4. grupa glasača za Trofej „Rudi Reš“ za 2012. godinu

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

Slijedi 4. grupa glasača za ovogodišnjeg Rudija. Josip Pavić je 3 glasača prije kraja već osvojio trofej i peti je osvajač “Rudi Reša”. Danas su na rasporedu b/a, Debeli Kaka i Braco. Krećemo sa glavnim urednikom:

 

Dugo sam razmišljao kome dati prvo mjesto. Imao sam 3 kandidata koja su mi na kraju zauzela prve tri pozicije. Prvi je otpao Dobud, ne što je bio loš, nego jer su ova druga dvojica bili nešto bolji. I to ne  na samoj Olimpijadi koja mi je naravno bila najvažniji kriterij, gdje im je bio uz bok, tj. fenomenalan. Kad bi gledao samo Olimpijadu stavio bi svu trojicu da dijele prvo mjesto. Ali su onda presudile nijanse iz preostalog dijela sezone, (ipak je ovo izbor za cijelu 2012.) a Sukno i Pavić su bili osjetno bolji na EP-u, odnosno Dobud je tamo ostao upamćen po onom brutalitiju na Filipoviću pa smo kontra Nijemaca morali igrati samo sa Paškvalinom. Iza toga mi je prevagnuo Sukno koji je na EP-u bio bolji od Pavića, bio i najbolji strijelac cijelog EP-a, a osim toga se u jednom Pro Reccu koji je bio skup najvećih zvijezda vaterpola nametnuo za jednog od vođa igre. Em je bio najmađi po godinama, me po boravku u toj ekipi, a svejedno se nametnuo. Dakle, prve tri pozicije: Sandro, Pavić pa Dobud.

10 bodova – Sandro Sukno, kad bi se osim igračkih ocjenjivala i ljudske kvalitete (fizički napad na ljude starije 40-ak godina, nepoštivanje navijača nedolaskom na Stradun, nepreuzimanje lanjskog Rudija, itd…) onda Sandra ne bi bilo na ovoj listi. Ali ako izbacimo taj doživljaj van bazena onda je mislim Sandro igrač koji bi mi mogao još 10-ak godina biti prvi na ovoj mojoj listi. Osim gore spomenutih momenata, osvajanja i sa Pro Reccom naslova prvaka Europe (prvi njegov), i ove godine u Primorju je pokazao kolika je klasa.

6 bodova – Josip Pavić, moram priznat da mi je Pavić godinama bio naš najantipatičniji igrač. Ne volim kad se nekoga nezasluženo uzdiže u nebesa, a upravo je to Bauer godinama radio u Sportskim novostima. A i ne samo on nego su mu i vrsni poznavatelji vaterpola poput hrtovca Mića svesrdno pomagali. Tako je „Jozo bio veličanstveni i prije Sulejamana“ što samo po sebi nije problem da u isto vrijeme Vićan nije bio duplo bolji, kao ni to da je Pavić bio sklon velikim kiksevima. Ali proteklu godinu branio je baš veličanstveno, daleko najbolji golman Olimpijade, a i na EP-u je bio vrlo dobar. Klub mu se raspao tako da bi mu to mogao biti hendikep i u održavanju forme, a i u budućim izborima, ako negdje ne otiđe.

4 boda – Nikša Dobud, kapetan Juga koji uvijek daje sve od sebe. Često ga s prozivalo (suspenzije u reprezentaciji i klubu), doduše ne u zadnje vrijeme, zbog nekih razloga vezanih za nesportsko ponašanje van bazena. Ali ako se nekoga može izdvojiti kao primjer igrača koji daje uvijek sve od sebe – u prošloj godinu u kojoj su jugaši nekoliko puta imali utakmice, i to u najvažnijim trenucima, u kojima su igrali ne samo loše, nego i bez dovoljno motivacije – to je upravo Dobud. A k tome je i odličan. Najbolji sidrun Olimpijade, za bolji plasman nedostaje mu bolji nastup na EP-u ili bolji rezultat s Jugom u Euroligi.

2 boda – Miho Bošković, naš najlošiji igrač na EP-u (jasno ne računajući one koji nemaju što raditi u reprezentaciji poput Paškvalina i Buljubašića) koji je već tada u novinama najavio da će na Olimpijadi bio osjetno bolji, na svom maksimalnom nivou. I to se i dogodilo. U Londonu nitko nam nije radio probleme zbog njegovih obrambenih nedostataka, a u napadu je bio vrlo opasan.  Vratio se u Juga, ali ne pokazuje ni približno dobre igre kao ljetos što će se nadam promijeniti u 2013.

1 bod – Maro Joković, ponekad mi s čini da sam u ovim izborim prema njemu najnepravedniji. Možda jer očekujem još više od njega. Ima sve što je dan igrač mora imati. Odličan plivač, šuter, ima snage za odigrat 30+ minuta po utakmici u istom ritmu. Ljevak koji odlično organizira igru – možda mu tek nedostaje malo bolji osjećaj (za dosegnut vrhunski nivo i u tom segmentu) za dodavanje na stativu sa igračem više. Ali mi je često zamozatajan, mora više zabijati. Preuzimati više odgovornosti na sebe.

Žao mi je što nema mjesta i za Paula Obradovića koji se u gotovo svim važnijim utakmicama u klupskoj kapici prometne u ključnu ulogu, i tako već nekoliko godina. Ali u Londonu mu je Rudić namjenio sporednu ulogu, a ni na EP-u nije bio specijalno istaknut. Još se u reprezentaciji mora izboriti za ulogu jednog od nositelja igre, a u godini Olimpijskog zlata ipak nema mjesta među 5 najboljih. Ali i već samo spomnjanje u ovakvoj konkurenciji znači dosta. Još bi spomenuo i Burića koji je kao bek bio jedan od nositelja igre naše obrane u Londunu, ali ipak uz hendikep da je na EP išao nedovoljno spreman nakon ozlijede nije mi se probio među 5 najboljih.

 

Slijedi kratki Debeli Kaka:

1.    Pavić i 2. Bošković – tako su glasali vrli vaterpolo stručnjaci, a valjda oni znaju bolje nego ja.
3. Joković – bio je dobar, ali ne toliko dobar koliko prva dva.
4. Buljubašić – ključni igrač Primorja i član reprezentacije.
5. Hinić – jedina razlika između europskog prvenstva i olimpijskih igara i očita razlika na završnom plasmanu na ta dva natjecanja (Vićan nije ulazio u igru koliko se meni čini, barem ne u važnim utakmicama).

 

I za kraj još kraći Braco koji je poslao samo glasove i to davno, puno prije svih još tamo prije mjesec dana:

1.    Pavić
2.    Sukno
3.    Dobud
4.    Obradović
5.    Joković

 

Tenutačni poredak
1. Josip Pavić 6+10+6+10+10+2+6+6+10+10 = 76
2. Nikša Dobud 0+6+10+6+6+0+0+4+0+4 = 36
3. Sandro Sukno 4+4+0+1+2+4+2+10+0+6

= 33

4. Maro Joković 2+2+2+0+1+10+0+1+4+1 = 23
5. Miho Bošković 0+0+4+0+0+0+4+2+6+0 = 16
6. Igor Hinić 10+0+0+0+4+0+0+0+1+0 = 15
7. Paulo Obradović 0+0+1+4+0+6+1+0+0+2 = 14
8. Samir Barač 0+0+0+0+0+0+10+0+0+0 = 10
9. Ivan Buljubašić 0+0+0+0+0+1+0+0+2+0 =  3
10. Hrvoje Herceg 0+0+0+2+0+0+0+0+0+0 =  2
11. Andro Bušlje 0+1+0+0+0+0+0+0+0+0 =  1
11. Mario Oreb 1+0+0+0+0+0+0+0+0+0 =  1