Srbija u Londonu

Italija – Srbija 7:8 (2:2, 1:1, 2:2, 2:3)

Suci: Margeta (Slo), Moliner (Špa)
Igrač više: Italija 1/8, Srbija 5/10; Peterci: Italija 1/1


Italija: Tempesti, Luongo, Gitto, Figlioli (1), Perez, Felugo, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti, Fiorentini, Aicardi 3, Deserti, Giorgetti 2
Trener: Campagna

Srbija: Soro, Ćuk 1, Gocić, Udovičić 1, Vapenski, D. Pijetlović 2, Nikić, Aleksić 1, Radjen, Filipović 3, Prlainović, Mitrović, G. Pijetlović
Trener: Udovičić.

    Nakon 6 utakmica u isto toliko dana, uspijela je reprezentacija Srbije obraniti titulu prvaka Svjetske lige, osvojiti nagradu od 100.000$, ali svi ističu da je najvažnije što je već obezbijeđeno učešće na OI u Londonu. Nije naravno bilo to lako protiv reprezentacije Italije na domaćem bazenu i pri ovome nivou forme, koja se ipak tempira za SP u Shangaiu. Posve neizvjesna utakmica u kojoj je jedino na samome početku Srbija imala prednost od 2 razlike, u kojoj možda nije viđena najlijepša igra, ali očito je njena važnost odnela prevagu na tu stranu. Možda su i suci pogriješili u svome kriteriju i dozvolili grubu igru tako da se u pojedinim trenutcima šaketalo na sve strane, no po viđenome, nije bilo navlačenja kakvo se možda moglo očekivati.

    Srbija otvara utakmicu uspješnom realizacijom igrača više (Gallo poteže pri povratku u obranu) preko Udovičića sa srednjeg vanjskog za 0:1. Potom Giacoppo uplivava na 2 metra, ali njegov šut zaustavlja Soro. Prlainović počinje svoju seriju opucavanja (bezuspiješnu), ali je i Tempesti više no siguran. Slijedi i igrač više za domaće, no Gallov šut završava samo u bloku. Sredinom četvrtine na asistenciju Aleksića gol postiže Pijetlović (ipak nije kažnjen nakon isključenja protiv USA) 0:2 i ujedno najveća prednost koja je viđena u finalu. I drugoga igrača više ne koriste Talijani (Aleksić na centru Desertiju) jer ni Fuelgo nije precizan, a do svoga prvoga gola domaći dolaze preko Aicardija sa 2 metra. Mitrović sa igračem više pogađa samo stativu, a u poslijednjoj minuti napad domaćih brzo završava Georgetti šutem sa lijevog vanjskog za poravnanje na 2:2.
    Nakon 2 kontrafaula suđena Srbiji u 1. četvrtini početkom druge jedan i protiv domaćih. I Filipović počinje seriju šuteva, ali najprije samo u stativu, potom sa igračem više u blok, ali do lopte dolazi Ćuk koji sa lijevog krila ponovo Srbiji donosi prednost 2:3. Potom igrač više za Talijane, bez šuta, ali po isteku kazne odmah još jedno isključenje no Figliolijev šut zaustavlja Soro. U ovome periodu naprosto ključa u bazenu od žestokih duela na svim pozicijama što suce “ne brine” previše, no, valjda zbog ipak prisebnosti igrača, ne dolazi do incidentnih situacija. Narednoga igrača više ne koriste gosti (Udovičić iz vana pogađa stativu), potom Rađenov šut brani Tempesti, a lijevoruki Gallo je još jednom neprecizan kod domaćih. 3 minute do polovice Aicardi iz vana ponovo donosi poravnanje na 3:3. Do isteka ove četvrtine još po 1 neiskorišteni igrač više sa svake strane (obrane golmana), kao i prilike Vapenskog (polukontra) i Desertija (šrauba sa 2 metra) koje zaustavljaju Tempesti i Soro.
    Početkom 3. četvrtine do prvoga vođstva dolaze Talijani, najzad je Gallo precizan sa desnog vanjskog 4:3. Već u narednome napadu Srbija poravnava sa igračem više preko Aleksića sa lijevog vanjskog na samome isteku kazne. Nakon kontrafaula domaćih opet se ističe Tempesti koji isplivavanjem zaustavlja kontru Srbije. Talijani loše izvode akciju preko krila na stativu sa igračem više, potom neprecizni iz vana Prlainović i Felugo, da bi Giorgetti sa srednjeg vanjskog (igrač više) ponovo done prednost domaćima 5:4 na polovici 3. četvrtine. Potom obostrano isključenje Desertija i nervoznoga Nikića, a Talijani ne koriste priliku odlepiti se na 2 razlike sa igračem više (Giorgetti stativa). Prlainović i dalje ne može do gola (brani Tempesti kod igrača više), a Soro opet spašava Srbiju od kontre domaćih. Najzad na 11 sekundi do isteka četvrtine zabija Filipović za novo poravnanje 5:5.
    Ovo je čini se dodatno motiviralo do tada neefikasnog (dobro i grubo čuvanog) Filipovića te slijedi još jedan njegov gol, lob dijagonala sa desnog vanjskog kod igrača više, početkom zadnje četvrtine. Novo poravnanje donosi Figlioli iz peterca kojeg je Rađen skrivio na Felugou. Rađen ispada zbog 3 izbačaja (nešto ranije isto i Gocić). 5 minuta do kraja Pijetlović sa stative na asist Filipovića (igrač više) donosi 6:7, a Aicardi minutu kasnije, ostavljen na srednjem vanjskom poslijednji put poravnava 7:7. 3 minute prije kraja opet Filipović sa svoje pozicije jako kroz blok donosi (ispostavit će se) konačnih 7:8. Imali su Talijani priliku izjednačiti iz “dugog napada” nakon što Gallov šut Soro odbija u korner, a na 9 sekundi prije kraja Prlainović pravi izbačaj na Figlioliju, no još jedan Gallov šut iz neizrađene pozicije brani Soro (vjerojatno najbolji kod Srbije kao i Tempesti u Talijana).

    Veoma tvrda i po prikazanoj igri ne toliko lijepa utakmica, kakva po običaju znaju biti finala takmičenja kada je ulog tako veliki. Suci su pustili malo grublju igru što je dodatno pojačalo dojam “nelijepote”. Golmani su imali glavne uloge, a pored njih bih istakao Filipovića kod Srbije i Aicardija kod Talijana koji su pokazali da se definitivno vraćaju u svjetski vaterpolo vrh.

Konačni poredak:

1.    SERBIA
2.    ITALY
3.    CROATIA
4.    UNITED STATES
5.    MONTENEGRO
6.    AUSTRALIA
7.    CANADA
8.    CHINA


Najbolji strijelci:

1.    FILIPOVIĆ (SRB), SUKNO (CRO) 16
3.    GIORGETTI (ITA) 13
4.    CONSTANTIN (CAN), D. PIJETLOVIĆ (SRB) 12
6.    UDOVIČIĆ (SRB) 11
7.    GRAHAM (CAN), McGREGOR (AUS), BOŠKOVIĆ (CRO) 10
10.  M. JANOVIĆ (MNE), NIKIĆ (SRB), PRESCIUTTI (ITA), A. PRLAINOVIĆ (SRB) 8

PRESS BEST TEAM

1.    TEMPESTI Stefano (ITA)
2.    UDOVIČIĆ Vanja (SRB)
3.    SUKNO Sandro (CRO)
4.    PRLAINOVIĆ Andrija (SRB)
5.    FILIPOVIĆ Filip (SRB)
6.    GIORGETTI Alex (ITA)
7.    PRESCIUTTI Christian (ITA)


Najbolji igrač
: Alex Giorgetti (ITA)
Najbolji golman: Slobodan Soro

Jedan komentar na “Srbija u Londonu”

  1. ako talijani i na SP-u budu igrali ravnopravno sa srbijom i hrvatskom definitivno će potvrdit da su ušli u krug najjačih reprezentacija, gdsje su još i mađari i crnogorci kad su kompletni. ođe su igrali 3 utakmice sa najjačima i sve tri su bile potpuno ravnpravne.