Veselje u Dolima

    Jučer popodne dančarska ekspedicija je krenulo u nepoznato – put Dola na vaterpolo turnir. Termin odigravanja prilično nezgodan – neki su taj dan išli nazad u Zagreb, neki su imali problema sa želucem i mamurlukom, nekima se jednostavno nije igralo jer su radili jutarnju smjenu i bolje im je izgledala opcija da odspavaju i pođu u Porat pogledati finale Divlje Lige. A i išlo se u Dole igrati vaterpolo (tko bi rekao) tako da nitko nije znao što očekivati..

    Zakasnili smo na početak prvog polufinala, teren odličan (drugoligaški), bilo je dosta publike koja je navijala naravno za domaću Veliku Rivu. U polufinalu su domaćini lako svladali Slano Cipolse, dok je u drugom polufinalu Orašac (Rakigija i dva Zlošila) svladao Šipan. Na turniru sam primijetio jednog igrač Elite, jednog momka iz Jugovih mlađih kategorija, a bilo je tu i par igrača tzv. Sovrnje (nisam primijetio Vlaha). Zambata je pitao ErazmaTreba li vam netko da sudi? “, a ovaj je samo nešto promrmljao i otišao svojim putem.

    Zatim je slijedila utakmica između, kako su rekli na razglas, Danača Dubrovnik i Cavtata. Vjeverica je preko mikrofona pozdravio “domaćeg” Hrvoja, te Zambatu. Erazmo mu je nakon pozdrava govorio objašnjenje zašto je Zambata zaslužio pozdrav, on je nešto započeo govoriti na mikrofon, ali nije završio. Na after partyu nam je Erazmo rekao da objašnjenje nije bilo prosto, nego ovaj jednostavno nije zapamtio njegovu predugu rečenicu. Jebiga, nisu svi išli u Gimnaziju.

    Ekipa Špilje/Turčina se pojavila u slijedećem sastavu: Zambata, Pop, Pero Gvozdenica, Braco, Hrvoje, Domagoj, Božo, J. Zlošilo, Rakigija, Debeli Kaka (c). Cavtat je igrao sa igračima Kamen Malog i Mrkana plus Andrej Drobac i Maškarić (ove godine igrao Jadransku ligu i Euroligu za Šibenik). Nsu imali puno zamjena, nisu im igrali Šutalo i golman Kamena Malog, ali u svakom slučaju su bili u više nego respektabilnom sastavu. Cavtaćani su poveli golom Vragolova (ljevak), a nakon toga slijedi naša rapsodija. Svi smo se lijepo rotirali, Rakigija, Božo i Pop su se izmjenjivali na sidruna (s Maškarićem se naravno isplivavalo). Nismo imali bekove, pa je tu puno igrao Pero. Nekada bi uplivavali nazad kada bi pala lopta na dva metra, nekada bi igrali zonu – Zambata je odlično branio tako da je sve to izgledalo odlično. Vanjski igrači su se izmjenjivali i na lijevoj i na desnoj strani – Hrvoje je dao gol sa desnog krila, Kaka je pucao sa svih pozicija, a prije svakog šuta bi zatvorili kontru. Na kraju 5:2 za nas, sami smo sebe iznenadili dobrom izvedbom – izgledalo je kao da smo u ovom sastavu odigrali 5-6 Divljih liga. Rakigija je dao 2 gola, po jedan su dali Božo, Braco i Hrvoje. Za njih je dva puta pogodio Vragolov. Zambata je bio prvo ime susreta, odličan na golu, i samo je jednom nekoga napao, a onda je na nečiju molbu prestao i šutao do kraja utakmice. Svi su bili zadovoljni nastupom i na kraju su čak padali (polu)ozbiljni prijedlozi o osnivanju nove ekipe. E, umalo sam zaboravio pozdrav prije utakmice. Netko je predložio www.dance.hr, netko je rekao da je to glupo – i to je naravno presudilo, pa je kapetan Kaka za inat zaviknuo baš taj pozdrav. 

    Zatim slijedi vrhunac večeri, finale Doli – Orašac. Što se tiče prikazanog vaterpola lokalnih rivala, to je većinom bilo hrvanje i potezanje na sve strane. Sudac Drobac se dobro prilagodio, pa je svirao svako drugo, treće napravljeno isključenje, jer bi inače bilo previše igrača više. Što se tiče prigovaranja sucu, protivniku, suigraču – igrač stane i na sav glas kresne nekoliko teških psovki onome tko ga je naljutio. I tu se sudac dobro prilagodio i potpuno je ignorirao psovanje, jer da se držao pravila bilo bi 5-6 isključenja s pravom zamjene na svakoj utakmici. U dosta jakoj konkurenciji, naj psovač turnira je bio J. Zlošilo, koji je cijelo finale nemilice psovao. Što se tiče finala (vaterpola) Doli su bili bolji i dominirali su većinom utakmice (Rakigija nije nastupio u finalu). Zanimljiva je bila ekipa ekipa pripitih navijača Dola (prosjek godina oko 50). Jedan od njih je cijelu utakmicu pratio suca (na rivi, od jednog do drugog gola) i peglao ga da sudi za Dole. Jednom prilkom je bila lopta u golmana Zlošila, taj lik je smetao sucu oko centra, pa on nije vidio kako igrač Dola kolje J. Zlošila na drugoj strani. Golman Zlošilo je (u duhu turnira) poludio “…. …… …… nemoj gledati okolo, nego u teren ” Jednom prilikom ide kontra Dola, pripita ekipa baca jednog od njih u teren i umire od smijeha (a ni njemu nije bilo mrsko). Kod rezultata 7:3 za Dole, dvadesetak sekundi prije kraja utakmice, pripiti lik (ne onaj što ga je pratio cijelu utakmicu) baca suca u more. Ovaj je popizdio na njega i rekao da neće više suditi. Na to mu prilazi drugi lik (treba li reći, pripit)  i kaže “Pa onda ajde doma!! “.

    Dio ljudi se smijao svemu, dio je poludio na ovoga što je gurnuo suca. Erazmo se izderao na njega “Ovo nije zajebancija, ovo nije zajebancija!! “, drugi starac mu je prijetio šamarčinom. Na kraju su ga u robi bacili u more. Zambata je okolo palio ljude da bi utakmica trebala završiti 5:0 za Orašac, prilazi mu J. Zlošilo sa krvavim očima (treća utakmica u jednom popodnevu) i govori “Nego šta, nego šta!! “.

    Kada se situacija smirila zapalile su se bengalke, a jedan čovjek je prišao sucu i rekao “Mi se ograđujemo od svega, to su bili oni s Gornjih Sela” Sudac je još bio ljut, kasnije je rekao da je pristao suditi jer ga je zamolio Erazmo kojeg zna već dugo. Olakotna okolnost mi je bila da su domaćini ostali prvi, tko zna što bi bilo da nije bilo tako… Mi smo odmah zamolili Erazma da nas ne zaboravi pozvati dogodine, on je rekao ” Naravno da ste pozvani. Ajde ostanite još, evo čak sam se sprijateljio sa Zambatom.”.  Na afteru se ponovno zaroštiljalo, a u centru pažnje je bio Zambata kojemu su prigovarali zbog suđenja na utakmici Turčin – Velika Riva Doli. On je odolijevao i nije priznavao pristrano suđenje. Kasnije je jednoj navijačici (Hrvojeva prezimenjakinja) rekao da će im se on dogodine iskupiti, ali ne zbog igrača nego zbog nje. Na afteru je bio i sudac koji je shvatio da se u biti nije trebao naljutiti, ipak je bio u kupaćima, a na ovakvoj manifestaciji se takve stvari mogu i očekivati (čak i kada domaćin vodi). 

    Kasnije nas je umor svladao pa smo se oprostili, Zambata je na kraju popustio i rekao da je ipak malo navlačio za Turčin, što je izazvalo zadovoljstvo domaćina koji su mu ponudili još koju pivu zbog ovog priznanja.

   Turnir je zbog sportske i ostale ponude zaslužio ocjenu 5 +, valjda se vidimo i dogodine. 

 

19 komentara na “Veselje u Dolima”

 1. xe, xe pohvale kombinovanoj ekipi danača, a i autor teksta je imo svoj dan.

 2. Turnir je stvarno bio ne 5+ nego 10+ ! Odlična atmosfera, hrane i pića boli glava, domaćini su nas služili i nosili nam hranu i piće na tacnama, stvarno sve super jedini minus plutajuće govno u terenu, ali to nisu krivi organizatori ( oni koji su bili tamo znaju čije je ), o igri Danče ’09 da ne pričam…i na kraju se Erazmo čudio kako Pop i ja nismo braća jer smo ful slični, a svi prisutni su se složili s time :))

  1. e moj Laszlo, drž se ti Ferengija, to ti je bolje nego sličit na Popa, hehehe

 3. Odličan članak!
  A i pozdrav je strašan :)))))
  Čestitke sudionicima!!!!

 4. Samo malo pojasnjenje oko pozdrava. Miho je viknuo “www”, a mi “dance.hr”. Legendarno 🙂

 5. a što ste ono viknuli nakon utakmice protiv špilje? nisam dobro čuo, a nikako da se sjetim pitat. ovaj pozdrav me podsjetio na to.
  također pohvale za tekst, a mislim da će i slike bit dobre.
  božo je danas imo prigovor na zambatu zbog neodržavanja obećanja o noćnom kupanju danas na dančama. naravno ne njih dvojice samijeh 🙂

 6. bracova plutajuća mina uletila u teren:) erazmo kad će slike? @pop: pa vidiš da ono pseto liči na njega, pa onda ui nadi da dobije neku smrtonosnu bakteriju jede vlastite fekalije:) hahahahahhaah

  1. Prvi i zadnji put kad smo se pitali “Pa gdje je Đesi kad ti treba?” je kad smo vidili kako tjeraju Cobrino govance iz terena prskanjem. Đesi bi ga pojela ko Panta pitu 🙂

 7. rade bi rekao fetch!!! a ova ko mitch buchanon skočila i eliminirala prijetnju:)))

 8. odličan komentar. Još se premišljam hoću li i ja svoje viđenje iznijet ali me strah da to nebi zvučalo ko milijevo izvještavanje sa utakmica gradićevog..

  enivej, hvala svima na posjeti!

  braco na koji mail da ti šaljem slike?

 9. Hvala Zambati za zakasnjela obecanja… i sto se nije pojavio sutra dan nakon aftera na Dancama… xD i pozz prezimenjaku