Pirova pobjeda protiv Španjolske

U jednoj skoro revijalnoj, kvalitetom iznimno lošoj utakmici Hrvatska je došla do treće pobjede na ovom EP-u, pala je Španjolska rezultatom 11:10. Odavno u jednoj utakmici na ovom nivou nisam vidio toliko količinu kardinalnih pogrešaka pa i u elementarnim stvarima. Na kraju nas je spasio Pavić, ili točnije Mario Garcia koji je iz potpuno čiste situacija sa igračem više, sa druge stative pogodio Pavića u glavu. A općenito, u životu nisam vidio lošije šutiranje jedne ekipe kvalitete Španjolske, i to ponajprije od njihovih najboljih igrača Perronea, Xavija Garcije, pa i Moline. U tom smislu se posebice istakao Perrone koji je sa vanjske pozicije, sa dva igrača više šutirao toliko slabo, i toliko ravno u Pavića, da su udarci s kojima se „upucava“ (zagrijava golmana kad tek stane na gol), nemjerljivo snažniji i opasniji.

 

 

Opet smo krenuli jako loše. U napadu sa lošim udarcima Boškovića – sa igračem više i na postavljenu obranu, lošim dodavanjem Sukna sa igračem više kojega Perrone hvata. U obrani je prvo Szirany okrenuo Barača, kao da nam je kapetan kadet, za peterac (Molina 1:0), pa pogreška u odlasku u napad i još isključenje Buljubašića i dva Španjolca ostaju sama ispred Pavića (Valles 2:0). Slijede tri loša poteza Paškvalina. U dvije situacije kada je bio u prednjoj poziciji, i to vrlo dobro postavljen, dodaje mu se idealna lopta, ali on radi kontrafaulove. A onda griješi i u obrani, loše čuva Mallaracha koji pored njega šutira i zabija sa desnog vanjskog, 3:0. Imali su Španjolci i igrača više. Drugi na isti način, da bi ušli sa Boškovićem u dva metra i zaradili njegov izbačaj. Međutim, igrača više su cijelu utakmicu igrali očajno. 2 sekunde do kraja četvrtine i mi se upisujemo, Obradović sa druge stative nakon što je Dobud zaradio igrača više.

Nakon 0:3, slijede 4 naša gola. Osim ovog prvog Obradovićevog, redom zabijaju danas probuđeni Muslim (ušao s lijeve strane kao drugi sidrun i odlično pogodio), Sukno iz peterca (Burić povučen za ruku na stativi tijekom igrača više) i opet Obradović odličnim udarcem sa desnog vanjskog. Slijedi jedini realizirani igrač više Španjolske (ako izuzmemo onu situacija sa početka kad su dva Španjolca ostala sama u rekontri, a usput je i bio igrač više), Perez sa prve stative nakon asistencije X. Garcije. Slijedi nova serija Hrvatske, 5:1, do kraja treće četvrtine koja završava rezultatom 9:5. Još u drugog četvrtini su zabili Barač (igrač više, dobar udarac s desnog vanjskog) i Joković iz kontre 2 na 1.

U trećoj četvrtini opet očajan period igre naših. Španjolci su nam napravili 4 kontre zaredom, samo što su oni gori i užasno šutiraju sa 3 do 5 metara udaljenosti, sve u Pavića. I onda Perrone zabija sa vanjske pozicije, iz polukontre 6 na 5, kada je Bošković zaostao u povratku u obranu. Ipak se malo konsolidiramo i dajemo 3 gola. Muslim repriza prvoga, samo je ovaj put ušao sa desne strane – možda je bio kontrafaul, odgurivanje prilikom udarca, Sukno sa igračem više na lijevog krila i Barač na zonu, kroz uši Aguilaru.

Perrone opet zabija sa lijevog vanjskog, iz faula. I onda slijede dva gola Dobuda. Prvi iz rekontre 1 na 0, tj malo je kasnio, kao što to sidruni uvijek, u obranu, a Muslim na centru izvrsno oduzima loptu Minguellu i iznuđuje njegov izbačaj i upošljava Dobuda. A drugi sa prve stative, nakon asistencije Jokovića s krila sa igračem više. I 4 minute prije kraja je 11:6. Svatko je pomislio da je sve riješeno. Em je 5 razlike za 4 minute, em Španjolci loše igraju. Ali, Hrvatska se potrudila da ipak začini završnicu. Prvo je Perez okrenuo Buljubašića i zabio, uz čisti kontrafaul. Pa Molina okreće Boškovića i iznuđuje peterac kojega sam realizira. Pa Karač loše šutira sa igračem više, a Perez opet zabija, ovaj put s Burićem na leđima. Dobud se vraća umjesto Paškvalina koji nije mogao nikako uzeti poziciju, ali radi kontrafaul. A u napadu Molina na lijevom krilu „prodaje kesicu“ Dobudu i Španjolci realiziraju 4. uzastopni napad i dolaze na 11:10 1:06 do kraja. Dobud opet radi kontrafaul, a Burić dobiva izbačaj negdje na krilu. Španjolci rade dobru akciju, i sa desnog vanjskog dodaju Mariju Garciji na 2. stativu koji je potpuno sam, ali on pogađa Pavića u glavu tako da smo na kraju jedva, ali ipak slavili.

Jedna od najlošijih utakmica koje sam ikad gledao. Španjolci imaju 2 igrača u Pro Reccu, po jednog u Mladosti, Primorju, Posillipu… Imaju dva ljevaka, tri sidruna, Molinu i Perronea, i ostale, ali nemaju golmana. A u posljednje vrijeme, zadnje 2 godine niti igru niti rezultate. Hrvatska je danas igrala bez Bušlje. Muslim je bio najbolji igrač u polju, ali teško je ovakvu utakmicu uzimati kao neko mjerilo. Bošković danas daleko najgori. Svi su na ovom prvenstvu koristili njegove obrambene probleme, a šut ga je služio gore nego ikad otkako igra seniorski vaterpolo. Prije je bar u ovakvim utakmicama koje nisu baš na nož, nisu tvrde, i gdje se lakše dolazi do prostora za udarac pokazivao raskošni repertoar udaraca. Kao uostalom što je bilo protiv Rumunja u prvom kolu. Danas 3 šuta, ne zna se koji lošiji od kojega. Čak mu je i ovaj loši Aguilar to lakoćom skidao. Pavić nas je spasio. Skupio je 14 obrana. A i on je imao jako olakšan posao jer nisam nikad vidio da ozbiljni igrači neozbiljnije (lošije) šutiraju, nego što su to danas radili Perrone, Garcia i ostali. Ipak, i to je trebalo zaustaviti, pa je pogotovo s obzirom na posljednju intervenciju, junak ove pobjede. Sukna su dosta pokrivali – što bi značilo da je Bošković na suprotnoj strani imao još više prostora, i 3 puta je zaradio isključenje na vanjskim pozicijama. Posebice je bilo lijepo kada je predriblao Xaviera Garciju kojemu nije preostalo nego da ga potegne za izbačaj. nije Sukno danas stoga šutirao, za 2 gola potrošio je samo 2 lopte – peterac i udarac sa 2 metra sa lijeve strane.

Kolektivno smo odigrali kriminalno loše u pojedinim periodima. Prvu skoro cijelu četvrtinu. Prvu polovicu treće, i drugu polovicu četvrte. Opet su nam sijevale kontre kao na traci, samo što ih protivnici nisu realizirali. A ono kako smo na kraju umalo propustili +5 u 4 minute igre je za anale. Očito jako puno toga ne funkcionira u ekipi. Ali smo pobijedili i ostale su nam šanse u preostale dvije utakmice.

Koje međutim nismo dočekali. Srbija je odigrala nesportski (na njihovu sramotu, ali nama nitko nije kriv doli nas samih) i pustila pobjedu Crnoj Gori, a Rumunji su odigrali pošteno iako su bili sigurno na posljednjem mjestu. Izgubili su 9:10, s time da su imali još dva dobra napada za izjednačenje u posljednje 2 minute, a i suđenje je opet bilo jako u korist Nijemaca. I tako Hrvatska doživjela i rezultatski, uz igrački debakl na ovom prvenstvu. Idemo u borbu za 7. mjesto koje smo osvojili i 2006. na prvom Rudićevom EP-u na kormilu Hrvatske. Tako od 4 EP-a s njime doživjeli smo dva debakla, jedan naslov na domaćem terenu i drvenu medalju u Malagi.

5. kolo EP 2012. Eindhoven
Hrvatska – Španjolska 11:10 (1:3, 5:1, 3:1, 2:5)
Suci: Taylan (Turska) i Fekete (Mađarska)
Hrvatska: Pavić (14), Burić, Bošković, Dobud 2, Joković 1, Muslim 2, Karač, -, Sukno 2(1), Barač 2, Paškvalin, Obradović 2, Buljubašić. Izbornik: Ratko Rudić.
Španjolska: Aguilar (9), M. Garcia, Mallarach 1, Sziranyi, Molina 3(2), Minguell, Gallego, Español, Valles 1, Perrone 2, Perez 3, X. Garcia, Lopez. Izbornik: Aguilar.

Osobne pogreške: Hrv 12, Špa 11
Igrač više: Hrv (1/3+1/1+1/1+2/4)= 5/9 (56%); Špa (1/3+1/3+0/2+0/1)= 2/9 (22%)
Peterci: Hrv 1/1, Špa 2/2
Obrane: Pavić (2+3+7+2)= 14/24 (58%); Aguilar (3+1+2+3)= 9/20 (45%)

 

Foto by Adika:

4 komentara na “Pirova pobjeda protiv Španjolske”

  1. Koja losa utakmica, dugo nisam vidio nesto ovakvo. Gotovo nitko nije davao nikakvu nadu osobito na kraju a kralj svih gluposti su oni faulovi u napadu naseg Paske. Majko mila na sto to lici kao razbijena vojska. Biti sedmi ili jos i gore u europi gdje ozbiljno igra vatrepolo niti 5-6 ekipa , pa mislim da bi mnogi koji barem gledaju taj sport to isto uspijali sa ovim igracima koji su u nasoj repki. Mislim da bi to odradili bez priprema, samo uz janetinu i pivu. Pa ratko odlican uspijah.

  2. čitam neki dan da je onaj politze policajac, znači njemci igraju usput vaterpolo. Toliko o našima!!!

  3. mislim da si krivo shvatio tekst o politzeu 😉 tu bi ti bolje stajala opaska, toliko o tome da u zapadnim zemljama država ne skrbi o profesionalnim sportašima. kao što je i tomba bio carabinier, a od 365 dana vjerojatno je 300-ak bio po planinama, jako daleko od svoje postaje 😉