Srbija osigurala prvo mjesto u grupi D

Rusija – Srbija 9:11 (2:3) (3:3) (1:3) (3:2)

Suci: Koryzna (POL), Mercier (FRA)

Igrač više: Rusija 6/12, Srbija 6/10

Rusija: Fedotov, Suchkov, Andryukov 2, Dereviankin 1, Koptsev, Kharkov 2, Merkulov 1, Nagaev 2, Bychkov 1, Kholod, Lisunov, Shepelev, Statsenko

Trener: Evstigneev

Srbija: G.Pijetlović, Mandić 2, Rašović, Ranđelović, Ćuk 1, D.Pijetlović 1, Vico 1, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 2, S.Mitrović 1, B.Mitrović

Trener: Savić

 

Reprezentacija Rusije se unazad par godina definitivno približila europskom vaterpolo vrhu te su ovoga puta pružili dosta dobar otpor Srbiji koja ih na nekim ranijim natjecanjima dobijala i sa desetak golova razlike, a sada je do pobjede došla, što se kaže, na iskustvo, stekavši osetniju prednost tek u trećoj četvrtini. Sam početak je izgedao da će favorit lagano do novih bodova nakon što Filipović, a potom Pijetlović iz igrača više koga je izborio donose brzih 0:2. Rusi se konsoliduju i nakon šuta Merkulova koji zaustavlja blok preko Andryukova sa desnog vanjskog smanjuju na 1:2, a priliku za poravnanje ne koriste sa igračem više brzopletim šutem Nagaeva. Mandić mu se revanšira nakon igrača više koji je napravljen na Vicu no Ćuk kod slijedeće takve situacije, iz drugoga šuta donosi 1:3. Andrykov svoje uplivavanje na 2 metra koristi da postigne svoj drugi gol za 2:3, Prlainović upropaštava isplivanu kontru pogodivši samo stativu (jednu sličnu neiskorištenu situaciju imao je i na prvoj utakmici), a Rusi opet propuštaju priliku doći do egala sa igračem više, Kholoda sa stative blokira Mitrović.

U drugoj četvrtini, nakon neuspješnih šuteva Kholoda, Prlainovića, Ćuka, Rusija najzad koristi igrača više kada ljevoruki Kharkov poravnava na 3:3. Srbija ne koristi igrača više (Aleksić stativa) no ubrzo ima još jednoga koga je zaradio Mandić uplivavši na 2 metra, a Prlainović sa ljeve strane pogađa bliži kut Fedotova. Dereviankin koristi brzo izvedenoga igrača više za novo izjednačenje – 4:4. Slijedi promašaj Mandića iz vana, a na drugoj strani Kharkov svojim šutem dobija samo korner. Srbija koristi polukontru u kojoj Ranđelović sa 2 metra asistira Filipoviću na desnoj strani za 4:5 no Rusi sada sigurniji sa igračem više i preko Merkulova ponovo sustižu na 5:5. Prednost Srbiji na poluvremenu donosi Mandić pucajući ispod ruke Fedotova, a priliku da je poveća ne koristi Mitrović koga na ljevoj strani pronalazi samoga Prlainović (igrač više), ali ovoga puta ruski golman brani.

Početak treće četvrtine donosi ubjedljiviju prednost Srbiji, Prlainović iz polukontre pogađa za  5:7, Rusija ne koristi igrača više (Lisunovu ispada lopta na stativi), Mitrović sa ljevog vanjskog (igrač više) zabija za 5:8, a Mandić iz vana donosi +4 svojoj reprezentaciji. Kharkov još jednim svojim golom (igrač više) smanjuje na 6:9 ali Rusija propušta šansu uhvatiti priključak ne koristeći još 2 puta igrača viče do kraja treće četvrtine.

Poslednja četvrtina igra se gol za gol i to tako što se iskorištava igrač više, a Rusija ne uspijeva više no prići na 2 gola zaostatka, Bychkov i Nagaev pogađaju na jednoj, Vico i Jakšić na drugoj za 8:11. Srbija ne koristi igrača više te na minutu i pol do kraja Nagaev smanjuje na 9:11 ali srpski igrači iskusno privode utakmicu kraju uz 2 obrane Mitrovića, Kholodu i Kharkovu na samome kraju sa igračem više.

 

Nesporno da je Rusija kvalitetom igrača već tu negde iza onih „glavnih“, ali očito im još nešto fali da iznenade nekoga od favorita, no možda se to i desi na nekoj od narednih utakmica a svakao im se ne smije pristupiti ni malo neozbiljno. Srbija do nove pobjede sa onoliko snage koliko je bilo potrebno, a za provjeru trenutačnih mogućnosti moraju sačekati nešto jačeg protivnika.