Szolnok posljednji polufinalist

 

U svom drugom nastupu na završnom turniru Szolnok je po prvi put pobijedio nakon lanjska 2 poraza. Nakon Pro Recca, Olympiakosa i juga tako smo dobili posljednjeg polufinalista i realno 4 najbolje momčadi na svijetu u ovom trenutku borit će se za naslov prvaka Europe u preostala dva dana.

 

 

 

Povijesni uspjeh, prvo polufinale ikad, u europskim okvirima za momčad Szolnoka koja je danas odigrala jako dobro u obrani i od početka kontrolirala i igru i rezultat. Barceloneta je dobra, možda i vrlo dobra momčad koja je još k tome odlično vođena. Ali svi limiti koje imaju došli su večeras do izražaja i više od ovoga vjerojatno nisu mogli jer ipak ne spadaju u red momčadi koje imaju klasne igrače. Dali su sve od sebe u obrani i zadržali protivnike koji imaju moćne napadače na samo 7 golova, ali nije bilo dovoljno.

Prvi gol zabio je Denes Varga, na zonu u same rašlje. Nakon pogreške večeras natprosječno dobrog Nagyija izjednačio je Minguell. Ipak do kraja četvrtine Kis s dva metra zabija pored Larumbrea 22-godišnjeg beka koji je novost u redovima Barcelonete.

U drugoj četvrtini samo jedan gol, Mitrović prima visoku s desnog na lijevom krilu s igračem više i bez spuštanja nakon 2 cima u svom stilu zahvaljujući moćnim nogama ne propada već zabija.

Na početku treće, u prvom napadu Kis zabija sa stative za 4:1 s igračem više. Tek  točno na polovice treće drugi gol Barcelonete, Munarriz zabija parabolu sa 10-ak metara uz ponovni kiks Nagyija. Ipak do kraja ove četvrtine pitanje pobjednika je praktički riješeno, prvo Vamos na fenomenalnu asistenciju Mitrovića, pa sam Mitrović s desnog vanjskog s igračem više za 6:2.

Možda malo opuštanje i Mađara, a i Katalonaca rezultira s dva gola. Prvo Strahinja, a onda i Viktor Rašović za 6:4 točno na pola četvrtine. Stariji brat je zabio s igračem više s lijevog vanjskog što je bila prva realizacija iz šeste akcije. A mlađi, Viktor je zabio iz kontre.

Ipak denes Varga drugim golom, ovaj put s druge stative s igračem više vraća utakmicu u mirnije vode. A Famera do kraja postiže još jedan gol s igračem više za konačnih 7:5.

 

Barceloneta nema moćnog sidruna koji će zaraditi 5-6 igrača više po utakmici ili koji će barem prisiliti obranu na plitku zonu. Szirany, manji vižljasti tip igrača koji se zna izvući u stranu, ali je Szolnok dosta često igrao zonu sa 3 igrača i na taj način spriječio mogućnost izvlačenja sidruna u stranu. Nije patila obrana jer Barceloneta nema ni neke ekstra klasne pucače koji bi mogli sa 7 metara biti opasni. Možda im je tu najbolji Famera, ali on nije bio u situacijama za šut. Nemaju niti igrače koji bi mogli ući s krila kao drugi sidruni (osim Minguella), a uostalom Szolnok uz beka u postavi vrlo često ima Youngera i Daniela Vargu koji su jako kvalitetni na bekovskoj poziciji. Promatrajući napade s jedne i s druge strane bilo je dosta neuspješnih udaraca, ali se primjećivala značajna razlika. Mađari su lakoćom šutirali, pa su i dočekali 2 efektna dalekometna gola na zonu. S druge strane igračima Barcelonete i samo cimanje je izgledalo kao mučenje, a udaraca kao samo još jedan dodatni problem. Slično je bilo i s igračem više gdje nisu uspijevali izraditi akciju. A i onda kada su proigrali Munarriza dva puta u istom napadu na stativu on je pogađao Nagyija u glavu. Jedna zamjerka u igri ekipe Jesusa Martina ide u tom segmentu; morali su imati ili brži protok lopte ili nešto drugo što bi ih dovelo do izraženijih situacija za udarac s igračem više.

 

Szolnok je imao dosta sporiju loptu s igračem više nego što smo navikli. Realizacija nije bila toliko loša, 4/9, ali protiv Olympiakosa će im trebati brži protok. Nagy je obranio čak 17 lopti, ali bar 10 su bili ti nemoćni udarci iz daljine na zonu. Imao je svojih tipičnih obrana kada se raskrili pa iz blizine skida, a čak i par „normalnih“, a dobrih intervencija. Sutra će protiv sebe imati značajno kvalitetnije pucače pa ćemo vidjeti kako će se tu prezentirati. Inače je  poznat da kad mu dobro krene da zna povezati par dana u nizu s dobrim nastupima, a ako ga ovo večeras ne potakne; ništa neće.

Kis je za razliku od protivničkih sidruna dominirao na 2 metra. Uz gol, još jedan opasan udarac, te čak 6 izborenih igrača više od 9 koliko mu je momčad imala ukupno. Obzirom da su zabili ipak samo 7 golova ne može se kazati da je Szolnok briljirao u napadu. Madaras, Danijel Varga, Gocić, Aleksić i Younger ostali su bez gola. I Lopez je dobro branio. Točnije njegove brojke su skromnije (10 obrana), ali imao je realno teže intervencije protiv dosta boljih šutera.

 

Četvrtfinale Lige prvaka – Final6 Budimpešta

Szolnok – Barceloneta  7:5 (2:1, 1:0, 3:1, 1:3)

Suci: Margeta (Slovenija), Putniković (Srbija)

Szolnok: Nagy (17), Gocić, Madaras, Vamos 1, Jansik, Mezei, Aleksić, Younger, Da. Varga, De Varga 2(0), Kis 2, Mitrović 2, Decker. Trener: Sandor Cseh

Barceloneta: Lopez (10), Szirany, S. Rašović 1, Munarriz 1, Larumbre, Minguell 1, Roca, Espanol, Tahull, Fernandez, V. Rašović 1, Famera 1, Linares. Trener: Jesus Martin.

Osobne pogreške: Szo 8, Bar 10

Peterci: Szo 0/1, Bar –

Igrač više: Szo (0/2+1/1+2/4+1/2)= 4/9 (44%); Bar (0/1+0/3+0/1+2/3)= 2/8 (25%)

Kontrafaulovi: Szo 1, Bar 3

Obrane: Nagy (4/5+6/6+2/3+5/8)= 17/22 (77%); Lopez (4/6+2/3+3/6+1/1)= 10/17 (59%)

Golovi s 2 metra, peterci, izboreni igrači više:

Szo:

Kis: gol + 6 iv

Mezei: 5m +2 iv

Younger: 1 iv

Bar:

Minguell: 3 iv

Espanol: 1 iv

Munarriz: 1 iv