WWPCA izabrala najbolje za 2019

Svjetsko udruženje vaterpolskih trenera (WWPCA) po peti put izabralo je najbolje trenere za prošlu godinu. To su Adam Krikorian u ženskom, te Alessandro Campagna i Zsolt Varga u muškom vaterpolu.

 

Članovi Upravnog odbora (točnije Board of Directors), njih 17 izabralo je po 5. put najbolje trenere. Birali su:

Petar Porobić (predsjednik ), Ratko Rudić (podpredsjednik), Dragan Jovanović (izvršni direktor), Alessandro Campagna, Dejan Udovičić, Yannis Giannouris, Karl Izzo, Paolo Malara, Adel Shamaia, Adam Wright, John Vargas, Quim Colet Genesias, Sergey Drozdov, Fabio Conti, Balazs Vince, John Abdou, Coralie Simmons.

Krikorian, izbornik SAD-a jednogglasno je izabran, dok su u muškoj konkurenciji Campagna izbornik Italije i Varga trener Ferencvarosa dobili po 8 glasova (Campagna se izuzeo od glasanja) i podjelili titulu. Do sada su nagradu osvajali:

2015 Adam Krikorian i Dejan Savić

2016 Adam Krikorian i Dejan Savić

2017 Adam Krikorian i Ivica Tucak

2018 Arno Havenga i Zsolt Varga

 

Adam Krikorian vodi SAD već 10 sezona i ovo mu je četvrta od pet mogućih titula trenera godine. Ne čudi obzirom na dominaciju njegove reprezentacije koje su dvostruke uzastopni olimpijski pobjednice, kao i trostruke svjetske prvakinje i u nizu od 68 utakmica bez poraza. Vrlo vjerojatno bi imao i svih 5 naslova da je u 2018-oj SAD imao neko značajnije natjecanje (godina bez OI i bez SP-a). Slijedi 2020 i Olimpijske igre u Tokiju i svakako je ponovno prvi favorit. Ako pogledamo rezultate na SP-u na kojem su nanizali svih 6 pobjeda i to vrlo uvjerljivih (npr finale protiv Španjolske 11:6 – bilo 9:3 na kraju treće – ili polufinale s Australijom 7:2 te četvrtfinale protiv Grčke 15:5) vidimo da je ženski američki vaterpolo dominantan ovih godina. Mnogi upućeniji tvrde da bi druga ekipa SAD-a bila također u finalu. Intervju s pobjednikom možete pročitati na: http://www.wwpcoach.org/adam-krikorian-interview-2019/

 

 

Alessandro Campagna je s Italijom osvojio Svjetsko prvenstvo, dok je Zsolt Varga s Ferencvarosem osvojio oba domaća naslova, europski superkup kao i Ligu prvaka. Italija nije bila toliko dominantna u pohodu na zlato, ali je i unutoč nekoliko izostanaka zbog ozlijeda na kraju zasluženo osvojila naslov. Ferencvaros je došao na final8 u Hannover kao 4. iz grupne faze i u sve 3 utakmice su bili outsideri. Nije ih spriječilo da osvoje naslov, kao što su i u svim ostalim natjecanjima u godini bili ti koji su na kraju odlazili uzdignutih ruka.

Iduće godine imamo i Europsko prvenstvo i još važnije Olimpijske igre pa će Zsoltu Vargi bit nemoguće uzeti treću titulu u nizu.