Prvi dio Lige Dubrovčana

    Mali osvrt na dosadašnji dio Lige Dubrovčana u malom nogometu kroz tri postavljena pitanja; o dosadašnjem nastupu, o organizaciji te o favoritima Lige. Naglasak smo stavili na ekipe u kojima nastupaju članovi VU Danče.Prvi su priliku dobili članovi Kravljeg ludila:

    Kravlje ludilo je ludo od sreće i prolaska u drugi dio natjecanja; što je najveći uspijeh kluba od kada je isti prestao sa Gimnazijalskim natjecanjima i započeo se natjecati u Ligi Dubrovčana. Smatramo da je potpuno logično da ekipa našeg imena normalno i uspiješno funkcionira na zelenim površinama, pa makar one bila i umjetne. Zadnji put je ovakva euforija u klubu vladala kada je netko na internetu pročitao da su našli lijek za Creutzfeldt-Jakobovu bolest.
    Ove godine smo izrazito pomladili momčad te dobili idealnu fuziju mladosti i iskustva, jedino što još željno očekujemo je da Lukša Benić upiše svoj prvi nastup, kojeg nažalost nije uspio zbog neodgodivih obveza.
Za organizaciju samo riječi pohvale, smatramo da je ovogodišnja Liga organizirana u najugodnijem ambijentu i najboljim terenima do sada.
    Favorite prvenstva smatramo Lude konje – čisto iz životinjske solidarnosti, jer slabo poznajemo ostale protivnike.

Subjektivni kratki komentar predstavnika MMK:
 

    Organizacija Udruge u cijelosti, a tako i Lige je za mene osobno najbolja u njenoj povijesti. Za kritizere organizatora u eventualnim manjim propustima mogu poručiti samo preporuku da sami pokušaju organizirati bilo kakav aspekt nekog zbivanja koji uključuje više od 2 čovjeka (npr. igru tenisa ili badmintona u parovima, ili basket), pa će ih proći volja od daljnjih organizacija (a neke, nadam se, i do kritiziranja). U nekim zemljama EU, npr. Njemačkoj, vjerojatno bi bilo drugačije, ali ta zemlja zasad još uvijek nema Ligu Dubrovčana.

    Naša momčad sastavljena je od članova nekolicine najstarijih momčadi (a analogno i igrača) lige, te nekolicine prijatelja i poznanika. S obzirom na činjenicu da liga koncepcijski posjeduje ciljeve teritorijalne sportske rekreacije, a ne vrhunskih sportskih rezultata, treneri i uprava kluba ne vide nužnost primjene represivnih mehanizama u nametanju funkcionalnih taktičkih obrazaca, kao ni u pogledu održavanja optimalnih morfoloških obilježja, funkcionalne i tehničke pripremljenosti. Također, ni psihološkoj se pripremi ne pridaje poseban značaj.
    U prijevodu, premda bismo trebali stalno igrati totalni “bunker” s kontranapadima, to previše često ne radimo, pa dolazi do povremenog apsolutno nepoželjnog “stampeda”, koji rezultira činjenicom da nam je do sada daleko najbolji pojedinac golman Pero Gvozdenica. Međutim, s obzirom na iskustvo, određenu razinu nogometnog znanja, te činjenicu da je na ovakvom nešto manjem terenu sve moguće, ne lišavamo se odgovornosti jednog od favorita prvenstva. Dakle, odradit ćemo svoje, a što bude, bit će.
 
    Favoriti su sve momčadi koje su prvoplasirane u grupama nakon prvog dijela prvenstva, jer je s ovakvim sustavom bodovanja apsolutna prednost prenijeti 6 bodova u drugi krug. Međutim, i svi drugoplasirani imaju razmjerno realne šanse, dok trećeplasirani vrlo vjerojatno mogu ponajviše uživati u činjenici da će odigrati još tri službene utakmice.

Pogled iz kuta ekipe Ratnih zločinaca:

    Dosadašnjim tijekom Lige smo više nego prezadovoljni. Ostvarili smo 100 %tni učinak i zbog novog sustava natjecanja smo u maloj prednosti za prolazak u polufinale. Ove četiri pobjede su najduži niz pobjeda u povijesti ekipe. Oporavakom Nardija te dolaskom Komunjare smo postali puno jači, a i manje dimenzije terena u odnosu na prijašnja izdanja Lige nam idu u prilog zbog kompozicije momčadi kao i stila igre. Za sad se niko nije previše izdvojio iz kolektiva tj svi su dali svoj doprinos u ovom rezultatu. Jedino je Marin malo podbacio. Em je nastupio u samo jednoj utakmici, em smo gubili 4:1 tu utakmicu dok je on bio na terenu. Ako i on digne nivo igre na barem 70 % svojih mogućnosti bit ćemo još bolji.
    Organizacija ovogodišnjeg izdanja Lige je na najvišem nivou od njenog utemeljenja. Doduše, možda dojam pojačava činjenica da zadnjih par godina Lige nije ni bilo tj da se igrala na vanjskim terenima. Novost je i umjetna trava kao podloga koja mi se čini najkvalitetnijim izborom i za buduća izdanja. Iz novosti kao što su internet stranica na kojoj se može saznat sve o Ligi se vidi da je udruga (kao nositelj organizacije) konačno ušla u 21. st. A novotarije kao što su markeri, izjave poslije utakmica, izvješća s svake utakmice… učinila su Ligu još zanimljivijom.
    Prvi favorit natjecanja su White Boysi. Mislim da je ovo godina u kojoj će, kao i njihov veliki brat Hajduk, osvojit prvo mjesto. A i pojačali su se 3-4 igrača Kako bez Tiha koji su lani osvojili Ligu. Naravno da se ne smije zaboravit ni ponovo konsolidirani Kamen. Ipak iskusvo je u završnici vrlo važno, a njime prednjači MMK. S obzirom na dosadašnji nastup, nadam se da ćemo i mi sudjelovat u zadnjem danu Lige što bi za nas prestavljalo veliki uspijeh.

p.s. Trebo je svoj komentar dat i presjednik USD Liberatas popularno zvan Mili, ali je zbog tehničko – taktičkih poteškoća te drugih važnih projekata udruge kao što je predstavljanje udruge dubrovačkim gimnazijalcima to ostavljeno za kraj Lige.