Život nakon Sukna

Primorje je nakon većeg broja utakmica bilo u potpuno podređenom položaju protiv Juga, pa i općenito gledajući sve utakmice zadnje dvije sezone nisu bili tako daleko od pobjede kao prije dva dana u Gružu. U njihovim redovima više nema Suknove klase, igrača koji ne samo da sam dominira već i suigrače čini boljima. Sada se moraju naviknuti na igru bez njega, i u potpunosti promijeniti koncept napada.

 

 

S druge strane Jug je ove godine doveo klasnog igrača sličnog tipa, Perronea. Igrač je to koji vodi gotovo svaki napad, organizira igru. Možda je tu nešto malo lošiji od Sandra, u šutu je dosta lošiji, ali ima još više izražene liderske osobine.

Jug je  pobijedio s čak 13:7 bez ikakvog učinka Paola Obradovića. A svi znamo koliko on može i da je uvijek bio najbolji u velikim utakmicama. Obzirom na sve što se događalo za vrijeme utakmice:

–          Propušta Burića i ne pliva za njim što rezultira golom iz kontre

–          Nakon 8 minuta igre povratak u bazen samo jednu obranu gdje odmah dobiva isključenje

–          Kasnije još jedan ulazak na samo 30 sekundi u zadnjem napadu treće četvrtine

 

Sve to je skupa bilo popraćeno i raspravom s trenerom pa je očito da nešto ne funkcionira u tom odnosu ili čak i više, u odnosu Obradović – klub. Tek je početak sezone i velika je šteta ako je tome tako.

 

Bijač je kao i lani odlično ušao u sezonu. Nije imao spektakularnih obrana, ali dobro zatvara svoj prostor s igračem manje. Primorje je bilo bezopasno na zonu (osim kada je Lončar kiksao i ostavio ljevaka Echeniquea na krilu samoga) tako da ga u tom segmentu nismo mogli ni vidjeti. Posebno je „uništio“ Boškovića. Doduše, bivši jugaš igra već nekoliko sezona loše tako da nije iznenađenje što je ostao bez gola u derbiju. Asić mu je dao veliku minutažu, sve na lijevoj strani. Šutirao je dva puta s vanjskog jednom s krila na igraču više. Svaki put je Bijač lakoćom branio. Još jednog, ukupno četiri, igrača više je upropastio kada mu je u pokušaju vraćanja lopte s krila na vanjskog Garcia presjekao loptu. Loše je reagirao i u obrani kad nije uspio napraviti prekršaj na Jokoviću na krilu kako bi spriječio brzo dodavanje prema sidrunu. Primorje ga je dovelo iz Juga kao odgovor na odlazak Sukna, kao i odlazak Garcie u drugom smjeru, ali bio je najlošiji pojedinac gostujuće momčadi.

Drugo pojačanje Vukičević gotovo pa nevidljiv. Bez ikakvog učinka, bez da ga se zapazilo u iti jednom segmentu igre. Još ako je on bio taj kojem je Fatović skinuo loptu s leđa kada se predugo namještao i vagao između dodavanja ili šuta u polukontri onda mu je ocjena još i slabija.

Druga dva pojačanja, Dedović i Echenique su zabili po dva gola. Ali Argentinac je osjetno lošiji u organizaciji napada od Garcie. Nema cim kojim bi navukao obranu na sebe pa prebacio loptu na suprotnu stranu. Oba gola plod su slučajnosti odnosno pogreške protivnika koje se uglavnom neće događati. Dedović je bio najbolji od novih igrača, ali viđali smo i njega u boljim izdanjima.

 

Najveći problem Primorja je što više nemaju profil igrača ne Suknove klase, nego nikoga ko ima organizatorske sposobnosti u napadu. Lani je bio dovoljno raširiti s igračem više, dati loptu Suknu na lijevom vanjskog na kojega bi protivnici morali izlaziti visoko čak na 5-6 metara što je otvaralo prostor drugim vanjskim igračima i posebno stativama. Primorje je u nekim utakmicama protiv Juga znalo imati po 5 akcija na stativu, a ovaj put niti jednu. Samo jedan Muslimov nebulozni pokušaj koji je završio bar metar dalje od Petrovića.

Sada Asić mora u potpunosti promijeniti sustav igre. Doduše nedostajao je Radu, jako važan igrač. Ne samo kao sidrun, već i kao opasan ljevak na stativi. Ali osim tih napadačkih problema, Primorje je iskazalo puno propusta i u obrani. Danima prije utakmice govorio sam kako očekujem 5 ili više razlike. Ali očekivao sam da će to bit oko 10:5, ili 9:4. 13 primljenih golova, u situaciji kad Obradovića nije bilo, kad je Joković van šuterske forme, a to su vjerojatno dva najvažnija šutera Juga. Jako loše su igrali s igračem manje. Gotovo svaki akciju Jug je izradio situaciju za šut bez bloka nakon što bi zaljuljao obranu sa po 2–3 brza dodavanja se jedne strane na drugu. Jedini segment igre u kojem je Primorje pariralo je plivanje, tj. tranzicija obrana napad i obratno.

 

Spomenuo sam kako je Joković van šuterske forme što se najbolje vidjelo kada je u drugoj četvrtini dva puta dobivao loptu na krilu s igračem više nakon što bi Perrone na lijevom vanjskog navukao obranu. I onda kada je i treći put stigla lopta pogodio je stativu s vanjske strane za gol aut. I u još nekim situacijama je iskazivao taj dio nesigurnosti, ali je bio vrlo dobar u organizaciji napada.

Sidruni ovaj put nisu imali jako puno šuteva sa dva metra. Lončar je zabio čak 2 gola (iz dva šuta)od čega mu je jedan bezrazložno poništen. Ne brojim tu još i odličnu reakciju na stativi nakon još bolje asistencije Perronea. Vrlić je imao jednu šraubu koju mu je Vićan obranio. U toj situaciji došao je preblizu, točno na dva metra, još k tome malo prema drugoj stativi tako da je Vićan to lakoćom zatvorio. Osim toga Vrlić je izborio peterac i još 3 igrača više, a Lončar 4 igrača više. Igrali su u više navrata u paru, obojica po par puta kao bekovi. Dodatna je to kvaliteta kojom daju još jednu taktičku varijantu u igri.

Posebno bih još istaknuo Fatovića i Ivankovića. Fatović igra fenomenalno u obrani. Cijeni to i trener pa je i ovaj put imao jako veliku minutažu. Imao je dva šuta, prvog s igračem više kada mu je Vićan obranio, a drugi put i kontra koju mu je također ovaj legendarni golman koji za 2 mjeseca puni ravno 40 godina. Ali ono što sam i u izvještaju spomenuo, nakon te kontre je sprintao nazad i uspio spriječiti protivnički gol iako je bio daleko najdalje od svih igrača, s lijevog krila stigao je na suprotnog vanjskog. Bio je to jedan od najboljih poteza u ovoj utakmici.

Ivanković je prelomio utakmicu. Zabio je dva gola za odlazak s 6:5 na 8:5. I to u obje situacije nije imao izrađene pozicije već je morao dobro zavući loptu pored Vićana. Prvo s igračem više, a onda iz kontre 4 na 3 skroz s lijevog krila, iz teže pozicije nego što je recimo Fatoviću Vićan obranio. I to je dodatna kvaliteta Juga da pored Jokovića i Garcie, Obradovića i Perronea Ivanković riješi utakmicu s dva gola.

 

I za kraj mala analiza isključenja i akcija s igračem više:

 

Jug


Pozicija šuta

Gol

Kvaliteta akcije

Šuter

Komentar

LK

ne 0/1

loša

Obradović

bez akcije u blok

1.stat

da 1/2

odlična

Benić

na stativu

LV

da 2/3

vrlo dobra

Perrone

brza dodavanja uz zavlačenje

DK

ne 2/4

vrlo dobra

Joković

brza dodavanja uz zavlačenje

DV

da 3/5

vrlo dobra

Garcia

brza dodavanja uz zavlačenje

2.stat

da 4/6

odlična

Lončar

fenomenalan asist Perrone

LK

ne 4/7

solidna

Fatović

brani Vićan

DK

da 5/8

solidna

Garcia

isto kao prethodna samo bolji šut

LK

da 6/9

Ivanković

nije bilo vremena za akciju, isk u plivaju, ali odličan šut

LK/LV

ne 6/10

solidna

Perrone

na prebačaj, ali u blok

LK

ne 6/11

loša

Ivanković

kao i prva, bez akcije šut koji Vićan lako brani

DV

da 7/12

dobra

Joković

dva igrača više pa par dodavanja prije otvorenog šuta

LV

da 8/13

vrlo dobra

Perrone

prebačaji lijevo desno i šut kroz uši Vićanu

 

 

Primorje


Pozicija šuta

Gol

Kvaliteta akcije

Šuter

Komentar

ne 0/1

jako loša

Muslimovo dodavanje presjekao Joković

LV

ne 0/2

loša

Bošković

bez zavlačenja, obrana nije pomaknuta, brani Bijač

LK

da 1/3

solidna

Muslim

na individualnu kvalitetu, bez akcije, loš blok

DV

ne 1/4

loša

Dedović

bez zavlačenja, obrana nije nimalo pomaknuta, i loš šut

ne 1/5

loša

Echenique previsoko dodao pa isteklo vrijeme

LV

ne 1/6

loša

Bošković

obrana nije nimalo pomaknuta i brani Bijač

LK

ne 1/7

loša

Bošković

obrana nije nimalo pomaknuta i brani Bijač

DV

ne 1/8

loša

Dedović

obrana nije nimalo pomaknuta i šut u blok

ne 1/9

jako loša

Muslim krivo dodao na stativu

DV

da 2/10

dobra

Dedović

konačno cimanjem pomaknuta obrana pa prebačaj

DK

da 3/11

loša

Dedović

bez akcije, sretno od stative pa od ruke Bijača

ne 3/12

jako loša

Boškovićevo dodavanje presjekao Garcia