Crkva svete Marije na Dančama

Crkva svete Marije nalazi se poviše plaže Danče, a u narodu je znana kao Gospa od Danača. Sagrađena je 1457. godine, a unutrašnjost joj skriva neke od najznačajnih slika dubrovačke umjetnosti uopće. Tu su Triptih Nikole BožidarevićaPoliptih Lovra Dobričevića.

Kuga je u više navrata desetkovala stanovništvo Dubrovnika, pa je naposljetku 1430. godine odlučeno da se na predjelu Danača izgradi lazaret gdje bi boravili bolesnici od kuge. Lazareti su izum Dubrovačke Republike, a poslije su razne inačice spasile mnoge europske gradove. Kako epidemije ni u narednim godinama nisu jenjavale, vlast je odlučila na Dančama izgraditi crkvu s grobljem za ukop bolesnih „da ne umiru kao stoka, već da se kao kršćani sahranjuju na svetom mjestu te da o njihovim dušama bude neki spomen“.

dbksport.com kreće s radom

 

Sportska udruga Dbk Sport s ponosom objavljuje da je prije par dana s radom krenuo jedini dubrovački sportski portal www.dbksport.com – projekt s ciljem promicanja sporta na području grada Dubrovnika; praćenja rada i razvitka sporta i rekreacije na području Dubrovnika; sudjelovanja, organizacije i vođenja u sportskim natjecanjima i sl.

VATERPOLO DREAM TEAM

Vaterpolo je počelo da se igra krajem 19. stoljeća i to u Engleskoj i Škotskoj. To je najstariji kolektivni sport na Olimpijskim igrama, a prvo sudjelovanje muške vaterpolo ekipe bilo je 1900. godine u Parizu. Idejni tvorac ove igre bio je Škotlanđanin William Wilson. Ženske nacionalne vaterpolo selekcije su se priključile na Olimpijskim igrama tek 2000. godine u Sidneyu, nevjerovatnih sto (100) godina kasnije.

 

Vaterpolo reprezentacija Srbije je potpuno zasluženo osvojila svoje prvo i dugo priželjkivano olimpijsko zlato, (nakon četiri Olimpijade, računajući od Sidneya 2000.) jedina medalja koja im je nedostajala u bogatoj kolekciji dugoj zadnjih (najuspješnijih) šesnaest (16) godina.

[FOTOGALERIJA] RedBull Sidrun na Dančama

 

 

Prije posljednjih kvalifikacija danas u Šibeniku i velikog finala sutra, u subotu 03. rujna pogledajte fenomenalnu fotogaleriju Marjana Radovića sa Danača. Pregršt odlično uhvaćenih detalja i kvalitetnih fotografija za životnu uspomenu: