Vičević i Baco o slovenskim i slovačkim planovima i problemima


Pratimo i ostale utakmice. U svakoj ima zanimljivih detalja, zanimljivih igrača, a i zanimljivih sugovornika. Danas su to Mirko Vičević, izbornik Slovenije i Karol Baco, pomoćni trener Slovačke.Donosimo izjave Mirka Vičevića, izbornika Slovenije s kojim smo popričali i nakon prvog kola kada su izgubili os Slovačke 11:7 i nakon drugog kola u kojem je došao poraz od Rumunjske 13:5. Ima tu i zanimljivih igrača koji već imaju veliku minutažu i po 20ak minuta iako su tek 17godišnjaci poput Šantaka ili 18godišnaci poput Seljaka.

Nakon prvog kola:

Borili smo se i momci su stvarno dali sve od sebe. Pet ih je prvi put na velikom takmičenju i mislim da je 1/13 igrač više nedopustivo za ovakvu utakmicu. Mi smo realizirali velike šanse. Imali smo taj priključak. Bila je šansa na nastavimo da igramo na 5:5, primili smo odmah gol s igračem manje i imamo što da pogledamo i da ispravimo protiv Rumunjske.

Jeste li očekivali bolju Crnu Goru?

Možda i jesam, ali ja sam jako zadovoljan s igrom Francuske. To je kvalitetna momčad, dobro pripremljena, dobro vođena. Čim su došli na neriješeno s Crnom Gorom znači da ih moramo ozbiljno shvatiti.

Nakon drugog kola:

– Vaš komentar na cijelo Europsko prvenstvo?
Pogledao sam gotovo sve utakmice do sada, neke uživo neke preko TV-a, rekao bih izuzetna dominacija favorita za medalju, kako Hrvatske tako Španjolske u ovoj grupi, a rekao bih izuzetno dobro pripremljena Italija. Rekao bi najuvjerljivija pobjeda u direktnim susretima, ova Italije protiv Grčke. Tako te tri ekipe se do sada izdvajaju i po spremi i po rezultatu.

– Hrvatska-Crna Gora
To će biti jedna tvrda utakmica. Nisam očekivao tako laku pobjedu Hrvatske protiv Francuske. Crna Gora je do samog kraja dobro namučila Španjolce, koji su mnogo iskusniji. Rekao bi da će biti jedna otvorena utakmica, blaga prednost Hrvatskoj jer igra kući, ali Crna Gora ima svoje šanse.

– Za koga ćete vi navijati?
Ja ću navijati da se moj tim oporavi i da ako je moguće protiv Nizozemske napravimo neki bolji rezultat.

O SLOVENIJI

– Što se u biti moglo učiniti u ovih mjesec, mjesec i po dana koliko je u biti prošlo otkako ste imenovani?
Pa jest, uz treninge i rad trebali smo da to dovedemo na nivo koji zahtjeva jedno Europsko prvenstvo. U Sloveniji, koja ima želju da igra zapaženiju ulogu mora se mnogo raditi. Prostora ima, imaju dobre bazene, imaju dosta djece. Mislim da kad krene jedan ozbiljan projekt da će brzim koracima ići naprijed.

– Postoje li planovi u Sloveniji da se podigne razina vaterpola?
Postoji velika želja, imaju klubove, imaju mogućnosti, imaju dobru infrastrukturu. Sve to su preduvjeti da se krene pravim stopama. Naravno potrebne su financije, potrebni su stručni ljudi, ali prije svega potrebna je velika želja. Mislim da je slovensko rukovodstvo u savezu ima, i samim time ako sam dao neki doprinos da to krene u pravom smjeru zahvalan sam što su mi dali povjerenje. Mnogo treba raditi, to definitivno nije lako. Selekcije protiv kojih smo mi igrali su već generacijama u europskom vaterpolu i pronaći mjesto između ove Rumunjske, Nizozemske, Slovačke, Malte, Izraela, to je naš trenutni nivo i treba raditi, mnogo da bi se njima približili.

– Kako je došlo do vašeg angažmana u Sloveniji?
Pa predsjednik Slovenskog vaterpolo saveza Matjaž Štandeker me kontaktirao, bili smo na više turnira zajedno kroz regionalnu vaterpolo ligu i izrazio je želju. Selektor Štormar je imao zdravstvenih problema i praktički sam trebao njegovu ekipu preuzeti u kratkom vremenskom periodu za ovo Europsko natjecanje. To sam prihvatio. Želje za nastavak postoje. Naše želje su povezane, moraju napraviti iskorak, moraju ojačati ligu, igrači moraju imati više priprema, više vremena provoditi zajedno. Samim tim se podiže i fizička sprema i taktičke zamisli.

– Koliko se vidite dugo u Sloveniji?
Moj angažman je do kraja ovog Europskog prvenstva. Sagledat ću sve mogućnosti. Sad mi je mnogo jasnija slika nego prije što se može i što treba raditi. Tako da ću krajem prvog mjeseca znati mnogo više.

– Bili ste i u kombinaciji da učinite nešto više i u crnogorskom vaterpolu. Kao izbornik?
Da, ne znam kolike su mi tu više šanse. Sad sam tu angažiran u Sloveniji i idemo polako s tim projektom da vidimo koliko se tu može pomoć.


Slovačka je pobijedila Sloveniju u prvom, a izgubila od Nizozemske 17:6 u drugom kolu. Kod njih se ističe Matej Čaraj koji je kao mlad došao u Herceg Novi i danas je sidrun koji igra Ligu prvaka za Jadran. Popričali smo s Karolom Bacom, pomoćnim trenerom Slovačke nakon druge utakmice:

– Možete li prokomentirati utakmicu i nastup Slovačke do sada na turniru, koliko ste zadovoljni?
Prije turnira znali smo da će nam ključna utakmica biti protiv Slovenije. Došli smo ovdje pokušati napraviti iznenađenje protiv Rumunjske ili Nizozemske. Večeras, početak utakmice nije bio dobar s naše strane i nismo uspjeli. Ali, želim čestitati protivnicima, reprezentaciji Nizozemske. Bili su bolji od nas, ali nadam se da ćemo biti bolji u narednim utakmicama.

– Popularnost vaterpola u Slovačkoj?
Bilo je puno bolje u doba kad sam ja nastupa kao igrač (op.a. 1997-2006 igrao na velikim natjecanjima za Slovačku). Sada imamo puno problema i s bazenom i s novcima. Nemamo profesionalne igrače u našoj zemlji. Vrlo je teško i ovo nije dobro razdoblje za slovački vaterpolo. Bilo nam je vrlo važno kvalificirat se na ovo prvenstvo i pobjeda u bilo kojoj utakmici bit će dobra za nas. Iskreno, ne možemo se uspoređivati s najboljim ekipa i na nama je da damo sve od sebe i pokušamo napraviti neko iznenađenje u narednim utakmicama.

Kakva je situacija s mladima, imaju li djeca mogućnosti kvalitetnog treninga ili su i tu problemi s bazenima?
Ono što je najveći problem što naši klubovi u Slovačkoj trebaju plaćati korištenje bazena i zato ne možemo provesti dovoljno vremena na bazenu jer nam je preskupo. I naravno, ako ne treniraš dovoljno, rezultati ne mogu doći. Moja generacija je igrala na Olimpijskim igrama (op.a. 2000.u Sydneyju) ili na Europskom prvenstvu 2003 u Hrvatskoj (op.a. ipak je bilo u Sloveniji, u Kranju) smo pobijedili Rusiju. Ok, vraćam se sada 20 godina unatrag, ali sada sport, ne samo vaterpolo, u Slovačkoj nije u globalu u dobroj poziciji u dobrim vremenima. I drugi sportovi su u problemima. Ako djeca ne mogu trenirati, ako ne skupimo novac za plaćanje najma bazena, a to sami ne možemo. Nedostaje nam podrška gradova. Primjerice, ja sam direktor kluba Hornets Košice i naprimjer mi plaćamo između 50-60.000 eura najam bazena godišnje, a od grada dobivamo 17.000 eura. Primjerice u jedan sat zbijemo sve kategorije kako bi uštedjeli, a tako se ne može doći do rezultata. Ranije, prije 20-30 godina, najlošiji plasman u mlađim uzrastima na europskim natjecanjima bio nam je 6.mjesto. Mogli smo se nositi i s najboljim ekipama. Ali ponavljam, već 20 godina se ne ulaže. Neki bazeni su privatni, ali veći njih je gradskih.

Odgovori