Kazahstanu domaćinstvo Superfinala svjetske lige

FINA je odredila najveći kazahstanski grad Almaty (prije poznat kao Alma Ata) za domaćina Superfinala svjetske lige 2012. Finalni turni igra se 12 – 17. lipnja. Dakle, ipak nije Rijeka, nije čak ni Europa, već mjesec dana prije OI u Londonu Lonzi je zamislio vaterpolsko druženje u Središnjoj Aziji. Dosad je domaćinstvo dva puta bilo u SAD-u i osam puta u Europi.

Tako će ovaj put biti samo 3 europske reprezentacije na završnom turniru osmorice. Pod uvjetom, da FINA nešto ne promijeni.

 

Inače, Kazahstan je 9. država po površini 2.724 milijuna kvadratnih kilometara površine, ali vrlo rijetko naseljena sa malo više od 16.5 milijuna stanovnika. Prevladavaju Kazasi (63%), pa Rusi (23%), Uzbeci (3%), Ukrajinci (2%)… Unatoč toj nacionalnoj raznolikosti za predsjednika Nursultan Nazarbayeva već 20 godina glasaju skoro svi birači. 1989. postao je predsjednik još u doba Sovjetskog Saveza. Od prve pobjede na „demokratskim“ izborima 1991. kada je osvojio 91.5 % glasova, popularnost mu nije pala, dapače. Zadnje izbore prije 7 mjeseci osvojio je sa 95.54 % glasova, sa čak 89.9 % odazivom biračkog tijela.

3 komentara na “Kazahstanu domaćinstvo Superfinala svjetske lige”

  1. koja je logika igrat takav turnir mjesec dana prije oi kad su svi u fizici. a što se tiče nazarbayeva taj vlada kao lukašenko. ’95 uopće nije dao izbore nego referendum za produženje vlasti što su bili i sljedeći izbori oko 2000-te jer je imo samo jednog protukandidata a za izbore trebaju najmanje dva, a kad su ga prije par godina stisli dežurni svjetski dušebrižnici kako u ustavu piše da se smije obnašat takva funkcija samo 2 mandata on je stavio amandman u ustav da se to ne može primjenit na nursultana nego on može kolko hoće. a i svi mediji su njegovi pa je puno lakše.

  2. Dobro si predstavio Kazahstan, jedino nisi napomenuo koja je prosječna količina padalina i temperatura kroz mjesece…

  3. dobar je i susjedni turkmenistan i njihov bivsi prezidente saparmurat nijazov