Olimpijski kvalifikacijski turnir – Edmonton 1–8.4.

Nakon kratkog zatišja sutra, 1. travnja, počinje kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Kao što je poznato 12 je mjesta (2 grupe po 6 ekipa) u Londonu, a do sada su nastup ovim redoslijedom osigurali:

1. domaćin: Velika Britanija
2. pobjednik Svjetske lige 2011.: Srbija
3–5. na SP-u: Italija (prvak) i Hrvatska (trećeplasirani) i Mađarska (četvrtoplasirani) – jer je Srbija kao druga već imala osiguran plasman
6–8. SAD (prvak Amerika), Kazahstan (prvak Azije) i Australija (prvak Oceanije) – prvak Europe nije imao plasman jer je europsko mjesto zauzela V. Britanija kao domaćin.

 

Dakle ostalo je još 4 prazna mjesta koja će se kroz sljedećih 8 dana popuniti u Edmontonu u središnjoj Kanadi. Nastupa 12 reprezentacija podijeljenih u 2 grupe:

Prve 4 prolaze u četvrtfinale i u biti ta nokaut utakmica u četvrtfinalu odlučuje koje 4 ekipe odlaze u London. Ipak, igra se do kraja, dok se ne dobije konačni pobjednik koji će možda na taj način steći neke pogodnosti u ždrijebu z Londonu. Ali poznavajući FINA-u nije isključeno da se to igra eto tako, odnosno da suci, delegati i ostali imaju više dana i utakmica tj. dnevnica.

Nejasno je koji su kriteriji bili prilikom podjele grupa tako da u grupi A imamo 2. s EP-a (CG), 5. (Nje), 6. (Grč) pa tek je onda 7. Španjolska u grupi B – a znamo da je plasman na EP-u bio kriterij za plasman na ove kvalifikacije. Ili kako su sve 4 ekipe iz Amerika u istoj, grupi B, a u grupi A samo Europljani. Vidimo da se niti jedna afrička ekipa neće naći na Olimpijadi, a ni azijske niti oceanijske reprezentacije nisu pokazale interes za ove kvalifikacije. Možemo zaključiti da je 10-to godišnje igranje Svjetske lige, koju je Lonzi osmislio kao projekt širenja vaterpolske baze, bio projekt koji je doživio potpuni debakl. Ne da se baza nije proširila na druge kontinente, nego vidimo da ni Japan, Kina, Novi Zeland, Iran, Južnoafrička republika… nemaju interesa ili mogućnosti nastupiti na Olimpijskim igrama.

Nakon što su se Hinić i Vićan vratili u hrvatsku reprezentaciju isto je napravila još jedna legenda svjetskog vaterpola, Theodoros Chatzitheodorou. Ovaj 35-godišnjak pokušat će izboriti nastup na svojim trećim Igrama. Grci su uvidjeli da je pomlađivanje reprezentacije prije dvije godine bilo neuspješno – tek 9. mjesto na EP-u u Zagrebu i propuštanje SP-a 2011. Za Eindhoven su se već neki stariji igrači vratili pod stijeg, a zadnji stiže i najveći među njima.

Nakon ove pauze zbog priprema za ovaj turnir i samog turnira, klupska sezona se nastavlja ubrzanim tijekom. Uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka i završnica prvenstva koja se ove godine igra po ubrzanom ritmu u novom sustavu. Primjerice polufinale se igra prvo kod lošije plasirane ekipe, pa onda druga utakmica kod bolje. A ako bude potrebna treće utakmica igra se odmah sljedeći dan (znači subota i nedjelja u Rijeci odnosno Dubrovniku). Na sličan način igra se i finalna serija do 3 pobjede. Do ove promjene je došlo nedavno na traženje izbornika Rudića koji će na ovaj način dobiti još 2–3 tjedna više za pripreme reprezentacije.