Prvi veliki derbi u sezoni – drugi dio

Mladost po prvi put ove sezone dolazi u Gruž. U dosadašnjem dijelu regionalne sezone obje momčadi imaju po 7 pobjeda i u petak u 19.00 slijedi prvi čin u borbi za domaćinstvo Final4-a. Usporedit ćemo ekipe po pozicijama.

 

 

 

Golmani: Popadić – Marcelić

Marcelić je iskusniji, drugi je golman reprezentacije. Različiti su golmani, Marcelić jako dobro pokriva prostor oko sebe i u suradnji s kvalitetnom obranom, koja će pokriti kuteve, čini odličnu kombinaciju. Nema problema ni ako eventualno lošije uđe u utakmicu i poprilično je pouzdan u ovakvim utakmicama.

Popadiću je ovo tek druga prava sezona. Imao je utakmica u kojima nije bio na visini, ali dojam je da svaki idući put kad dođe takva situacija da je bolji, da uči na eventualnim greškama. Jasno, imao je i cijeli niz utakmica u kojima je bio odličan, i lani protiv Mladosti, a i ove sezone. Puno je „krakatiji“ golman, i puno brani s jednom rukom.

 

Sidruni: Lončar i Lozina – Vrlić i Radu

Dvojac Mladosti je udarna snaga momčadi, odmah nakon tranzicije. Obojica iznimno fizički jaki, plivački dobri. Vrlić po potrebi uskače i na beka obzirom da je Mladost tu najtanja – iako u domaćim natjecanjima ima prostora za jednog igrača više pa Vrlić neće trebati trošiti snagu na ovaj dio. Tako je protiv Pro Recca igrao jako dugo u kontinuitetu, i beka i ulazio na dva, što je bez većih problema izdržao. Radu fenomenalan u realizacijii zicera i 50-50 situacija, dok je Vrlić znao prethodnih godina imati problema u tom segmentu igre. Ove godine nema.

Lončar malo sporije ulazi u formu, ali prošla utakmica je naznaka da je taman navrijeme ušao. On ima još više problema sa realizacijom zicera i o tome će dosta ovisiti jer se on svaku utakmicu nađe u takve dvije situacije. Bitno je za momčad da u tim trenucima poentira. Lozina je svake godine barem malo bolji, i početkom ove sezone je nosio igru Juga na dva metra. Vidjet ćemo mogu li obojica u paru biti izvrsni.

 

Bekovi: Macan, Merkulov, Benić, Žuvela – Biljaka, Kunac, Bajić

Najtanji dio Mladosti. Bekovi im praktički služe samo da skupljaju isključenja. Kad upadnu u probleme s osobnima Ćuk i u krajnjoj nuždi i Vrlić uskaču i pomažu.

Jug ima veliki potencijal u ovom segmentu, ali ga još uvijek ne pokazuje na startu sezone. Osim obrambene kvalitete, za klasu više od Mladosti, Benić i Merkulov su u stanju zabijati u serijama i to iz velike udaljenosti. Ako bude potrebno i Obradović će uskočiti iako je on potrebniji u drugim segmentima igre.

 

Desna strana: Garcia, Obradović, Kržić – Miloš, Kharkov, Bowen

Rusko američka kombinacija pojačana ključnim igračem Mladosti Milošem. Potencijal je također još uvijek neiskorišten jer Bowen je u reprezentaciji puno opasniji nego što je to pokazao do sada u Mladosti. Kharkov dosta oscilira i varira od vrlo dobrih do lošijih izdanja. Iznimno je opasan u tranziciji što je bitna stavka, najbitnija u igri ovogodišnje Mladosti. Miloš je tu daleko najjači i on je faktor x u igri. Osim toga igra desno, igra lijevo, zabija s oba krila.

Xavi je također oscilirao od nekih izvrsnih izdanja kao protiv Barcelonete, do loših kao protiv Jadrana prošlo kolo. Njegov učinak je jako bitan jer odradi puno stvari koje nisu na prvu vidljive. Obradović je Jugov faktor x. Igrao je izvrsno na početku sezone, radio je u napadu, praktičko što je želio. Čuvao ga Perrone, Munarriz ili bilo tko treći. Osim toga, ovo su utakmice koje on najviše voli. Kržić je ove sezone u ozbiljnoj rotaciji. Još je u fazi skupljanja iskustva, ali i on treba i pridonosi u stvaranju igre i rezultata. Često je i Benić na desnoj strani.

 

Lijeva strana: Fatović, Papanastasiou – Ćuk, Bukić, Lazić

Ćuk je organizator igre praktički u svakom napadu Mladosti i još k tome najopasniji vanjski šuter. Bukić je postao puno opasniji u plivanju kontri i sa rođakom Milošem, uz pomoć Kharkova i Lazića čini najjači segment u igri Mladosti. Lazić igra manje jer i Miloš dio svoje minutaže provede na ovoj strani, ali svoj dio odrađuje jako dobro. On i Bukić bi mogli imati problema u obrani jer im to i inače nije jača strana.

Fatović je također, poput Obradovića, igrao fenomenalno ove sezone. Njih dvojica u pravilu su zabijala po 8 golova. Nije toliko često u kontri kao prethodnih sezona, a vidjet ćemo zanimljiv direktni okršaj njega i Miloša u tom segmentu igre. Problem Juga na otvaranju sezone je forma mladog Grka. On je igrač koji ima veliku minutažu, a ove godine je u napadačkoj krizi. To su očekivane stvari za tako mlade igrače, pogotovo one koji igraju toliko minuta. Skokovi u razvoju, kao i kod djece, prije iskoraka moguća je i regresija. Na lijevu stranu uskače Žuvela, a i naizmjenično Merkulov ili Benić.

 

Samo treneri Kobešćak i Bajić znaju u kakvom su stanju pojedini igrači. Praktički nema ni vremena za neko ozbiljinije treniranje. Igra se svaka 3 dana, putuje se na pojedinačna gostovanja. Na sve to, kako je izbornik Tucak rekao „odlučio sam ovu „rupu“ u kalendaru iskoristiti za 2-3 dana okupljanja“, 5 Jugaša je nakon utakmice protiv Jadrana u Splitu putovalo u Zagreb na potpuno nepotrebno okupljanje reprezentacije. Merkulov i Papanastasiou su i igrali prvo kolo Svjetske lige. Tako da su treneri imali samo 2 dana s igračim za pripremu ove utakmice.

Gledajući gore nabrojano, a analizirajući učinak po pozicijama, za Juga je najbitnije da Popadić, što je i pokazao lani u puno navrata, a najviše u finalnoj seriji prvenstva, bude na nivou Marcelića. Mladost, jasno želi prednost na toj poziciji kao i na poziciji sidruna. Jug je puno jači u bekovskoj liniji tako da ti dueli, sidruni protiv bekova, i ne bi trebali ići na stranu Mladosti, dapače. Lončar i Lozina bi mogli lakše izaći na kraj s bekovima Mladosti, nego Vrlić i Radu s reprezentativnom bekovskom linijom Juga.

 

U obje momčadi smo spomenuli 12 udarnih igrača. Rezervni golmani Jarak i Jurlina će vrlo vjerojatno provesti utakmicu na klupi. Četnaesti igrači s obje strane, možda Tomasović i Anzulović trenutno nemaju značajnije uloge u momčadi. Spominjali smo i segmente u igru koji bi mogli i trebali bit ključni s jedne ili s druge strane. Više o svemu sutra.