Počinje sezona 2010/11

    Danas kreće nova euro sezona, a i općenito prve službene utakmice u 2010/11 sezoni. Vrhunska organizacija, kakva je LEN-a, nije mogla ni 12 dana bez utakmica. Pitanje je imali itko normalan u toj organizaciji pa između kraja jedne i početka druge sezone nema ni puna 2 tjedna. Tako će brojni reprezentativci – Garcia, Barač, braća Varga; Jokić, Vukčević, Šefik, Pasković; pa brojni reprezentativci Njemačke iz Spandaua, Rumunjske iz Oradee, Turske iz Galatasaraya, Rusije iz Šturma itd… – koji su igrali za svoju državu još prije 12 dana od danas i sutra već krenut s službenim utakmicama za klubove.

    Danas kreće prvi krug kvalifikacija za Euroligu. Ove godine prijavile su se 34 ekipe iz 16 država. U prvom krugu igraju se 4 turnira: 2 sa 4 ekipe i 2 sa 5 ekipa. Prve 2 ekipe idu u drugi kvalifikacijski krug, dok treći i četvrti idu u drugi kvalifikacijski krug LEN kupa.
    U prvom kvalifikacijskom krugu pravo nastupa imaju trećeplasirane ekipe iz 8 najuspješnijih liga, prvaci i drugoplasirani iz slijedeće 4 lige i ostali prvaci. Zanimljivo je da jedino Srbija od 8 najboljih liga nije prijavila treći klub.

    Naš trećeplasirani klub, Primorje EB (pokrenuli su novu internetsku stranicu gdje možete pronaći raspored utakmica), u novu sezonu ulazi silno ojačan. Predsjednik Predrag Sloboda, uskoro postaje i predsjednik HVS-a – a do prije godinu dana Riječani nisu imali niti jednog predstavnika među11 članova upravnog odbora HVS-a. U suradnji s Pro Reccom, čija su podružnica postali (juniori im kapice i lopte nose u vrećama i torbama s natpisom i logom Pro Recca?!), doveli su na posudbu reprezentativce: Xaviera Garciu, lijevaka Barcelonete; braću Vargu iz Vasasa. Stigli su i Marko Jelača i Fran Paškvalin iz Brescie. Sigurno pucaju i na 1/4finalne skupine, tako da im je ovo tek zagrijavanje. Igraju u Szegedu sa domaćinom, trećom ekipom Mađarske; prvakom Rumunjske Oradeom i drugoplasiranom momčadi Francuske Montpellierom.

Ždrijeb je odredio slijedeće grupe:

Grupa A – u Košicama (Slv)                             Grupa B – u Istanbulu (Tur)
 Terrassa (Špa)     Brixia Leonessa Brescia (Ita)
 Košice (Slv)     Vouliagmeni (Grč)
 Spandau 04 Berlin (Nje)     Duisburg (Nje)
 Galatasaray Istanbul (Tur)     Yuzme Istanbul (Tur)
      Kharkov (UKR)

 

Grupa C – u Szegedu (Mađ)                              Grupa D – u Budvi (CG)
 Szeged Beton (Mađ)     Marseille (Fra)
 Primorje EB  (Hrv)     Budva m:tel (CG)
 Montpellier  (Fra)     Schurmann BRC Nijverdaal (Niz)
 Digi Oradea (Rum)     Lodz (Polj)
      Šturm 2002 Čehov (Rus)

 

    U drugom kvalifikacijskom krugu priključuje se drugoplasirane ekipe iz 8 najjačih prvenstava:

Savona (Ita), Primorac Kotor (CG), Vojvodina Novi Sad (Srb), HAVK Mladost Zagreb (Hrv), Barcelona (Špa), ZF Eger (Mađ), Sintez Kazan (Rus) i Panionios GSS Atena (Grč).

    Izravni plasman u grupnu fazu imaju prvaci tih prvenstava:

Pro Recco (Ita) (branitelj naslova), Jadran Herceg Novi (CG), Partizan Raiffeisen (Srb), Jug Dubrovnik (Hrv), Athletic Barceloneta (Špa), Teva-Vasas Uniqa (Mađ), Spartak Volgograd (Rus) i Olympiacos (Grč).

    Ove godine sustav natjecanja je promijenjen. Sve je isto do kraja natjecanja po grupama, ali onda ne slijedi 1/4finale na 2 utakmice, nego se opet formiraju 2 grupe sa 4 ekipe odakle će prve dvije proći na Final4 koji se igra 27. i 28. svibnja. S obzirom da je 28. svibnja na Wembleyu finale Lige prvaka u nogometu, možda LEN-a promijeni datume Final4-a.

 

Jedan komentar na “Počinje sezona 2010/11”

  1. nije nešto ova nova stranica od primorja, da sloboda nije mogo platit nekog boljeg web dizajnera 😉