Polufinale PH za mlađe kadete: Primorje i Mornar u finalu

Danas se u Dubrovniku odigralo polufinale Prvenstva Hrvatske za mlađe kadete. U prvom susretu Primorje je pobijedilo Mladost sa 8:4. Izgleda da je ovo godina u kojoj će Primorje dominirati u većini kategorija. Mladost nije pružila jači otpor.

 

U drugom susretu igrali su Mornar i domaćin Jug. U ovoj kategoriji treneri su dužni prve dvije četvrtine igrati sa svih 14 igrača, bez zamjena po jednu četvrtinu i to je bolje iskoristio Mornar. Jug je prvu četvrtinu igrao sa poprilično jačom postavom i vodio je nakon prve 3:1, ali se uskoro pokazalo da je nedovoljno dobro. U drugoj je Mornar igrao s jačom postavom i poveo je na poluvremenu sa 6:4. posebno je bilo očito da Jug ne može s tom postavom zaustaviti igrača s brojem dva, Luku Duževića na poziciji sidruna. Također, u ovom uzrastu pravilima je zabranjeno igrati zonu.

Taj zalet je Mornar iskoristio i u trećoj četvrtini i poveo u jednom trenutku i 9:5, na kraju četvrtine završilo je 9:6. Na utakmici se skupio popriličan broj gledatelja, većinom roditelji igrača. Poprilično su bili nezadovoljni suđenjem jednog od sudaca, Zadranina Rogića, koji je puno odluka donio u korist Mornara. Neujednačeni kriterij sudaca je Jug osjetio na svojoj koži u toj četvrtini kad su dvije potpuno jednake situacije dosuđene na različiti način, Mornar je dobio peterac, a Jug samo isključenje. Isključenja i igrač više Jug nije najbolje koristio tako da se pokazalo da je Mornar profitirao od sudačkih odluka. Također, nekoliko puta su propušteni očiti fauli na Cukrovu na dva metra. Mornar je to dobro iskoristio i bili su mirniji i koristili greške, Jug nije nalazio način kako se vratiti u utakmicu.

Tako se nastavilo i u četvrtoj četvrtini kad je Mornar poveo sa 11:7 četiri minute prije kraja. Tad su suci promijenili kriterij i počeli su sudit Mornaru isključenja u nizu. Jug nije baš bio učinkovit iz tih situacija, ali su gosti postali umorniji i nekoliko pogrešaka u nizu je dovelo do smanjenja rezultata. Cukrov iz kontre za 11:9, Cukrov iz peterca za 11:10, Cukrov sa 8m s igračem više za 11:11. Ta je situacija potpuno razljutila trenera Mornara, jer su oni igrali striktnog flastera na Cukrovu cijelu utakmicu, a u toj situaciji, 50tak sekundi prije kraja su zaboravili na to. Cukrov nije htio čekati bolju poziciju, nego je odmah pucao sa 8m. Golman nije bio ni blizu. Ne treba ni pričati kako se uzavrela situacija na tribinama.

 

Mornar je krenuo u napad i brzo su izgubili loptu u duelu na dva metra. Jug je krenuo u kontru, ali s malo igrača. Nažalost, izgleda da je lopta došla krivom igraču, koji se nije snašao, nije vidio kome može dodati pa mu je ispala lopta iz ruke i Mornar je osvojio loptu i zadnji napad. Tomasović je u plivanju iznudio isključenje Raguža, zanimljivo je da je to vidio sudac koji je bio na daljoj strani, a bliži sudac nije ništa sudio. Naravno, to je sudio isti sudac kao i sporne situacije prije. Jug je krivo postavio obranu, na krilu je ostao sam Tomasović i zabio za 12:11 samo 0.9 sekundi prije kraja. No, nakon što su izveli centar Cukrov je pucao iz velike udaljenosti i pogodio stativu. Šteta, golman to ne bi obranio.

 

Mornar je ipak pokazao više na ovoj utakmici, u obrani su igrali striktno na Cukrovu i dobro su ga branili na dva metra s presingom. Kad bi se Leo i uspio osloboditi ne bi dobio točnu loptu. To se pokazala kao dobitna taktika danas. Jug nije dobro pazio trojicu igrača Mornara koji su zabili sve golove, Tomasović čak šest, ali zbog puno peteraca uglavnom, Dužević i Šodan po tri. Ostali igrači Mornara se nisu ni usuđivali pucat na gol i to Jug nije taktički dobro iskoristio.

Sutra u 11:20 za treće mjesto igraju Jug i Mladost. Finale se igra u 12:30, Mornar protiv Primorja.