Vaterpolski turnir „2. četvrtina“

 

    Prošli vikend odigran je vaterpolski turnir u sklopu „Dančarskog ljeta“. To je jedino natjecanje na koje se ne može prijavit ko želi, nego je pozivnog karaktera, a poziv treba zaslužit.
    Od ove godine vaterpolski turnir na Dančama nosi ime „2. četvrtina“ u spomen na lanjsku 2. četvrtinu utakmice Špilja – Turčin u kojoj je Turčin slavio sa 2:0 pa je uslijedila zamjena svih 6 igrača Špilje. Detaljnije o tim povjesnim događanjima uskoro u dokumentarnom filmu.

    U dosadašnja 2 izdanja turnira slavila je Špilja, a ove godine se nije skupila. Vjerojatno zbog straha jer se turnir baš odigravao na samu 1. obljetnicu 2. četvrtine na 7. kolovoza. Došli su tek kapetan Kovaldo, Davor, Braco, Pop, b/a i Šole od igrača Špilje koji su lani igrali, a posljednja dvojica su prešli u Turčina ove sezone. Tako da nije bilo dovoljno igrača Špilje, pa su se spojili sa Turčinom u zajedničku ekipu.

    Znači u 3. izdanju vaterpolskog turnira na Dančama nastupila je kombinirana ekipa Špilje i Turčina tzv. danče.hr uz 3 gostujuće ekipe: Bužu 1864 metnem koja nastupa svake godine, i dva debitanta Velika riva Doli i gosti iz Zagreba, Južnjačka utjeha, trećeplasirana ekipa u oba izdanja Divlje lige na Jarunu.
    U planu je bilo da igra svatko sa svakim, ali je na kraju igrano polufinale i utakmice za 1. odnosno 3. mjesto. Razlog tome su najveći valovi ovoga ljeta, a i oštećeni i zapetljani teren kakvog su nam ga vratili nakon posudbe za finale Divlje lige. Tako smo umjesto u 1600 počeli malo iza 1700, a koliki su bili valovi razmišljalo se ili o odgodi za sutradan, ili za prebacivanje turnira na suho (mali nogomet) ili da se odma pristupi roštiljanju. Ali kako smo imali goste iz Zagreba koji su to večer išli ća, odlučili smo pokušat igrat pa kup puklo da puklo.
    U spomen na 2. četvrtinu utakmice nisu imale 3. i 4. četvrtinu, nego se igralo 2 x 6 minuta. Ali stvarnih 6 minuta sa zaustavljanjem sata svaki put kad to pravila nalažu. Šteta da nije bio Leo „atomski sat“ Bogdanović (inače se prijavio i nastupio i na maratonu, i petneski, i s bare na baru, i nogometu) pa da u praksi vidi koliko je to 5 sekundi, još pogotovo ako je i faul u tom periodu.

 

 

1/2finale:    Buža 1864 metnem – Velika riva Doli    2:1 (1:0, 1:1)

 

Sudac: Davy, Zapisničar: Vid, Atomski sat: b/a
Buža: Tonči Đanović, Mario Cvijetanović 1, Antun Delija, Dorijan Paleš, Braco, Miho Barkiđija, Lukša Buconić 1, Srđan Milić, Martina Nadilo, Prika.
Doli: Misla, Mario Beg, Hrvoje Lončarica 1, Petar Mage, Toni Lončarica, Paulo Mage, Nikola Đurić, Matko Konjuh, Damir Mage.

Igrač više: Buža 1/3, Doli –

     Buži je nedostajalo nekoliko igrača udarne sedmorke: Zlaja, Karužić, Raguž i Đuho, a ni trenera i vođu Magi nisu ni ovaj put uspjeli privolit na nastup. Zato su pridobili 4 eminentna imena: Martinu Nadilo (prva djevojka koja je sudjelovala na turniru), Braca (Špilja), Buconića (Čingrija) i Srđana Milića (lani Gusar, a ove godine pauzira zbog organičavajućih pravila Divlje lige, a u kuolarima se spominje da će dogodine zaigrat u novoj ekipi Banje Pro Recco uz ponajbolje igrače Špilje, Čingrije, dijela Rele iz PenaRele, ugašene Montovjerne…).

    S druge strane Doljani su imali čak trojicu Maga u postavi, a sve skupa 8 igrača pa su angažirali i pojačanje porijeklom iz obližnjeg sela Topolog, drugog golmana Turčina, Mislu.
    Valovi su onemogućili kvalitetnu igru i bili su zahtjevniji protivnik od suparničkih igrača. Bara je išla gore dole i preko metra pa je pravo umijeće bilo zabit gol, ili bi ponekad lopta s(p)retno ušla iako originalno i nije imala putanju prema golu :wink:. Tek nakon 4:40 minuta igre pada prvi gol, strijelac Buconić. Paulo Mage je 2 puta isključen na poziciji beka, ali Velika riva odlično igra sa igračem manje. Ipak iz 3. situacije sa igračem više, drugim u nizu na startu 2. četvrtine, Mario Cvijetanović dovodi Bužu do 2 gola prednosti. Ponovo se dugo igralo bez gola i 4 sekunde prije kraja utakmice Doljani postavljaju konačnih 2:1.
    Bila je to prva pobjeda Buže ikad na dančarskom turniru.

 

1/2finale:    Južnjačka utjeha – danče.hr    4:7 (3:2, 1:5)

 

Sudac: b/a, zapisničar: Vid, atomski sat: Fran
Južnjačka utjeha: Marko Gulin, Juraj Potrebica, Nikša Crnčević 2, Ivan Koncul, Mijo Klečak, Igor Dužević, Antonio Pavličević, Ivan Della Vedova, Nikša Krile, Pere Brkić 2.
Danče.hr: Pena, Domo, Žeks 1, Pavle, Ogs, Maro, Đivo, Pepe, Marole 2, Tino 3, Kova, Josh, Davy 1, Miho.
   
    Znači danče.hr je bio pretežno sastavljn od igrača Turčina – vratio se i Kapetan, plus Davor i Kova iz Špilje te Pena i Tino iz juniora Juga. Došo bi i Švabo da nije moro igrat za Cavtat baš taj dan. Dogodine turnir neće bit u subotu pa će moć doć.
    Bolje su krenuli gosti, kao da je na Jarunu inače ovako valovito pa su se prvi prilagodili. Oni su bili bez prvih vedeta Gledeca i Blaževića inače igrača Medveščaka (u Zg dviljoj ligi smiju nastupat po 2 profesionalca po ekipi), ali su se zato ojačali s MVP-jem Divlje lige Mijom Klečkom. Do 1:10 do kraja 1. Četvrtine vodili su 2:0 preko Brkića i Crnčevićam, a tada zabija Tino. U zadnjih malo više od pola minute po gol na obje strane. Prvo Brkić vraća na +2, a s istekom vremena Marole zabija za 3:2.
    Taj gol sa zvukom sirene kao da je dao krila Dančarima pa su zabili još 3 u nizu u prvoj polovici druge četvrtine. 2 minute prije kraja Crnčević vraća na 4:5 pa nam je slijedila zanimljiva završnica. Ipak 2 ljevaka, Žeks i Tino postižu po gol iriješavaju utakmicu.
    Poslije utakmice su uslijedile neke primjedbe jesu li gol sa istekom vremena i 6. gol danče.hr-a regularni. Kod prvog nije bilo velikih dvojbi, dok je Žeksova parabola plutala oko crte, a domaćinski nastrojen sudac je tu dvojbu presjekao u korist Dančara.
Za 3. mjesto:    Južnjačka utjeha – Velika riva Doli    9:4 (4:2, 5:2)

 

Sudac: Davor, zapisničar: Vid, atomski sat: b/a
Južnjačka utjeha: Marko Gulin 2, Juraj Potrebica, Nikša Crnčević 1, Ivan Koncul 3, Mijo Klečak 1, Igor Dužević (1), Antonio Pavličević, Ivan Della Vedova 1, Nikša Krile, Pere Brkić.
Doli: Misla, Mario Beg, Hrvoje Lončarica 1, Petar Mage, Toni Lončarica 1, Paulo Mage 1, Nikola Đurić, Matko Konjuh 1, Damir Mage.

 

Peterci: J.u: 1/1, Doli –
Igrač više: J.u. 0/1, Doli 0/2

    Prije samog početka utakmice Erazmo je dozvao Popa s betule nebi li ga privolio da zaigra za Doljane u ovoj utakmici. I kad je Pop već pristao, Erazmo je htio provjerit ima li Pop bilo kakvu poveznicu s Dolima, tetku, prababu, bilo koga. Kad je Pop reko da nema, po strogim pravilima ekipe Erazmo je morao zahvalit Popu na trudu i krenur s istim snagama u pokušaj osvajanja trećeg mjesta.
    Ipak Južnjačka utjeha je kvalitetnija ekipa što je i pokazala. Već nakon 22 sekunde Koncul ih dovodi u vodstvo, a Paulo Mage koji je zaradio najviše isključenja na turniru (3 u 2 utakmice) je tek nakon 5 minuta igra zabio prvi gol za Dole i tada smanjio na 3:1. Uskoro i jedan od Lončarica zabija, ali do odmora Koncul drugim golom vraća na +2.
    Još 5 uzastopnih golova Južnjačke koja je tako pobjedila u utješnoj utakmici za 3. Mjesto. Tek u zadnjih 20 sekundi Doljani zabijaju još 2 gola i uljepšavaju rezultat za konačnih 9:4.

 

Finale:        Buža 1964 metnem – danče.hr        6:9 (2:6, 4:3)

 

Sudac: b/a, zapisničar: Vid, atomski sat: Fran
Buža: Tonči Đanović, Mario Cvijetanović , Antun Delija 2, Dorijan Paleš, Braco, Miho Barkiđija, Lukša Buconić 2, Srđan Milić 1, Martina Nadilo, Prika, Boško Perić 1.
Danče.hr: Pena, Domo, Žeks 1, Pavle, Ogs 1, Maro, Đivo 1, Pepe, Marole, Tino 6, Kova, Josh, Davy, Miho.

Igrač više: Buža 0/2, danče –

 

    Utakmicu je golom otvorio Đivo, a zanimljivost je da je to bila možda i prva isplivana kontra u njegovoj karijeri. Kasniji tijek događanja obilježio je je Tino koji je po pričama poslije utakmice zabio 9 golova iz 7 udaraca što i nije daleko od istine. U jednom trenutku Buža je jurnula u napad i pred Penu su došli u situaciji 5 na 1, također vrlo raritetna kontra. Naravno da su bez problema to i zabili.

Konačni poredak:

1.    Danče.hr
2.    Buža 1964 metnem
3.    Južnjačka utjeha
4.    Velika riva Doli

 

    Tako je Kova podogao još jedan pehar. Zanimljivo je da je ekipa danče.hr-a imala 2 kapetana i 2 pozdrava prije utakmice.

Lista strijelaca:

Tino (danče.hr)
3 Buconić (Buža)
  Crnčević (J. utjeha)
  Koncul (J. utjeha)
2 Delija (Buža)
  H. Lončarica (Doli)
  Gulin (J. utjeha)
  Brkić (J. utjeha)
  Žeks (danče.hr)
  Marole (danče.hr)

 

 

2 komentara na “Vaterpolski turnir „2. četvrtina“”