Opet +5 protiv Egera

Pred 4 puta više gledatelja nego prije 3 godine Jug je opet sa 5 razlike bio bolji od Egera. Skoro je i rezultat identičan 16:11 (15:10 onda). Doduše, sada je Jug na samom kraju učinio tu dodatnu razliku pobijedivši 6:2 u posljednjih 8 minuta, a onda je gaženje bilo još i izraženije pa je uz opuštanje na kraju Eger prepolovio razliku (zadnja četvrtina 2:7).

 

Dakle nastavlja se povratak Juga na tribine. Svatko tko radi taj i griješi. I u moru dobrih poteza spomenuo bi jedan po meni pogrešan, a to je besplatno točenje pive na tribinama. U redu je piva, ali ne treba se baš dijeliti besplatno. Ako je jednokratno u ovo adventsko vrijeme darivanja onda je još i ok.

 

Nakon dobrih igara Dobuda, Bušlje i Janovića sinoć im se pridružio i Bošković. Nekoliko odličnih udaraca, čak 5 golova. Doduše, Bisztritsanyi je loš golman, pa je to šuter Boškovićevog ranga odmah iskoristio. Ako nastavi u ovom ritmu, i uz Dobuda i Bušlju koji igraju najbolji vaterpolo karijere, uz odličnog Janovića, uz mlade koji svaki u svom segmentu dobro pridonose, Jug će se moći nositi i sa Primorjem u osjetno boljoj formi. Prvi test bit će već za vikend na final4-u kupa.

Primjetno je da su igrači izvrsno fizički pripremljeni. Dobud igra po 3 četvrtine na istom nivou, i već nekoliko utakmica u nizu isplivava kontre. Bušlje dominira na beku, Janović kao i uvijek u karijeri i sad sa 33 godine na plećima ima snagu igrati po 30 minuta. Macan se odlično nosio da sidrunima koji su reprezentativci Mađarske, Benić svaku utakmicu ovog ranga zabija, sad već i po dva gola.

Jučer Bijač nije imao svoj dan. Doduše, imao je nesreću da su Mađari koristili svaki ponuđeni prostor i pogađali neobranjivo u same rašlje. Ipak primio je pokoji gol kada je mogao i bolje reagirati, ali i obranio je dvije teške lopte; peterac i igrača više sa stative. Bilo je dosta tih iskakanja u obrani koji su rezultirali primljenim golovima.

Jasno, treba se priznati i Mađarima koji su pokazali svoju tradicionalnu kvalitetu u šutu i koristili sve te ponuđene prilike. Kao i nerezonske udarce iz kojih bi odmah razvili polukontru 5 na 4 ili 6 na 5. Nije im bilo kapetana i veterana Birosa, kao i ljevaka Kanađanina Grahama. Ali i bez njih im nije patio šuterski dio, ali su u obrani bili često prenaivni. Išao im je par puta i sudački dvojac na ruku pa su tako u nekoliko navrata dobivali igrača više na poklon. Ali sve u svemu za najjaču mađarsku momčad nisu bilo na potrebnom nivou.

 

Najbolji dio utakmice bili su brojni atraktivni golovi i asistencije, s obje strane – jasno više od domaćih. Bombe sa 7 metara Salomona ili Gor Nagyja u rašlje, ili Janovićev asist i gol bez gledanja, Dobudovi golovi sa dva metra i prebačaj na Bušlju na drugu stativu sa igračem više. U svim sportovima na cijeni je taj način igre i atrakcije tog tipa, ali ja ipak više volim kad se i u obrani pokaže pokoji odličan potez, a kad utakmica završi 16:11 teško je govoriti o obrani u kontekstu bilo čega dobrog. Posebice iz perspektive Egera koji je dobio 16 golova.

 

Nakon pobjede Primorja u Pireju ostali smo na očekivanoj borbi Recca, Primorja i Juga za dvije pozicije koje vode na final6. U iduća četiri kola na redu su međusobne utakmice Pro Recca sa oba naša kluba. Prvo u Italiju ide Primorje, pa Recco stiže u Gruž, pa Jug ide u Italiju i onda Recco stiže u Rijeku. Možda će nakon toga neke stvari biti jasnije. Prije toga večeras u Barceloni domaćin može pomoći našima i otkinuti 2 ili sva 3 boda Talijanima koji su bez Jokovića koji je sinoć bio na tribinama u Gružu.

 

Jugaši moraju smanjiti pojedinačne, a ponekad i kardinalne pogreške na minimum. Tipa Šutalovog šuta sa desnog krila sa igračem više uz potpuno samog Dobuda na stativi, ili ispadanja lopte iz ruke sa igračem više Boškovića ili nerezonskog udarca koji rezultira protivničkom kontrom. Posebice treba smanjiti broj izbačaja na vanjskim pozicijama koji doduše sinoć i nisu bili u toj mjeri koliko su suđeni, ali protiv Primorja su bili veliki problem.

Trenera Đuha treba se i pohvaliti nakon kritika u uvodu sezone. Igra sa igračem više polako napreduje, iako treba još to i bolje. Igrači su fizički dobro pripremljeni, a neki igraju i vaterpolo karijere. I mladi su počeli napredovati. Vidjet ćemo nakon ovog vikenda koju će ocjenu svi skupa zaraditi za ovaj dio sezone.