HVS u borbi s Covidom

Reprezentativna okupljanja u zadnje vrijeme odvijaju se po principu „3 down few more to go“. Još malo i čitava reprezentacija će prebolit Covid 19. Nadajmo se da je imunitet postojan.

HVS se pokazao iznimno učinkovit u širenju Covida među reprezentativcima. Okupljanje u kolovozu, Vukičević, Popadić i Luketić. Okupljanje u listopadu, Bušlje, Benić  i Lončar. Šteta što recimo Tucka i Bukića, stranačka pripadnost odgovara, premijer ne uključi u Stožer. Dosegnuli bi imunitet krda i prije Švedske. O posljedicama sad nećemo.

Osim toga Joković u Bresci, Visković u Mladosti (Marcelić je isto bio nešto u febri prije ovog okupljanja), te možda još tkogod, već su bili pozitivni tako da još malo i imamo čitavu momčad koja je odradila covid. Doduše, istraživanja pokazuju da se oni bez ili sa  blažim simptomima slabije imuniziraju, a i da imunitet s vremenom poprilično brzo slabi. Ako je to točno do proljeća i kvalifikacija za Tokio ipak će se trebat ili cijepit ili odradit kvalitetan „bubble“. Jer, kako smo mogli čitati, momčad s 3 pozitivna igrača tijekom kvalifikacijskog turnira biti će diskvalificirana i samim time propušta Olimpijske igre. Trenutačni termin kvalifikacija je veljača, ali već je najavljeno da će se za žene iz siječnja pomaknuti na travanj pa je realno da će također i muški igrati u sličnom terminu.

Sjetimo se za početak kolovoza. Tada su bile nešto strožiji kriteriji za određivanje izolacije ljudima koji su bili u kontaktu s pozitivnim pojedincima. Nakon što je Vukičević dobio pozitivni nalaz, pa naknadno i Popadić i fizioterapet Luketić HVS je donio sramotnu odluku; svi igrači su poslani u izolaciju, a članovi stožera i vodstva saveza nisu. Da sam ja izbornik, sve i da se nekim čudom nisam družio sa svojim igračima, kao pravi vođa, sam bi se solidarizirao. Ali tko će u kolovozu stat doma? Igrači!

Sada, u listopadu HVS je pokušao organizirati turnir u Zagrebu. Trebali su doći SAD, Crna Gora i Italija koja je otkazala i prije samog otkazivanja turnira. Termin usred najvećeg širenja virusa po Europi. A u Zagrebu su epidemiolozi objavili da više ne mogu pratiti toliki broj novozareženih i njihove kontakte tako da je rečeno da je sustav probijen te da je puno veći broj pozitivnih od službenih brojeva. Potpuno suludo da je okupljanje krenulo. Druga stvar, klupska sezona je tek krenula, igrači su polako počeli dosezati formu. HVS bi trebao skrbiti i o interesu klubova i potpuno je nepotrebno bilo prekidati njihov rad. Još i prije nego je došlo do novih zaraza i otkazivanja turnira govorili smo da bi se recimo Jug trebao usprotiviti suludim pozivima i odlukama saveza i otkazati sudjelovanje svojih igrača na ovom okupljanju.

I kad su se igrači okupili, tek onda su se testirali te su krenuli sa zajedničkim treninzima. Očito pro forma testiranje (jer bi inače čekali rezultate prije zajedničkih treninga i okupljanja) nije pošlo po planu te je Bušlje dobio pozitivan nalaz. Naknadno su i Lončar te Benić također pozitivni. Kako je HVS objavio da su svi osim Bušlje bili negativni na tom inicijalnom testiranju, jugov dvojac je zaražen na reprezentativnom okupljanju. Možda bi se igrači po klubovima također zarazili i svejedno bi ligaško kolo bilo otkazano, ali savez bi trebao poduzeti sve da smanji tu mogućnost, a ne sve potpuno obratno.

Osim besmislenog termina i sam koncept okupljanja je bio jednak. I prije nego što su igrači došli u Zagreb znalo se da Bijač, Joković, Marcelić, Vrlić, Vukičević neće doći. Macana Tucak nije ni pozvao. Znači pola reprezentacije. A nije bilo baš ni vremena ni logike da se sad isprobava neka nova imena.

Hrpa besmislenih poteza koji su karakteristični za HVS.