Timska bridž sezona

 

Slijedi nam posljednji ligaški vikend u ovogodišnji bridge sezoni na kojem će boje BK Dubrovnik braniti Celtic bar Belfast, a nedavno je odigrano i finale B lige koje je održano u Zadru. Na ovogodišnjem finalu B lige nastupila su dva tima iz Bridž kluba Dubrovnik, Tečajac i Čelica, koja su to pravo stekla na regionalnim kvalifikacijama. Od osam finalista na kraju je Tečajac zauzeo 6., a Čelica 7. mjesto. Novi prvoligaši su Dama herc i JT6-Carić.

Prvo kolo po poludirigiranom rasporedu igraju timovi koji dolaze iz istih kvalifikaijskih grupa pa su stoga naši predstavnici odigrali međusobno. Iako i na papiru i za stolom u ulozi velikih favorita, Tečajac visoko gubi što znači gotovo savršenih 20-0 (19,92-0,08) u bodovima za Čelicu. Rade Garić i Vedran Košta briljirali su u tom meču i donijeli butler +39. Butler je najlakše usporediti s +/- učinkom igrača u košarci. S tim da se u bridžu on računa u odnosu na sve timove. To je moguće jer svi igraju s istim setovima karata.

Kako je spomenutom dvojcu najvažniji pojedinačni, buler učinak, a nešto manje rezultat tima (iako se radi o timskom natjecanju) i poslije svakog meča su žurili provjerit kako stoje spomenimo da su na kraju ipak završili u minusu. Ukupno -12 u 5 odigranih mečeva i nije loše s obzirom na rezultate koje su u zadnje vrijeme osvarivali na klupskom nivou.

Nakon tih 20 bodova u prvom, Čelica je do kraja upisala još samo 28.5 u preostalih 6 mečeva i zauzela sedmo mjesto. Tečajac je za samo 0.02 boda ostao ispred Čelice ostvarivši 48.5 bodova u preostalih 6 kola. Miho Jančić i Toni Radić bili su naš najuspješniji par s butlerom +9 u 6 odigranih mečeva.

Za kraj ovog kratkog osvrta spomenimo da su Rade i Vedran u zadnjem kolu namjerno sjeli na krivu liniju (pa su umjesto zajedno sa svojim timđijama igrali protiv njih) ne bi li isprovocirali poništenje meča što bi im donijelo  8 bodova i izbegavanje jedne od dvije zadnje pozicije koje su nosile gubitak oklade. Nije im pošlo za rukom, bar ne u cijelosti jer je na polovici meča suda dobio „inside info“ i urgirao da se barem polovica meča odigra u regularnim uvjetima.

 

Naši A ligaši su se potajno nadali da bi ove godine mogli ući u borbu za prvaka nakon borbe svatko sa svakim kroz dva vikenda. Prvih šest igra ligu za prvaka, a timovi od 7. do 12. mjesta bore se za opstanak. Dva najlošija tima ispadaju iz lige.

Prvi vikend koji je odigran 13-15. prosinca 2019. godine u zagrebačkom Domu sportova dubrovački tim je odigrao sa samo četiri igrača: Joško Đilović, Ante Mijić, Velibor Puzović i Gjivo Tikvica ostvarili su tri pobjede uz tri poraza zauzevši 7. mjesto nakon prvih šest kola. Već nakon toga vikenda pojavila se određena žal za propuštenom šansom i ostvarivanjem boljeg rezultata, iako je tim još uvijek bio u igri za plasman među šest.  Subotu drugog vikenda (18. i 19. 01. 2020. godine) nastavili su sa promjenjivim nastupima, s tim da su ta tri meča odigrali Andrija Martić i Zdenko Stanković sa Joškom i Antom. U posljednja dva kola u nedjelju tim je krenuo sa 7. mjesta i odlučivao sam o sebi. Nakon visoke pobjede u 10. kolu stanje na tablici se zakompliciralo i četiri tima su bila u igri za dva mjesta koja vode u Ligu za prvaka. U zadnjem kolu naš tim nije smio izgubiti protiv tima JT2-Lewis kako bi ispisao još jednu lijepu stranicu povijesti BK Dubrovnika.

Nažalost manjak koncentracije i rijetko igranje mečeva na ovoj razini donijeli su poraz koji je tim Celtic bar Belfast ostavio u ligi za opstanak, a čijih se pet završnih kola igra 22. i 23. veljače.

Opstanak je relativno siguran jer naš tim ima veliku prednost (48.78 bodova) pred dva posljednjeplasirana koji ispadaju iz lige. Jednoglasan je stav svih članova tima da je sezona rezultatski neuspješna iako je u odnosu na prošlu godinu, premijernu u A ligi, osvojeno 25% više bodova u ovoj fazi natjecanja. Također na kraju moramo zahvaliti našem stalnom pratitelju i navijaču Radi koji nam je oba vikenda pružao bezrezervnu podršku u Magazinskoj kleti. Šalimo se, svu svoju energiju je usmjerio na to kako bi Andrija i Zdenko imali što lošiji butler, po mogućnosti najlošiji. Nije uspio u svojoj misiji pa je na povratku sa zadnjeg vikenda bio tužan sve do Dugopolja i Dodoje kada mu se navukao „janjeći“ smiješak.

 

 

Raspored ovog vikenda je slijedeći, pa ako će koji navijač s bubnjevima s obližnjeg samoborskog fašnika svratiti:

 

Subota 22. 2., Dom sportova:

1. meč 11:00

2. meč 13:30

3. meč 17:30

4. meč 20:00

 

Nedjelja 23. 2. – Ilica 48:

5. kolo 11:00 – samo liga za ostanak

 

Možda je Kup Hrvatske koji se održava početkom svibnja šansa za popravak rezultatskog dojma ove sezone.

Do nekih novih bridž druženja lijepi pozdrav