Šibenik (još uvijek) bolji od Primorja

    Pred malim brojem gledatelja (možda oko 150, od toga desetak starijih simpatizera Riječana) Šibenik je zasluženo pobijedio pojačano Primorje. Podsjećam, Riječane su pojačali Franković i Car, te su se popunili s Bukovcem, a  zadržali su nadareni centarski duo Krapić-Vrlić. Ilustracije radi, obojica su po meni bolja recimo od npr. Semana. Šibenčani su pak promijenili pola momčadi, doveli su tri iskusna igrača i dali šansu mladima.

Uvod u utakmicu je bilo šibensko izostajanje iz LEN-kupa, koje je za  sobom povuklo teške kazne-još nepoznatu novčanu i već izrečenu, zabranu natjcanja u LEN natjecanjima slijedeće sezone. Posljedično, momčad je razumljivo bila bez poznate tenzije, vidjelo se na početku utakmice.Takav rasplet prekida šibenski kontinuitet i u Europi i najvjerojatnije u  Prvenstvu Hrvatske za koju godinu. Teško je očekivati da će dužnosnici kluba, koji dogodine naslijede klub, uspjeti nakon što je uprava razvoj kluba tri ili četiri godine podredila (za čim naravno ne treba žaliti) trogodišnjim ugovorom treneru Tucku i njegovim ambicijama, smoći snage za još jedan uzlet od nule. Jednostavno, potrošeno je povjerenje i novčana potpora sustava koji upravlja novcem i ostalom moći na ovom prostoru. Kod nikog od uspješnih poduzetnika se nije razvila ljubav prema ovom sportu, koja ih je mogla za malo novca pristojno izreklamirati. A i potencijalni naslijednici, bliski novom gradonačelniku, su izgleda za amaterizaciju na razini POŠK-a.
    U prethodnom razdoblju, koje je počelo gradnjom plivališta, pa dovođenjem provjerenih Kovačevića i Đuha, a u vrijeme dok je  NK Šibenik, uz kojeg su vezani i župan Pauk i predsjednik županijskog HDZ Kulušić, tavorio par godina u drugoj ligi, bilo je novca koje je klub namakao sada sasvim razvidno, političkim utjecajem. Klubom su vladali istaknuti dužnosnici vladajućih Jurić i Jukić, uz mentoriranje stručnijih Klisovića i Bukića (iako je Bukić bio najutjecajniji, a oni u biti samo daljinski upravljači). Sve se promijenilo gubitkom vlasti u Gradu Šibeniku. Bez vlasti, nije bilo ni trgovine: novac za razno razne možda i parapravne ustupke, samo nagađam :smile:. Klub je ostao razgoljen i napušten do te mjere da nije bilo sredstva za izlet u grčki Patras. Nažalost, jer je ova momčad, čak i bez Računice i Kačića bila u stanju ući među četiri najbolje u LEN kupu. Gradnja otvorenog plivališta, za potrebe juniorskog Prvenstva Svijeta je ostavljena kao dodatni uteg vaterpolo klubu. Naime, promjenom vlasti u Šibeniku, ministarstvo obnove i razvitka je uskratilo sada ispada samo usmeno obećanu pomoć. Prema prijašnjim informacijama serviranima od bivše gradonačelnice, država je trebala snositi oko 2/3 troškova. Na kraju nisu uplatili ni kune, a grad je ostao dužan izvođačima oko sedam milijuna kuna za izvršene radove. Naravno da u toj situaciji nije bilo novca, a ni političke volje da se pomogne klub s kojim i dalje upravlja bivši dogradonačelnik Jukić. U Šibeniku upravo traje žestoki politički obračun između dvije suprostavljene političke struje. Bivša vlast čini sve da sadašnjoj vlast onemogući koliko toliko racionalno upravljanje, naravno na uštrb građana (moja subjektivna procjena, ne želim na sud zbog mišljenja). Iako je država dužna Šibeniku sredstva za bazen, koja su se mogla namaknuti neplaćanjem PDV-a državi, upravo je Gradski parking uplatio ogromni višemilijunski iznos državi umjesto da ga je ostavio kao masu za prebijanje u gradskoj kasi. S tim gradskim poduzećem je upravljala struktura koja je izgubila vlast. Toliko o financijskom slomu VK Šibenika. Nadam se da sam rasvijetlio koliko toliko objektivno. Meni je teško ostati objektivan, valjda razumijete, i nemojte mi zamjerati na spominjanju politike, vlasti i sl.

    Što se tiče utakmice, Šibenik je odigrao dosta dobro. Osim početnih 2-0 u prva dva napada Riječana, u ostatku utakmice Riječani su deklasirani. Dovoljno govori serija od 1-3 do 7-4, dakle 6-1. Inače, to se stalno – već više godina – događa Primorju u Šibeniku. Primorje gradi igru na prilično dobrim centrima koji su zabili tri gola iz igre (bekovi, pogotovo Španja nam nisu baš u formi). Izborili su devet igrača više, ali su zabili samo tri. Prvi je dao Krapić u prvoj minuti, nakon što su Šibenčani loše odigrali igrača manje s isplivavanjem na loptu-stativa  je ostala sama kao duh. Drugi s više je dao sasvim bezopasni Glavan (očito debelo veteran) nakon što mu je blokirana lopta pala na stativu ispred nosa. Još jedan s više su zabili s lijevog krila nakon rastezanja-mislim Beltrame. Ostale akcije su zapucali, ali pohvale idu Kačiću (nitko više ne misli na Mosesa) i odličnom bloku. Sve ostale golove su zabili s krila. Šibenska obrana je odlično pokrivala vanjske Frankovića, Barača pa i Krizmana, koji su zajedno imali bar 0-12 šut. Prva dva stvarno nisu više ozbiljna prijetnja, ali se mora znati da su igrali protiv odlične obrane, igrača u punoj snazi, dobro vođenima. Šibenska zona je bila odlična. Pokrivanje pogotovo. Mislim da Riječani nisu dali više od 10 minuta gola, od negdje 10. minute do 20. Imali su pet udaraca za redom u okvir, ali mislim da su tu sreću zaslužili dobrom blokom, a i Kačić je pohvatao i kvalitetno uštopao dosta toga. U napadu se Šibenik dosta mučio, jer drugi centar, 16-godišnji Belamarić nije mogao izboriti poziciju. Ali ni tada nisu izgledali nemoćno, uspjevali su uplivavati ili kvalitetno šutirati. Vanjski igrači po meni bolje nego prijašnjih godina kruže s loptom, pomno se čeka Brlečića. Njega suci nisu mazili, dobio je samo 4 izbačaja, suđeno mu je masu kontrafaula. Realizacija igrača više kao rijetko kad 100%, pet od pet. Mislim da s Računicom i Krnićem igraju to dosta bolje. Prvospomenuti je zabio tri puta, mislim iz jednog pokušaja više. Istina falio je par kratkih dodavanja na desnoj strani. Ali nije bio jedini, griješili su u par navrata i Sutić i Brkić. Sreća da Riječani nisu tada realizirali tri na dva. Sutić je počeo loše. Falio je prva tri šuta sa srednjeg. Slabašno i čitljivo.Čim je dospio desno zabio je dva, i zadnjeg s igračem više, iz drugog pokušaja, s vanjske pozicije, malo više slijeva. Brlečić je zabio dva, jednog sa stative, mislim drugog iz igre.
    Šibenčani su zbilja odigrali lavovski, koristeći praktički samo deset igrača. Riječani imaju dva odlična centra, ali s veteranskom ekipom nemogu dalje od trećeg mjesta u našem prvenstvu. Centri su im odlični, ali to nije dovoljno, očito. Roje je na kraju imao ispad, gurnuo je zapisnički stol, malo je nedostajalo da sasvim otvoreno ne nasrne. Naime, Primorje je imalo zadnji napad. Iako su 55 sekundi prije kraja imali -2 uspjeli su smanjiti 33 sekunde prije kraja. Šibenik je čuvao loptu do 4 sekunde prije kraja napada, a onda praktički dodao Baraču na njegovom lijevom krilu, duboku u obrani, koji je valjda misilo da je sudac prekinuo napad Šibenika. Kad je lijeno doplivao i digao loptu, ostalo je samo 1,5 sek, nedovoljno za bilo, što, a dvadesetak metara od gola…

 
5. kolo Jadranske lige
Šibenik NCP-Primorje EB    9-8 (1-3, 2-0, 4-2, 2-3)
Suci: Periš(Split), Abramović (Kotor)
Šibenik: Kačić, Santini, J. Belamarić, Računica 3, Brlečić 2, Tyrell 1, Španja, Brkić, Sutić 3, Krnić, Vlahović, Samodol, Jukić, D. Belamarić. Tener: Tucak.
Primorje: D. Car, Glavan 1, B. Car, Krapić 2, Pavlović, Franković, Tiškivski 1, Brala 1, Vrlić 1, Barać, Beltrame 1, Bukovac 1, Križanac, Krizman. Trener: Roje.

igrač više: Šibenik 5/5 (100%); Primorje 3/9 (33%)

7 komentara na “Šibenik (još uvijek) bolji od Primorja”

  1. odličan izvještaj. posebno prvi dio u kojem se objašnjava situacija u klubu. stvarno bi bila šteta da se ostvari ovaj nacrnjiji scenarij tj. dolazak na razinu POŠK-a.

    unatoč svim ovim događanjima šibenik je dobio i svaka čast prije svega tucku, a onda i igračima. šteta za LEN kup je bi uz računicu i kačića sigurno bili u stanju doć u finale i osvojit. možda bi to spasilo klub, kao šti je europski naslov spasio primorac.

    arhimed: kakav je ovaj novi amerikanac?

  2. amerikanac je prešao iz plivanja u vaterpolo, prije valjda 4-5 godina. to se i vidi. dobro pliva, ali nije tehničko-taktički na razini naših igrača. u napadu je dobar, nije da ne razumije igru, zna ući na dva metra. npr. neće nekontrolirano opaliti. na beku treba još raditi, zna na trenutak pustiti centra, ali je jak i ipak ulijeva povjerenje. okej igrač, za ovakve prilke pogotovo.

  3. Znaci tipicni primjer amerikanca. Fizicki jak i plivacki odlican ali nema 2 u glavi.

  4. istesat će ga tucak (amera). a što se tiče ovog goranovog komentara na amerikance, pa kako li se tek glupi oni koje ti i takvi amerikanci dobiju, posebno ako su objektivno kvalitetniji ili bar ravnopravni. zamisli kvalitetniji si i igraš još protivn nekih s 2 u glavi. mora da onda ti imaju samo 1 ili nijednu

  5. Goran samo hoce rec da za vaterpolo ne trebas bit pretjerano pametan

  6. Nisam bas to htio rec. Amerikanci neznaju taktiku. Covjek bi se umorio dok im objasni M zonu. To ti je ko i kosarka. Ameri su fizicki jaci od europljana ali europljani su suterski bolji i znaju odigrat zonu.