Završnica Lige Dubrovčana

    Stigli smo i do završnice ovogodišnje Lige Dubrovčana. U subotu (28.3.) na terenima ŠRC Trnje odigrava se final4. Plasirale su se ekipe: Kamen, Ludi Konji, Šampinjoni i Ratni Zločinci. Svakako da su glavni favoriti igrači Kamena (svih 7 pobjeda u dosadašnjem dijelu natjecanja) koji bi se eventualnim osvajanjem izjednačili na vrhu s Gimnazijalcima s 3 osvojene Lige. A još će ih u ove dvije posljednje utakmice pojačat legendarni golman Matko Konjuh.

    Ratni Zločinci tj. mi ćemo vrebat iz prikrajka i nadamo se izbjeć drvenu medalju. A uz malo više taktičke discipline nego u posljednjem kolu bi mogli iduće srijedu, 1. travnja, na svečanoj dodjeli odličja u Saloonu, u sklopu Noći Dubrovčana, primit kakav peharčić. Naravno, večeras je karantena obavezna.

   

 1230 1/2 Ludi Konji – Ratni Zločinci
 1330 1/2 Kamen – Šampinjoni
 1430 ut.  za treće mjesto
 1530    finale
    Pozivamo sve Dančare i one koji će to tek postat da nas dođu podržat u osvajanju prve medalje ove godine. U nastavku donosimo povijesni pregled Lige iz pera Bata Jolexa koji je nastupio u svim dosadašnjim izdanjima Lige:
 
POVIJEST JE MAJKA I OVE LIGE…
Dubrovčani u Zagrebu su relativno neobična došljačka manjina. Naime, prema dojmu ne-Dubrovčana, nekad su smatrani najheterogenijom i najmanje jedinstvenom manjinom, kako po međusobnom druženju, tako i po ponašanju, te govoru (primjerice, neki, premda žive u Zagrebu 30-ak godina, govore «dubrovačkim» jezikom iz doba Gundulića, drugi pak govore «kaj» zagorskije od Matije Gubeca, pa ni najpromućurniji policijski inspektori ne bi mogli utvrditi njihovo geografsko porijeklo. Mi «normalni», dakle s karakterističnim akcentom, ali s izbjegavanjem mega-lokalizama (koji ne bi bili razumljivi širem puku) u najgoroj smo situaciji: nas smještaju u BiH, Crnu Goru ili na Madagaskar.
     Dubrovčani, prvenstveno dubrovački studenti, povezani su tijekom domovinskog rata Udrugom dubrovačkih studenata «Libertas», a od jeseni 1997. i specifičnom «Ligom dubrovačkih studenata», u kojoj su imali pravo nastupa studenti diplomskih i poslijediplomskih studija, s mjestom rođenja u Dubrovniku i bližoj okolici (dakle, isključujući Neretvu i Korčulu). Vremenom (negdje oko 2000.) su se pravila malo korigirala, budući da je dio inicijatora Lige diplomirao, neki su ostali živjeti i raditi u Zagrebu, a neki su rado željeli nastupiti sa «starim društvom» kada bi poslovno iz Grada došli do Zagreba.
     Pa je tako «Liga dubrovačkih studenata» prerasla u «Ligu Dubrovčana», fenomen na koji s iznenađenjem ili zavišću gledaju ostali «gastarbajteri» u Zagrebu, ali i sami Zagrepčani. Premda je i prije bilo inicijativa da se nastup dozvoli  po jednom «strancu», Liga je ostala dosljedna vjernosti dubrovačkom teritoriju (do ove godine), međutim, fleksibilno je dopušteno sudjelovanje Neretvancima i Korčulanima, s ciljem sprečavanja rasne diskriminacije u odnosu na Župljane, Konavljane, Pelješane.

     No evo kratkog pregleda osvajačaprvenstava Lige Dubrovčana kroz povijest, koja su se igrala jednokružnim bod-sustavom (svatko sa svakim) do 2000, a potom natjecanjem u dvije grupe po jednokružnom bod-sustavu, s play-offom po 4 najuspješnijem momčadi iz svake grupe:

1997-98. OSVAJAČI
1998-99. igrao se samo Kup
1999-00. GIMNAZIJALCI
2000-01. GIMNAZIJALCI
2001-02. PODRUM TARMAGE
2002-03. KAMEN
2003-04. KAMEN
2004-05. GIMNAZIJALCI
2005-06. PODRUM TARMAGE
2006-07. PENDREK RAC
2007-08. KAKO BEZ TIHA

     Svake godine igran je i «Dubrovački kup», turnirskog tipa, sustavom na ispadanje, gdje su nositelji ždrijeba bili najbolje plasirani na prošlom Kupu, te finalisti proteklog prvenstva.

Osvajači Kupa Dubrovčana u Zagrebu:

1998. MISSISIPI
1999. OSVAJAČI
2000. PODRUM TARMAGE
2001. PICAROŠI
2002. GIMNAZIJALCI
2003. PODRUM TARMAGE
2004. KAMEN
2005. PODRUM TARMAGE
2006. KAMEN
2007. KAMEN
2008. MATE MIŠO KOVAČ

     Na kraju, zahvaljujemo sponzorima i trudbenicima koji su omogućili da ova Liga opstane, ponajprije bivšim predsjednicima Udruge te sadašnjem vodstvu Udruge (mladoj i nadobudnoj ekipi Ludi konji koja čini sve ne bi li se ova tradicija nastavila) koji su uložili dosta slobodnog vremena i živaca u organizaciju i pregovore s raznim likovima, ali i mnogim drugima, u «sjeni». Konačno, zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji i roditeljima koji su potpomogli realizaciju ovog neobičnog i trajnog projekta građana Dubrovnika u inozemstvu.

9 komentara na “Završnica Lige Dubrovčana”

 1. Nešto ne valja s popisom pobjednika.
  98/99 mi je prva godina faksa, i 100% je bilo lige.

  Igralo se na Ekonomiji, bilo je (mislim) 12 ekipa. Svak sa svakim, pa prvih 6 u “playoff”.
  Mi (tadašnji PVO) smo u četvrtfinalu izbacili Dječake, a u polufinalu ispali od nekih što su igrali u svijetloplavim dresovima (Tihana Škrinjarić?).

  Inače, od tadašnjih ekipa, jedino još postoje Šampinjoni, doduše, samo je ime isto 🙂

 2. o evo i misle u komentarima 🙂
  tako je. batina statistika je netočna u tom pogledu. ispali smo od Osvajača (Tihana nikad nije bila tako jaka da izbaci PVO) koji su izgubili od Gimnazijalaca u finalu.

  kasnije jedne godine nije bilo lige, kad je došo red na Gimnazijalce da je organiziraju, čak im se i udruga bila ugasila. onda je došla Orlanda Magic na scenu, pokrenula udrugu, a mene je zapalo da organiziram ligu. ne sjećam se točno koja je to bila godina 2001 ili 2002. igralo u se u onoj kapunari na velesajmu, a od četvrtfinala na normalnom terenu.
  ŠIŠA je bio jedan od najboljih strijelaca tog prvog dijela u kapunari, ako ne i najbolji.

  a tada je u Šampinjonima igro Bata Jole.

 3. Cestitke na trecem mjestu. Kad ce izvjestaj, vidim da se Marin nadavao golova jucer

 4. izvještaj (barem moja verzija) stiže, nadam se, sutra. kad se još malo ohladim.

 5. Ja sam čuo iz povjerljivih izvora (Komunjara) da je Pop briljiro, kao i uvijek u utakmicama za 3. mjesto

 6. Primjetih da organizatori opet dodjeluju nagrade sami sebi