovom finalu. Nije bio najlošiji jer je vjerojatno Macan zaslužio tu titulu sa ove dvije kardinalne bekovske reakcije, promašenim zicerom sa stative. Benić je također imao cijeli niz loših udaraca, nekoliko izrazito loših. Nije uopće pronašao formu cijeli ovaj dio sezone. Merkulov je bio jako loš čak i dan prije u utakmici u kojoj je Jug bio izvrstan, a ovdje je samo nadodao još nekoliko, najmanje dvije kardinalne greške u obrani, na beku i uz to je bio potpuno neaktivan u napadu. Ali Obradović je u nekoliko navrata  pokazao da ne poštuje suigrače (šrauba u 10-toj sekundi napada iz kojega je sjevnula kontra Bukića) ili je bio potpuno van rezona u donošenju odluka u tim trenucima. Imao je i sreće kad je zabio protiv dva bloka jer se lopta od Ćuka odbila u gol, ali je osim spomenute kontre Bukića još jednom, gore spomenuti 10-ti gol Mladosti dozvolio nešto što igrač njegove kvalitete ne bi smio. Kad je krenuo plivati u obranu bio je na 6 metara do gola Mladosti, a Miloš 2 metra iza njega. Kad su stigli na drugu stranu, na 6 metara od gola Juga Miloš je bio metar ispred njega, dobio loptu i još izvrtio Obradovića i zabio gol. Uz to ga je i ranije izvrtio Lazić kad je u povratku u obranu bezrazložno otplivao previše u sredinu i ostavio Lazića slobodnog na lijevoj strani. Imao je Obradović i preveliku minutažu u tim trenucima, a i općenito u ovoj utakmici.

 

Jug je dosta dobro kontrolirao tranziciju Mladosti do tada. Dapače, imao je samo Ćuk neku polukontru u prvoj četvrtini koju je Popadić zatvorio glavom. A Jug je zabio i kontru 3 na 2 kao i 4 na 3 nakon odlične asistencije Papanastasioua na Kržića koji izvrsno pogađa. A onda, uslijed te nediscipline u trećoj četvrtini, Mladost zabija te dvije kontre (Milloš i Bukić), te još Bukić zarađuje peterac u trećoj kontri. Svi znaju da je Mladost jako ovisna o kontrama i o igri sidruna. A upravo je na ta dva segmenta pao Jug. Nedopustivo je primiti 4 gola sa pozicije sidruna, i još skriviti 2 peterca kad sidruni okrenu bekove. U trećoj četvrtini Mladost je zabila čak 7 golova uz promašeni peterac Ćuka!

 

Što se tiče duela golmana, bili su potpuno izjednačeni do poluvremena, kad je i rezultat bio 6:6. Po 5 obrana Popadića i Marcelića. Ali uz te kontre, uz te golove sidruna, Popadić je u drugom dijelu upisao samo 2 obrane. Možda je i on mogao obraniti još pokoji udarac, ali realno, ne može ga se previše kriviti za niti jedan gol. Na kraju Marcelić 2 obrane više (na 4 primljena gola manje), obojica po 3 velike obrane uz Marcelićevo isplivavanje na Fatovića i udarac po ruci kad drži loptu za koji i nisam siguran je li ili nije dozvoljen po novim pravilima. Nije faul s leđa pa pretpostavljam da je i ovdje plus za Marcelića.

Mladost je zasluženo slavila osvajanje kupa. Bili su bolji, manje su griješili, i uzeli su što im je Jug ponudio. Imali su tu kvalitetu, prvenstveno Vrlića i Radua, da iskoriste te manje ili veće greške. S druge strane, Jug, od igrača preko trenera i svih ostalih sigurno boli način na koji se izgubilo. Za svakog sportaša najgori je osjećaj nakon nekog poraza kad si i sam svjestan da nisi dao sve što znaš i možeš i da si pomogao protivniku, svojim greškama, da te pobjedi.

 

Puno je detalja o kojima bi se moglo pisati. O čak 4 jako loše akcije s igračem više Juga, kad se uopće nije izradila situacija za ozbiljan pokušaj. Ukupna statistika 6/13 i nije loša, ali treba uzet u obzir da je jedan gol pao iz peterca koji je zarađen s igračem više, jednom je Fatović individualno riješio također u situaciji kad je protok lopte bio spor i loš te još jednom Obradović odmah na nepostavljenu obranu. Xavi je rano uletio u probleme s 2 osobne greške (obje na proplivavanjima Ćuka na vanjskoj poziciji) tako da je dio utakmice nedostajao u organizaciji napada. Kada je Kržić bio na desnom krilu s igračem više, tada su akcije bile najbolje jer je tada protok lopte bio i brz i točan.

 

Mladost je osim već spomenutih sidruna, osim Bukića, imala još nekoliko svojih junaka. Prije svih Lazića koji je zabio 2 gola u prvoj četvrtini, oba iznimno kvalitetno i moćno. Mogao je možda i kasnije dobiti nešto veću minutažu, ali nije to lako pored Bukića i Ćuka koji su nositelji igre. Biljaka je zabio odličan gol na početku serije u trećoj, a Bowen također odličnim vanjskim šutem na zonu u zadnjoj četvrtini kad je Jug imao zadnji pokušaj povratka u utakmicu pri rezulltatu 11:13. Miloš nije u top formi tako da u ovoj utakmici nije bio ni među nekoliko ključnih igrača, ali on svoj doprinos uvijek barem dijelom da. Osim gola imao je i nekoliko odličnih poteza u obrani i mislim dvije odlično presječene lopte. Bilo je i dosta blokova, najmanje 6 od čega 3 s igračem manje. S druge strane Jug je tek u zadnjoj četvrtini skupio 3 bloka (ukupno 4).

 

Za kraj, zanimljivo je istaknuti da je Mladost u drugom uzastopnom finalu na jednu utakmicu (lanjsko finale JVL-a u Zagrebu) bila bolja od Juga. U obje utakmice Jug je imao nedopustivo puno grešaka, mahom individualnih, što se ne smije događati u finalnim utakmicama. U takve utakmice se ulazi koncentriran i spreman pa ako te protinik nadigra čestitaš mu i ne osjećaš se toliko loše, kad si svjestan da si dao sve od sebe.

 

Finale kupa – Split

Jug Adriatik osiguranje  – HAVK Mladost                 12:16 (3:3, 3:3, 4:7, 2:3)

Suci: Copić i Štampalija (oba Šibenik)

Jug: Popadić (7), Macan, Fatović 3(1), Lončar, Kržić 1, Garcia, Lozina, Merkulov 1, Papanastasiou 1, Žuvela, Benić 1, Obradović 5(2), Jarak, Tomasović. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (9), Radu 3, Miloš 1, Biljaka 1, Ćuk 1(0), Luka Bajić 1, Bukić 4(2), Lazić 2, Bowen 1, Anzulović, Kunac, Kharkov, Jurlina, Vrlić 2. Trener: Zoran Bajić.

Osobne pogreške: Jug 15, Mla 18

Peterci: Jug 3/3, Mla 2/3

Igrač više: Jug (2/4+2/4+1/3+1/2)= 6/13 (46%), Mla (1/2+1/4+2/2+0/2)= 4/10 (40%)

*Dva puta je u zadnjoj četvrtini suđeno obostrano isključenje.

Obrane: Popadić (4/7+1/4+1/8+1/4)= 7/23 (30%) – 3 velike obrane, Marcelić (1/4+4/7+1/5+3/5)= 9/21 (43%) – 3 velike obrane

Kontrafaulovi: Jug 5 (3+1+1+0), Mla 3 (0+3+0+0)

Blokovi: Jug 4 (0+0+1+3), Mlad 6 (1+3+2+0)

Kontre : Jug 3 (2/3), Mlad 4 (2/4)

Golovi  s 2m, zarađeni 5m i igrač više:

Jug:

Obradović: 5m + 5iv

Lozina: 2 peterca + 2iv

Lončar: 4iv

Benić i Fatović: po 1iv

Mladost:

Radu: 3 gola + 2iv

Vrlić: gol + 2 peterca + 4iv

Bukić: 5m

Ćuk: 2 iv

Bowen i u plivanju: po 1 iv