Srbija u drami do finala

 

Mađarska – Srbija 14:15 (2:1, 7:5, 3:3, 1:4, 0:1, 1:1)

Sudije: Margeta (Slo), Stavridis (Gre)
Igrac više: Srbija 19 (7), Madjarska 14 (8)

Madjarska: Nagy, Gor Nagy, N. Madaras 4, Denes Varga 1, Szivos 1, Hosnyanszky 1, Kiss 1, Z. Varga, Daniel Varga 2, Biros 1, Steinmetz 1, Harai 2, Szecsi
Trener: Kemeny

Srbija: Soro, Avramović, Gocić 1, Udovičić 1, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić 2, Aleksić 1, Radjen, Filipović 3, Prlainović 3, Mitrović 2, G. Pijetlović
Trener: D.Udovičić

Utakmica drama! Jedna od onih koje mogu privuć pažnju i onima koji u ovome sportu ne nalaze ništa atraktivno. Mađarska i Srbija, dostojno svojim reputacijama i polufinalu Svjetskog prvenstva, pružile su danas svoj trenutačni maksimum, i možda malo više od toga.

 

Nije se tako činilo da će bit kada su Mađari početkom 2. četvrtine sa 3 gola naprosto razbili obranu Srbije i stigli na 4 razlike. Prednost od 3 – 4 gola uspješno su održavali do zadnje četvrtine i činilo se da im je finale na dohvat ruke. Očito da reprezentativci Srbije, ma koliko nemoćno u nekim trenutcima izgledali, nisu mislili tako. Na kraju se moralo u produžetke, a za nijansu koncentrisanija i možda, fizički spremnija, Srbija stigla je do finala.
Krenulo je šutevima Madarasa (Soro brani, korner) i Hosnyanszkyog (pored gola). Potom prvi nerealizirani igrač više za Srbiju (bez šuta) a odmah za njim i drugi (Pijetlović sa stative pogađa Nagya). Polovicom prve četvrtine najzad i prvi gol, Filipović sa desnoga asistira Prlainoviću na lijevog vanjskog za 0:1. Prvoga igrača više ne koriste ni Mađari (obrana Sora), Udovičić na isteku napada šutira sa 10 metara u stativu, a poravnanje donosi Steinmetz koji beži Udovičiću, a na asistenciju Madarasa. Potom Kiss asistira Haraiu na lijevo krilo za preokret Mađara na 2:1. Do kraja 1. četvrtine nema više golova, Srbija ne koristi jednog , a Mađarska 2 puta igrača više.

U drugoj četvrtini počinje zaplet, 12 golova (!!!) i potpuna dominacija Mađara. Nakon samo 10 sekundi igre Biros uplivava sam na lijevo krilo i donosi 3:1 (asist Deniel Varga), u istome minutu Mađari koriste igrača više brzim šutem Madarasa za 4:1. Aleksić pokušava iz vana ali Nagy brani bez problema, potom Madaras nalazi potpuno samog na 2 metra Denesa Vargu koji donosi 5:1. 3 gola Mađara za samo minutu i pol igre u 2. četvrtini. Obrana Srbije kao da ne postoji a Mađari uplivavanjima i brzim asistencijama iz vana rešetaju Sora. Igrača više Srbija uz time out ne koristi (Udovičić šutira u blok), najzad i Soro brani Szivosev šut iz vana a ostavljeni Udovičić smanjuje na 5:2. Kod igrača više Mađara Harai pogađa stativu ali ovaj put je Szivos „zaboravljen“ na 2 metra te ponovo vraća na 4 razlike, 6:2. Najzad koristi i Srbija igrača više (Filipović lob dijagonala sa desnog krila) 6:3, potom Hosnyaszky sa lijevog vanjskog (igrač više) donosi 7:3. Sada su i jedni i drugi efikasni sa igračem više, Nikić na asist Filipovića šutira sa stative, lopta od Nagyja pada oko gol linije, sudije priznaju, 7:4. Potom nerealizirani igrači više na obje strane. Po ko zna koji put slična akcija Mađara, Kiss nalazi Deniela Vargu na 2 metra za 8:4. Mitrović sa lijevog krila smanjuje na 8:5, zatim uzima loptu Mađarima i kreće sam u kontru, no Nagy izlazi i prekida ga prije šuta. 10 sekundi do kraja četvrtine Madaras ostavljen zabija za 9:5, ipak još ima vrijemena za jedan gol Gocića iz vana, za ipak po Srbiju podnošljivih 3 razlike, 7:5 u 2. četvrtini i 9:6 na polovici.

U nastavku, Srbija ponovo loša sa igračem više a Mađari svojega koriste (Madaras sa srednjeg vanjskog) za ponovnih 4 razlike, 10:6. 3. isključenje zarađuje, do tada, odlični na beku Gor Nagy, no Aleksić gađa preko gola. Sredinom četvrtine Ćuk se oprobava sa lijevog krila i smanjuje na 10:7 ali Kiss odmah potom (ostavljen na 5 metara) diže na 11:7. Srbija 2 puta ne koristi igrača više i u tim trenutcima se čini da se već polako predaju. U finišu 3. četvrtine (1’ 10”) još 4 gola (!), najprije kontra 4 na 2 Srbije, igrač više i Nikić smanjuje na 11:8. Kemeny dobija žuti karton reklamirajući 2 metra. Igrača više koristi i Mađarska uz time out (Harai sa stative na 6 sekundi do kraja). I opet Srbija na isteku četvrtine vraća na 3 razlike, Filipović u stativu, odbijenu loptu Prlainović zabija u gol uz nešto koškanja sa Madarasem, 12:9.

Početkom zadnje četvrtine razigrava se i Pijetlović (igrač više, sa stative, asist Gocić) za poslije dugo vrijemena 2 razlike, 12:10. Madaras uzvraća za 13:10 a Prlainović na 13:11 (i jedan i drugi sa igračem više). Potom se Mađari spetljavaju sa igračem više a Srbija kod svoga, preko Filipovića hvata priključak na 13:12. Koncentracija očito pada Mađarima, Madaras iz vana gađa pored gola a na 4:30 do kraja, sa 8 metara opucava Aleksić za poravnanje (prvo poslije 1:1) 13:13. Uz nekoliko nerealiziranih šansi na obje strane, golova više nema. Mađari ne koriste igrača više, Nagy je povrijeđen i menja ga Szecsi (uspiješno), Udovičić zarađuje 3. izbačaj, 2 obostrana isključenja (Udovičić-Steinmetz, Madaras-Aleksić) i u samome finišu 2 time outa koja ništa ne mijenjaju, ide se u produžetke.
U prvome produžetku najprije Srbija ne koristi igrača više, Denes Varga šutira iz vana pored gola, Kiss dobija izbačaj na Pijetloviću, Prlainovića zaustavlja blok ali do lopte dolazi Filipović i donosi najzad prednost Srbiji 13:14. Aleksić potom zarađuje 3. izbačaj no Mađari ne mogu dalje od bloka, Srbija ima kontru i na sekundu prije isteka 1. produžetka Madaras pravi 3. izbačaj te završava utakmicu.
Mađari ipak uzimaju loptu u plivanju (ništa od ograča više Srbije) a potom sa igračem više Deniel Varga sa lijevog vanjskog poravnava na 14:14. Žuti karton dobija zbog prigovora i D.Udovičić, Mađarima se osipaju igrači (3. izbačaj Z.Varga) ali Srbija loše izvodi igrača više (Gocić iz odbojke preko gola). Nešto slično i na drugoj strani

kada Denes Varga pogađa stativu sa 2 metra. Najzad na 43 sekunde prije kraja Harai dobija izbačaj na Pijetloviću, Udovičić zove time out a Mitrović sa lijevoga krila zabija za 15:14. Imaju Mađari do kraja još jednoga igrača više, no bez prave akcije Hosnyaszky šutira samo u blok. Mađarski reprezentativci su u šoku i ne vjeruju da su ovakvu utakmicu mogli izgubit.
Sasvim zasluženo Srbija u finalu (da su prošli Mađari isto bi bilo zasluženo). I pored dominacije u 2. i 3. četvrtini Mađari ipak nisu imali snage u tome ritmu dovesti utakmicu do kraja. Kod Mađarske 8 strijelaca, kod Srbije čak 9, Madaras i Filipović najbolji, pomenuo bih i Gor Nagyja u obrani Mađarske te Prlainovića kod Srbije. Na kraju, čini se, prevagu odnijela fizička sprema te samopouzdanje srpskih igrača čak i u trenutcima pune dominacije protivnika.

2 komentara na “Srbija u drami do finala”

  1. gledo sam samo kraj prve i početak druge, u tri prva napada su mađari zabili 3 gola i otišli na 5:1. i to sve golovi sa 2-3 metra na izigranu obranu. i onda je udovičić odma tražio time out – čim je izveden centar. za razliku od rudića koji je svoje čuvo za ne znam ti ja kad i što, a ekipa mu cijelu utakmicu nije ništa igrala dok se talijani nisu opustili zadnjih 3 minute jer je sve bilo riješeno.

    1. Istina, ali ni taj time out nije pomogo jer su madjari drzali 3-4 razlike sve do poslijednje cetvrtine. Ali bar je probo nesto promijenit 😉