Preokret Primorja vrijedan finala

Rijeka, 23. IV. 2011.
Bazeni Kantrida
3. utakmica polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske

Primorje Erste Banka – Mladost 8:7
Rezultat po četvrtinama: (0:2; 3:1; 3:1; 2:3)
Primorje: Car, Glavan, Paškvalin 2, Krapić, Denes Varga, Franković, Tiškivski 1, Jelača 1, Daniel Varga 2, Barač 1, Beltrame, Garcia 1, Brala, Krizman.
Mladost: Marcelić, Vukičević, Perić, Letica, Petković , Pavičić, Udovičić 1, Brlečić, Karač 1, Muslim 2 (1), Hinić, Buljubašić 2, Pavić, Lončar 1.

Obrane golmana: Car 11, Pavić 10
Peterci: Primorje – Mladost 1/1
Igrač više: Primorje 5/10, Mladost 3/6
Brutaliti: Hinić (4:38 prije kraja treće četvrtine)

   Uzbudljivu, zanimljivu i emocijama nabijenu utakmicu vidjeli su gledatelji sinoć na bazenu na Kantridi, kao i oni pred drugim programom nacionalne nam dalekovidnice. Vidjelo se da je utakmica od velike važnosti za oba kluba; tuklo se za svaku loptu, trošilo se zadnje atome snage, veselio se svakom dobrom potezu svoje ekipe.
   Mladost se na početku, u tako naelektriziranoj i napetoj atmosferi, bolje snašla  te povela sa 3:0. Već u prvom napadu zabija Udovičić, sa desnog vanjskog u bliži kut za 1:0, a na 2:0 (zadnji gol u prvoj četvrtini) povisuje Muslim, iz peterca koji je skrivio Denes Varga na Udovičiću. Ostale napade gostiju uglavnom je skidao Car, dok su se s druge strane Primorjaši valjda natjecali tko će više puta pogoditi okvir gola. Pobjednik je Glavan, sa 2 pogotka nasuprot jednom pogotku Tiškivskog. Ostalo je Pavić kupio i sačuvao svoju mrežu u prvoj četvrtini netaknutom.
   U drugoj četvrtini opet prvi zabijaju gosti, te se brod domaćeg sastava opasno naginje. Sredinom četrtine, za 3:0 zabija Buljubašić, sa lijevog vanjskog u bliži kut. Car je bio na lopti, ali mu je ova nekako izmigoljila i od stative nekako ušla u gol. S druge strane Daniel Varga se pridružuje Glavanu na 2 pogotka u prečku, dok udarce Garcie i Denesa skida Pavić. Ipak, valjda je 3. pogodak gostiju upalio alarm kod Primorjaša te nekako skupljaju redove i koncentraciju i počinju igrati i pogađati. Nitko nije očekivao takav odgovor, sa 0:3 su došli na 6:3 i utakmica je bila skoro pa riješena. Do kraja 2. četvrtine zabijaju redom Barač sa lijevog vanjskog u bliži kut, sa igračem više za 1:3, (prvi gol Primorja u 13. minuti susreta), zatim odmah u slijedećem napadu Paškvalin, sa dva metra u bliži kut na odlično dodavanje Glavana sa desnog krila visoko preko Letice te 7 sekundi do poluvremena Danel Varga sa desnog vanjskog u suprotni kut  za 3:3 (akcija sa igračem više, isključen Lončar).
   I Mladostaši su imali par dobrih napada u ovome dijelu utakmice pa spomenimo i to. Lončar je u jednom napadu odlično primio loptu, ali ipak nije mogao protiv čak trojice Primorjaša, te u drugom napadu lijepu akciju Muslima koji dodaje visoko na Lončara i kada su već svi očekivali gol nekako se iz vode izdignuo Daniel Varga te omeo Lončara prilikom udarca tako da je Car lakoćom skinuo. Na veliki se odmor dakle odlazi sa 3:3
  Početkom nastavka  Mladostaši se pokušavaju vratiti u prednost. Imali su nekoliko zanimljivih napada, ali se rezultat nije mijenjao. Muslim i Vukičević su dva puta iz izglednih situacija opucali u bolok, dok u 3. napadu Hinić nakon lijepe akcije i kruženja lopte nije uspio uhvatiti od Udovičića ipak malo previsoko dodanu loptu. Sve to skupa kažnjavaju Primorjaši te sredinom četvrtine ponovo zabijaju i po prvi puta dolaze u vodstvo. Strijelac je Daniel Varga, sa srednjeg vanjskog pod faulom u suprotni kut Pavićev. Čuvao ga je Hinić, koji ga je stalno držao i mlatio, te je nakon pogotka Varge to eskaliralo u pravu tuču u kojoj je Hinić pokazao zavidne borilačke sposobnosti. Ne lezi vraže i ostali su se Mladostaši uključili u igru ‘udri bližnjega svoga’ (Letica, Muslim), odnosno ako ga već nemožeš udrit onda ga barem gađaj loptom (Pavić). Uglavnom sveopća makljaža u kojoj su skoro i klupe uletite u vodu, a malo je falilo da ne uleti i netko sa tribina. Sa tribina su doduše prema Mladostašima letjele one plastične boce, a zanimljivo je bilo i kada su neki majstori maznuli 2 lopte onom dečku što sjedi sa strane te dodaje loptu golmanu kada lopta iz igre ode u gol aut, te sa tim loptama gađali Mladostaše… Kada se situacija nekako primirila igra je nastavljena, ovaj puta bez Hinića koji je zaradio brutality. Mladost kreće u napad sa igračem manje, Muslim se nekako izborio za šut, ali Car skida. S druge strane Daniel Varga sa srednjeg vanjskog u blok za novi napad Mladosti u kome vidimo zanimljivi pokušaj loba Udovičića, ali Car je budan. U slijedećem napadu Primorjaši konačno zabijaju te se diži na 5:3. Strijelac je Tiškivski, opušteno sa lijevog krila nakon 2 cime u suprotni kut. Još su jedan gol zabili domaćini u te 4 minute dok su imali igrača više, i to nakon po nekoliko neiskorištenih napada sa obje strane preko Jelače, koji je sa 2 metra pospremio jako lijepo dodavanje Garcie sa krila.
   Malo više od pola minute do kraja 3. četvrtine ulazi zamjena za Hinića, te Mladostaši u svoj zadnjem napadu u ovom periodu, sekundu do kraja četvrtine, zabijaju preko Muslima sa srednjeg vanjskog u desni Carev kut za 6:4.
   Prvi napad zadnje četvrtine imaju domaćini, Garcia nastavlja već pomalo zaboravljeno natjecanje u gađanju prečke te Mladostaši dobijaju priliku za povratak na -1. To i iskorištavaju, i to preko Buljubašića koji smireno zabija sa lijevog vanjskog iz polukontre (u plivanju nazad zaostao Paškvalin). Opet je neizvjesno u bazenu, samo je jedan gol razlike i sve je otvoreno. Nekoliko napada nije iskorišteno (Glavan, Udovičić), a onda Paškvalin zabija sa 2 metra. Lijepo je pospremio visoko dodanu loptu Daniela Varge za 7:5 (akcija sa igračem više, isključen Muslim). Već se pomalo nazire pobjeda domaćina, no već nakon jednog neiskorištenog napada sa svake strane Mladostaši ponovo zabijaju. Ovaj puta strijelac je Lončar, koji sa igračem više lijepo sa 2 metra posprema visoko dodavanje Udovičića sa lijevog vanjskog. Slijedi prečka Daniela Varge u idućem napadu, pa Careva obrana Buljubašiću, a onda na 8:6 diže Garcia, prekrasna pliska u bliži kut sa lijevog vanjskog. Idući napad Mladosti neiskorišten, kako i Primorja, a onda opet Mladost u napadu, Muslim uzima faul i puca u blok. Minuta i 36 sekundi je do kraja, pobjeda se nazire, Roje zove time out. Paškvalin puca šraubu, ali lopta završava u bloku Udovićiča koji pokušava odmah preko cijelog bazena dodati za u napadu usidrenog Muslima, ali dodaje loše odnosno lopta se od vode odbija i Car ju lakoćom kupi. Slijedi napad Primorja, Pavić brani udarac Daniela Vrage. Odmah se lopta šalje u napad, ali Car skida pokušaj loba Karača minutu i 12 sekundi do kraja te se već zna pobjednik… Primorjaši čuvaju loptu, u zadnjem napadu Mladosti Karač ipak nekako zabija za 8:7 ali do kraja je 15ak sekundi, Primorjaši čuvaju loptu i na kraju ju bacaju u publiku…

Izjave aktera:

Vjekoslav Kobešćak
mk:Vjeko, može komentar utakmice za dance.hr? Tvoj trenerski debi, nećeš ga baš po dobrom pamtiti… Vjekoslav Kobešćak: Za Danče? Uuuu… mk: Može ili? Vjekoslav Kobešćak: Može može. Pa gledajte, utakmica je dobro krenula po nas, bili smo koncentrirani, kasnije smo primili par jeftinih golova, olako smo pustili da se Primorje vrati u igru. U napadu smo bili dosta sterilni, i te dvije stvari plus njihova mirnoća i koncentracija su presudili da je danas Primorje pobjedilo i bilo bolje. mk: A kako komentiraš, ako uopće želiš komentirati, isključenje Hinića?  Vjekoslav Kobešćak: Ja nisam vidio udaranje, vidio sam neku veliku galamu, buku i to pa mislim da ako je bilo izbačaja da je bilo obostranog udaranja, znači onda je valjda trebalo biti i obostrano isključenje. Ali ne bih sada previše ulazio u to…

Aleksandar Tiškivski
mk: Sale, za početak moram ti ovako javno zahvalit na kapici, hvala ti što si mi ju bacio, stvarno si me iznenadio i razveselio… Aleksandar Tiškivski: Ti si Miho naš vjerni navijač još od prije 15 godina, tako da je za tebe kapica minimalac što ti mogu dat… mk: Hvala hvala…To ću sve tako napisat, moraš ić na stranicu pogledat! Aleksandar Tiškivski: Hoću, hoću, hehe… A utakmica, ništa malo smo nervozno ušli. Bio je visoki ritam ali kako je utakmica prolazila igrali smo sve bolje i sigurnije, i kada smo ih zaustavili bili su veliki dio utakmice na 3 gola. Tu smo prelomili utakmicu u našu korist. I napad je bio dobar, te je to rezultiralo da smo non stop vodili i zasluženo pobjedili. mk: Isključenje Hinića? Aleksandar Tiškivski: To je jedno nesportsko ponašanje i on je dobio šta je zaslužio. Preko vode je tukao 5-6 sekundi šakom Daniela Vargu i to se moralo sankcionirati. mk: Misliš li da je to bilo presudno za pobjedu? Aleksandar Tiškivski: Je. Po meni je to bilo presudno, jer Hinić je sigurno najjači njihov igrač u napadu, igrač koji drži cijeli napad. Jedan je od najiskusnijih njihovih igrača i kad je on izletio puno smo se lakše sa njima nosili u obrani. Došli su 2. i 3. centar i onda nam je bilo puno lakše. mk: A reci mi, koliko ste vi sada emotivno ispražnjeni, a tek je polufinale gotovo? Još vas u finalu čeka Jug, protivnik kojega niste dobijali zadnje vrijeme…  Aleksandar Tiškivski: Jesmo, dosta smo se danas ispraznili, ali isto tako dobili smo na samopouzdanju i to je jedan veliki motiv. Naša želja se ispunila da idemo u finale, a to što smo se ispraznili nema veze- mi ćemo se oporaviti i napuniti baterije. Prva utakmica finala je ionako tek 8.5. mk: Reci mi još samo za kraj tvoja očekivanja u tim utakmicama? Jug ima prednost domaćeg terena… Aleksandar Tiškivski: Tako je, Jug ima prednost domaćeg terena, ali u finalu je uvijek 50:50. Tu se može sve očekivati. Istina, oni su iskusnji od nas pošto igraju svake godine ta finala, a mi smo se tek skupili u ovom sastavu i odmah igramo finale prvenstva. Normalno, iskustvo i prednost domaćeg terena je na njihovoj strani ali opet kažem, nadam se da će naše htjenje i želja to nadomjestit.

 

4 komentara na “Preokret Primorja vrijedan finala”

 1. Đuho o Mladosti : http://www.dance.hr/gostujuce-kolumne/1022-intervju-s-djuhom-2dio.html

  Mladost se pokazala kao klub koji nije veliki, kao klub koji je možda bio veliki devedesetih godina, a sada to nema veze s ničim, kupuju 5,6 igrača svake godine, mijenjaju trenera svake godine i zato nikakvih rezultata nije bilo.

 2. “za Danče, uuuu…” – hehe

  slika: http://dance.hr/images/stories/fotogalerije/ostali_vaterpolo/20110423-primorje-mladost-zafinale/1010298.jpg – drugi hehe

  reko bi da je utakmica obilovala lošim potezima. puno loših udaraca i to vodećih igrača, od udovičića, preko garcije, pa i varge. muslim je po htv-u imao 2/10 šut, a ko izbacimo peterac 1/9. doduše zabio je golčinu, i još nekoliko novih napada izborio.

  bilo je puno jako loših dodavanja. nebrojeno kontrafaulova, posebice u prvoj četvrtini u kojoj se praktički nije moglo igrati zbog toga. sad jesu li tu i suci krivi to se nije moglo preko tv-a vidit.

  a što tek reći na neke golove. recimo mladostaši su 5 puta opucali ravno u cara i tu su bila dva gola (oba buljova) i jedan umalo gol (na crti zapela lopta od udovičića) i još jedan korner. umjesto da je to 5 laganih obrana. s druhe strane pavić je primio smiješan gol od garcije

  kao da su se većinom koncentrirali na tučnjavu i jedni i drugi. a hinić je i u ranijim utakmicama dosta nepotrebnih udaraca dijelio. za jednog igrača od 36 godina koji ranije nije bio poznat po takvoj igri jako čudno.

 3. Evo ako nekoga zanima imate na stranicama VK Primorja (http://www.vaterpolo-primorje.hr/portal/news.php) snimku utakmice po četvrtinama pa si pogledajte najzanimljivije trenutke

  1. Bilo bi dobro da snimis izjave igraca iza utakmice kamerom ako ti nije tlaka