Mladost produbila krizu Jadrana

Mladost – Jadran HN 9:6
13. kolo Jadranske lige, 10. siječanj 2009.
 
    Mladostaši su više nego uvjerljivo nanijeli prvi poraz Novljanima u ovogodišnjoj Jadranskoj ligi i maksimalno zakomplicirali vrh tablice. Sad su 4 prvoplasirane ekipe unutar jednog boda. Jadran je očito upo u veliku krizu. Nakon što su dugo bili bez poraza u sezoni, sad su nanizali 4 poraza zaredom ako zanemarimo Primorje u prošlom kolu Jadranske lige. Na utakmici se nije primjetila neka disharmonija unutar ekipe.


    Prvi dio utakmice obilježio je Nikola Franković. Od prvih 5 golova Mladosti, on je sudjelovo u 4. Dva je zabio, jednom je fenomenalno asistiro s desnog vanjskog na prvu stativu Buriću s igračem više i dodo je odličnu loptu Hiniću na dva metra poslije koje je on izborio peterac. A najbolja asistencija mu je bila kad je skoro s aut linije s desne strane izveo tzv krivo oko. Fenomenalno je iz te teške pozicije dodo Hiniću, ali je njegov šut obranio Šćepanović. Kasnije se razbranio Jozo Veličanstveni i preoteo titulu igrača utakmice. Stvarno je odlično branio, ali mi se povraća od Baureovih svršavanja na njega u sportskima. Ono napisat poslije cijelog niza utakmica u kojima je loše branio što je kulminiralo primanjem gola s ¾ terena u finalu kupa. Protiv Jadranaša je bio odličan. Međutim, zanimljivo je primjetit da su sve te fenomenalne obrane izvedene na sličan način. Na sve šuteve iz blizine Pavić se postavlja unaprijed i na isti način. Uvijek pokriva nisko. To sam

primjetio i na nekim prijašnjim utakmicama. Puno je ranjiviji kod šuteva visoko ili kroz uši (i jučer je jednog tako popio). Nadam se da će Jugaši to koristit u budućim utakmicama i da Bošković neće pucat napamet ko u prošloj utakmici u Zagrebu.
    Buljubašić je još jednom pokazo da nije igrač za Mladost. Bio je uvjerljivo najlošiji igrač. Čak i u ovakoj utakmici se uspio istaknut ”maestralnim” potezima. S druge strane su mu parirali Jelača i Graham prije svih. Nije mi jasno zašto je jedan Jadran, koji ima odličnu omladinsku školu, doveo Jelaču. A ovog Grahama nisam prije zapazio, ali je jučer bio loš. S igračem više je plisku opalio u najboljoj Prkinoj maniri, jedno 2 metra preko gola. A i kontru je odlično opuco. Ivoviću jučer nije išlo i prvi put nije zabio gol u ovogodišnjoj ligi, ali se vidi da je klasan igrač. Ko prvo, vidi se da je vrhunski spreman jer nije nikako izlazio iz igre do 3 minute prije kraja kad je Mladost povela 9:4. Iako ga je trener Mustur isto mogo malo odmorit. Odma je u prvom napadu dobio isključenje pa nije više do zadnje četvrtine igro beka. U zonskoj obrani je najčešće bio onaj središnji igrač koji se povlači i duplira sidruna i odlično je pokrivo i prostor i igrača ispred sebe. Podjelio je 3 odlična bloka, a jedan od njih je bio skoro košarkaška banana Buljubašiću. Trener Mladosti Bonačić je žrtvovo Vrdoljaka koji je bio zadužen da slijedi Ivovića i
striktno ga čuva. To se moglo primjetit već na samom početku kad je Jadran izvodio centar poslije prvog primljenog gola. Ivović je prvo stao na centru na desnog vanjskog, a Vrdoljak vis a vis njega. Ulaskom nekog igrača s klupe Ivović je prešo na lijevu stranu, a i Vrdoljak za njim. Vjerojatno je zbog toga Zdejo bio potpuno nevidljiv u napadu i dva puta je nerezonski i loše opuco.
    Utakmica nije bila baš kvalitetna niti u nekom visokom ritmu. Jadran je posebno loše igro s igračem više. Lopta je presporo išla oko zone, a i kad bi izradili šut pucali bi ravno u Pavića ili bi on dobro obranio. Do poluvremena su se Novljani još dobro i držali (4:4), ali u slijedećih 13 minuta nisu zabili niti jednom, a primili su čak 5 golova. Na kraju su samo malo uljepšali rezultat s 2 završna gola. Sudio je je Slovenac Margeta kojeg smatram jednim od najboljih svjetskih sudaca. Sudi ono što vidi, pa čak i isključenja i kontrafaulove na 2 metra kad je ”zadužen” za vanjsku liniju. To nisam imo priliku vidit u drugim utakmicama koje gledam uživo (to se ne može na TV-u primjetit), ali nažalost te utakmice koje sam u zadnje imo priliku gledat uživo uvijek sudi Periš i još jedan alibi sudac s njim. Margeta je jedino pogriješio kod prvog peterca za Mladost jer je to bio prekšaj samo za isključenje, a i trećem petercu je prethodilo potapljanje lopte (sudio ga Adžić).
    Slijedeću nedjelju slijedi ponovo utakmica istih protivnika. Samo ovaj put u Euroligi i u Igalu. To je puno važnija utakmica i mislim da će Jadran odigrat puno bolje i očekujem njhovu pobjedu.

Igrač utakmice: Pavić
Najgori igrači: Buljubašić i Graham

Potezi utakmice: Hercegova dijagonala u rašlje s desnog vanjskog i Pavićeva obrana kontre
Najzanimljiviji detalj na utakmici: rasprava između Popa i Ante je li treba dodavat loptu igraču koji je samo dužinu tijela ispred svog čuvara. Loptu su mu pokušali dodat s centra i morala je bit visoka jer je obrambeni igrač bio spreman iskočit da je presječe.
b/a

7 komentara na “Mladost produbila krizu Jadrana”

 1. Odlicna igra Mladostu uz standardno iritantne Ozmeca i Pavica. Igracu Jadrana ispadne lopta sa stative, Ozmec govori ne moze se pokraj velikog Pavica, a on pumpa sakom kao da je obranio 1 na 0 madarima u finalu SP

 2. Odličan i izvještaj i komentar utakmice.
  Ono što je Bauer napiso za Pavića stvarno je iritantno pogotovu nakon što smo svi svjedočili Pavićevom briljantnom nastupu u finalu kupa kada je isprovociro dubrovačku publiku da se ustane i skandira mu ime.
  Nisam znao da da je moja rasprava s Antom bila toliko zanimljiva. Inače raspravu je uprava Medvešćaka (koja je sjedala red ispod nas) presudila u moju korist.

 3. Odlican tekst, vidi se da pise pravi znalac. Iako sam bio na istoj utakmici par ovakvih detalja mi je promaklo (Zdejo flaster na Ivovicu, Ivovic najcesce centralni u obrani, itd…). To potvrdjuju i ocjene koje su na visini, 5.00 je nesto o cemu Zambata sanja za svoj drugi tekst (i napada ljude na koje sumnja da su mu dali 4…)
  Moram i pohvalit Andrijino navijanje za Novljane – kad je dosudjen peterac za Mladost, jedino je Andrija zaurlo “Ma daaaj, sudac!!!”

 4. braco ne bi se baš složio da je mladost bila odlična. više su novljani bili loši uz odličnog pavića

  rasprave pop – ante su uvijek bile zanimljive.

  moram priznat da je zambata bio prilično agresivan u potrazi za onima koji su mu udijelili 4.

  jučer je bauer napiso još goru rečenicu neko u izvještaju s utakmice: Hm, možda će netko nešto i zaboravit, ali preksinoćnje Pavićeve obrane osobno još dugo nećemo (bauer ima isti problem ko s. jovanović, govori o sebi u množini). Valja pamtiti obrane NAJVEĆEG, NAJBOLJEG. A Pavić to u ovom trenutku (pa i ne baš samo od sada) jest. Najbolji vratar svijeta