Osvrt i zahvale

Pošto smo se konačno zasluženo odmorili od organizacije maratona, da napišem par zaključnih riječi vezano uz izdanje 2020., tj. 12. maratonTon na Dančama.

 

U čudnim uvjetima organizacije, u kojima smo u najužem krugu odlučivanja o održavanju ili neodržavanju (3 osobe) ipak rezultatom 2:1 odlučili da idemo u projekt maratona 2020.

Prije svega čestitamo pobjednicima Ani Lučić i Toniju Šariću, čisto i zasluženo.

More je bilo dosta razvaljano, sa puno kurenta koji je možda i odlučivao pobjednike. Zanimljivo je i važno za zapisati da su plivači koji su okretali bove kao 4. ili 5. dobili utrku – naime, plivač koji je i prvu i drugu bovu okrenuo kao uvjerljivo prvi se nakon okreta druge bove našao usred struje koja ga je nosila prema pučini, stoga je to u svome plivanju stalno trebao kompenzirati, i nikako nije mogao pogoditi pravac za dolazak do cilja, što su koristili plivači koji su se odlučili više za unutrašnjost vale i staze, gdje je kurenat išao u suprotnom smjeru. Velika škola za dogodine, ukoliko se ponove isti uvjeti na moru.

Moram zapisati i to da smo na povratku sa postavljanja staze sa barkom Luka Simovića oko 09:35h na ponti od Danača, sa udaljenosti od cca 50m vidjeli PERAJU kako kruži oko vrha ponte. Ne znamo radi li se o morskom kučku, iglunu, dupinu ili kojoj već beštiji, ali ću vam iskreno priznati da nije bio ugodan osjećaj. Na sreću sve je prošlo dobro i sad se tome možemo smijati kao zanimljivoj anegdoti, u ovoj godini u kojoj morski život buja, opušteno od bilo kakvog pritiska turističkih brodova, i kada čak i velike beštije dolaze u kraj pokazati kako je more ipak njihov dom.

Novitet koji sam predložio kolegama u organizaciji ove godine, trokut plivačka staza Danče – okret Čingrija – okret Libertas – Danče je bila pun pogodak. Izbjegavali smo sudare plivača iz suprotnih smjerova, dobili atraktivnost okreta i „dvoboja“ na bovama te promjene ritma plivanja, te snalaženje i pozicioniranje na stazi od bove 2 dok se pliva u cilj, borba sa kurentom.

Vjerujem da su obje okretne bove tu da ostanu i u budućnosti.

Hvala volonterima i donatorima koji su fizički bili s nama u subotu ujutro, ali i odgovarali na poruke, mailove i pozive zadnjih petnaestak dana,

 

Jet Ski Tours Dubrovnik (https://jetskitours.eu/) (Anamarija i Joško Zokić i njihova ekipa), hvala puno na osiguravanju staze i svih plivača, te transferu organizatora na barke i obratno. Bez Vas bi doista bilo puno, puno teže za organizirati plivački maraton Danče.

 

Barkarijoli:

Barka na bovi 1:

Vlasnik Đivo Ban, došao iz Zatona barkom rano ujutro da bi nam dao ruke, budući da smo imali otkaz u zadnji čas od ranije potvrđenog barkarijola. Hvala Đivo!

Sudac i volonter na bovi 1: dr. sc. Rade Garić i Bruno Radić (koji je pripremio i sidra za bove). Hvala obojici.

Barka na bovi 2 (admiralski brod):

skipper Luko Simović – čovjek koji je prethodnih tjedan dana „istrpio“ najviše poruka u inbox sa planovima i zaduženjima, a onda ih i prenio u stvarnost, kao što su sidrenje bova na prave lokacije, prijevoz sudaca, skupljanje bova i slično. Hvala Luko, bez tebe, to nije to!

Sudac na bovi 2: Matko Perović – Kiso, veteran naše organizacije, uvijek spreman dati ruke i uskočiti u koju god ulogu trebamo, dobri duh maratona i Danača. Hvala Matko!

Dobrodošla pomoć u liku i djelu Vida Katića, hvala Vide!

Barka 3:

skipper Lukas Dražić, prevozio je medicinsku ekipu našega maratona i čuvao vanjsku stranu staze. Hvala Lukas!

Đivo Čučević, dr. med., službeni liječnik maratona – hvala puno na dolasku i dobroj volji!

Bruno Tomović, Crveni križ Dubrovnik, spasioc. Zahvaljujemo se i Ivan Jurić iz CK Dubrovnik, koji nam je osigurao pratnju spasioca te prijenosni defibrilator, tako da je razina sigurnosti ove godine bila najviša do sad.

Hvala Lučka Kapetanija Dubrovnik, najviše g. Zvonimir Cetinić s kojim smo bili najviše u kontaktu.

Hvala i na pratnji broda lučke kapetanije „Danče“ koji je tako došao „doma“ i usput i pozdravio i plivače i samostan časnih sestara dančarica.

Zahvaljujemo se i Dubrovačkim ljetnim igrama (Paula Brajević), Kazalištu Marina Držića te Dubrovačkom simfonijskom orkestru koji su nam osigurali nagrade za najbolja tri plivača i plivačice.

Hvala našim sportskim prijateljima iz Triatlon kluba Dubrovnik (Daniel Marušić) na posudbi dvije bove i pumpe. Drago nam je da ste i ove godine u velikom broju sudjelovali na dančarskom plivačkom maratonu.

Hvala Mark Marušić na sjajnim video snimkama dron-om koje ćemo uskoro objaviti. Dobili smo sasvim novu vizuru maratona i na tome puno hvala!

Za online prijave i listu plivača bio je zadužen Mislav Perović, a za stolom za registracije mu je asistirala uvijek draga i nasmijana Alemka Sarić. Hvala!

Suci u cilju, zaduženi za pravilne ulaske u cilj i štopanje vremena su bili Ivo Margaretić, Andrija Martić, Mislav Perović, Saša Selmanović i Đivo Tikvica.

Obrada konačnih rezultata je ove godine išla iznimno brzo, tako da smo bili u mogućnosti po prvi put postaviti rezultate online odmah po izlasku zadnjeg plivača iz mora, i tako digli letvicu profesionalnosti maratona još više (Mislav i Andrija).

Hvala svim lokalnim medijima koji su najavili naš dančarski maraton. Inače, ova je godina očito toliko siromašna atraktivnim ljetnim sadržajima da je o našem maratonu pisao možda čak i najčitaniji hrvatski portal index.hr 🙂  Shvatiti ćemo to ipak kao kompliment.

Hvala i isprika svima koje sam možda zaboravio spomenuti.

Mislim kako je maratonTon 2020. bio i sportski i organizacijski uspjeh.

 

U ime organizatora, Joško Pulić