Ždrijeb LEN Lige prvaka i Eurokupa

 

I ono što je svima jednostavno LEN, odnosni oni koji je predstavljaju poput Marca Birrija zakompliciraju. Tako je čak i ždrijeb vaterpolskih kupova u predstojećoj sezoni bio loše odrađen, čak su se na kraju tražili papirići koji su već bili izvučeni i bačeni ispod stola.

 

 

Nekakva dramaturgija bi trebala rasti i dosegnuti svoj vrhunac na kraju, pa samim time bi prvo trebalo ždrijebati manje važno natjecanje, a onda kao veliko finale događanja napraviti ždrijeb Lige prvaka to ovdje nije bio slučaj. Osim toga ždrijeb, posebice Euro kupa imao je niz manjkavosti. No krenimo redom.

 

Prvo su dakle ždrijebane grupe Lige prvaka. 8 klubova koji imaju direktan plasman na osnovu ugovora s LEN-om podijeljeno je u 4 jakosne grupe. I da već tu ne bude sve jednostavno Birri je u treću grupu stavio jednu momčad, a u četvrtu 3?! Jer ove tri nisu bile na Final6-u lani. Ali i bez toga je mogao odrediti ko je od njih u prednosti i staviti Partizan u jakosnu grupu 3. Na kraju grupe izgledaju kao na fotografiji:

 

 

Jug je dakle izbjegao Szolnok koji imaju zagarantiran plasman što je još jedna od besmislica iz LEN-ine produkcije. Oni su bili u paru s Pro Reccom što je i „najpoštenije“, jer realno i oni imaju zagarantiran nastup. Tu je Barceloneta (zadnja 3 prvaka Europe u istoj grupi) i raspadnuti Partizan koji će vrlo vjerojatno bit na debelom začelju ove grupe. Iz kvalifikacija može doći nekoliko dosta dobrih momčadi, od OSC-a, Verone, Brescie, Egera do Jadrana HN-a eventualno i Primorja.

 

Onda je uslijedio ždrijeb Euro kupa za koji se prijavilo samo 15 momčadi. Kako njih 8 ide dalje, dakle više od pola, imamo 4 grupe. Momčadi su bile podijeljene u 4 jakosne grupe. Na osnovu rezultata od prošle sezone, samo što ovdje savezi preuzimaju lanjske plasmane svojih klubova, kako su lani u polufinalu bili Talijani, Hrvati i dva Rusa tako su Canottieri, Mladosti, Kinef Karashi i umjesto drugih Rusa Shturma, Ferencvaros. Ne znam na osno kojih kriterija. Odnosno, kao se tu nije poštovalo ona 4 kluba koja su ušla u polufinale, znači da se moglo posložiti da imamo jakosne grupe sa po 4 kluba i zadnju sa 3 uz jednu praznu kuglicu kao četvrtu.

Umjesto toga Birri je napravio podjelu:

1 jakosna grupa: 4 kluba – Mladost, Canottieri, Kinef i Ferencvaros

2 jakosna grupa: 4 kluba – Posillipo, Montpellier, Bayer Uerdingen i Primorac

3 jakosna grupa: 5 kluba – POŠK, Shturm, Pay d’Aix, OSC Potsdam i BVSC

4 jakosna grupa: 4 kluba – Kosice i Terassa

 

Kako je bilo unaprijed određeno tko su domaćini turnira jasno da je ždrijeb bio poludirigirani jer POŠK, Kosice, Posillipo i Pay d’Aix nisu mogli igrati u istim grupama. I umjesto da ih izdvoji u jednu zajedničku zdjelu, Birri je izvlačio slova grupa na početku i jednom u njih postavljao momčadi domaćine. Pad kad bi došao to tih istih momčadi u odgovarajućim zdjelama preskakao ih?! Zašto jednostavno, ako može i kompliciranije? A na kraju kao da ne bi bilo namješteno koja će grupa imati jednog sudionika manje, ostala je Terassa i slobodna mjesta u B i D grupi. I umjesto da kao i do tada popuni prvo slobodno mjesto (jer nitko nije namjestio već izvukao sudionike D grupe) jer je to i činio čitav ždrijeb,sada odjednom u nedostatku više ikakvih kuglica u svih 5 zdjela, ubrzano prebire ispod stola po već odbačenim papirićima kako bi napravio još dvije kuglice. Jednu s listićem grupe B, drugu s D. Svašta?!

 

 

Osim toga na početku ždrijebanja na velikom ekranu su pogrešno označene, pretpostavljam zamijenjene jakosne grupe 2 i 3.

 

Nismo saznali ni termine odigravanja niti raspored po kolima. Iako se jasno ne znaju još svi sudionici moglo se već sada primjerice saznati u kojem kolu i koji datum Pro Recco stiže u Gruž. I hoće li Koganov bit delegat u toj utakmici  :wink:.

 

Jug kao domaćin ždrijeba zaslužuju pohvale. Izravan tv prijenos, nastavak odlične suradnje a ArenomSport. Toni Živković je jako dobro vodio svoj dio programa, ugodan glas, pregršt podataka kojih je popunjavao vrijeme. Uz manji lapsus što mu se i tijekom prijenosa utakmica često događa, nije Jug pobijedio Szolnoka nego Egera na lanjskom Final6-u.

 

 

 

Direktorica Olympiakosa ističe kako je njezin klub sve ove 4 sezone kako klub

domaćin ima zagarantiran plasman na Final6 na ždrijebu dobiva baš taj klub.

 

Jugov trener Kobešćak kazao je da će biti teško obraniti naslov, ali da uz odličnu publiku, istu

momčad kao i prošle sezone, odlične uvjete za rad postoje svi preduvjeti za tako nešto.

Uz važan uvjet, jednaku glad za pobjedama i trofeijam kao i prošle godine.

 

Elegantni Toni Živković pred sam početak ždrijeba koji je trajao točno pola sata.

 

Osim direktorice Olympiakosa bilo je još atraktivnih što gospođa što sinjorina