FUN H2O – preko dvadeset godina

1.    FUN

    U ranim 80-tim godinama grupa igrača Gusara, pojačana sa nekoliko župskih nogometaša, u zimskoj stanci je nastupala na malonogometnim turnirima. Kako je sve to bila čista zabava, kako za nas, tako još više za protivnike, ekipi smo dali ime FUN.
    Na naše veliko iznenađenje ekipa je imala i određenih uspjeha, osvojila je neke manje turnire, u drugima igrala finale, dok je najveći uspjeh bio četvrto mjesto na „Otvorenom prvenstvu Dalmacije“ u Dubrovniku.
    Okosnicu ekipe činili su vaterpolisti Gusara braća Glavočić, Paskojević, Vukašinović, Mićo Kurkić, Boško Perić, te naš duhovni vođa Romeo Kelez, dok su na nekim turnirima za FUN nastupili  poznati malonogometaši Ante Kuraja, Jakša Kolić i drugi.


2.  Povratak u prirodno okruženje

   
    Kako je vremenom dio igrača prestao igrati za VK „Gusar“ a „Divlja liga“ je postajala sve popularnija, počeli smo razmišljati o povratku u more, u kojem smo se ipak najbolje snalazili. Kako nam je i dalje zabava bila prioritet, za nas je bilo potpuno logično imenu malonogometne ekipe dodati nastavak H2O, te je tako nastalo ime koje je, moram priznati, dobrom dijelu javnosti uvijek bilo malo čudno.
    Od 1987. godine FUN H2O je nastupio na svim turnirima „Divlje lige“ uključujući i legendarnu revijalnu utakmicu „A“ i „B“ reprezentacija DL koja je održana 1992 na plivalištu VK „Jug“ na kojoj je nastupilo 4 igrača iz naše ekipe. Ta utakmica mi je posebno ostala u sjećanju, jer su skoro svi igrači došli u uniformama, neki izravno s položaja.

    Godinama smo se vrtjeli između četvrtog i osmog mjesta, a vrlo često je nedostajao jedan gol ili malo više ozbiljnosti da se postigne više. Često znam reći da bolovi koje imam u vratu potječu sa plivališta „Bellevue“ gdje sam stalno podizao glavu i gledao hoće li se na skalama pojaviti šesti, sedmi ili osmi igrač, kako bi mogli normalno odigrati utakmicu.

    Posebna su priča četvrtfinala i polufinala „Divlje lige“ u Mlinima, gdje su se u pravilu „glupo“ gubile odlučujuće utakmice (jedno nepotrebno isključenje, promašaj mrtve šanse u zadnjim sekundama, itd.). Tu tradiciju nastavljaju i unapređuju i sadašnji igrači,  tako da je prije par godina postignut vrhunac, utakmica je prekinuta jer je naš igrač kontinuirano prskao (okupao) suca.

3.    Napokon medalja

    Nakon „više nekolicina“ četvrtfinala i polufinala, jednom se moralo i uspjeti. Sve se poklopilo 1996. kada smo uspjeli okupiti praktički sve bivše igrače VK „Gusar“ koji su još bili „upotrebljivi“. Poseban je gust bio, što smo utakmicu za treće mjesto igrali u Portu.
    Kako sam u to vrijeme vodio Regionalni ured za prognanike i izbjeglice Dubrovnik, a u Obrtničkoj školi su se održavali izbori za neka tijela u BIH, po funkciji sam bio zadužen za provođenje tih izbora. Tako sam 2 dana od 07 do 23 sata proveo u odijelu i krovati, samo sam u subotu popodne, bez riječi,  nestao na 2 sata, odigrao utakmicu, medalju uzeo preko reda i vratio se na posao. Kolegama ništa nije bilo jasno, kada sam se, naravno opet u odijelu, pojavio na izbornom mjestu s medaljom oko vrata.
    U toj utakmici za treće mjesto FUN H2O je izgledao onako kako smo to uvijek željeli a rijetko uspijevali. Odgovornom igrom, sa puno plivanja i kontri, uvjerljivo smo dobili odličnu ekipu „Elite“.  Još i danas mi neki poznanici znaju napomenuti kako im nije bilo jasno kako mi „starci“ još možemo onako poteć’ kontru.
 

4.    Proslava 20-to obljetnice

    Za dvadesetu obljetnicu kluba održana je spektakularna festa, te utakmica između ekipe FUN H2O i legendi divlje lige. Na plivalištu „Gusar-a“ bila je veličanstvena atmosfera, od baklji, bengalki do vatrometa.
    Rezultat utakmice, koju smo naravno izgubili, ne pamtim, ali to je u svemu najmanje bitno. Bitno je da su ljudi prepoznali ideju, te da se u preko 20 godina, ona nit, s kojom smo počeli, nije izgubila.
 

5.   FUN H2O danas

    Danas, naravno, u FUN-u ne igra nitko od onih koji su ga osnovali. Nas nekoliko je dobilo počasne kapice, koje smo, jasno, odbili objesiti o klin. Kada više nismo bili dovoljno kvalitetni da bi nastupali za FUN-a, formirali smo novu ekipu „Mlini 76’ers, nazvanu po godini kada smo izgradili plivalište u Mlinima.

    Nova ekipa igra strogo rekreativno, nema nikakvih pretenzija osim održavati duh „Divlje lige“ i dobro se zabaviti.
    Za FUN H2O igraju “neki novi klinci”, zadnjih par godina su bez velikih rezultata (doduše opet je bilo jedno četvrto mjesto), ali na to smo navikli. Kad-tad ponovit će se 1996-ta.

 

Tribute to:

 

-svim igračima u ovih 20-tak godina

-svim trenerima a posebno Đuru Miliću i Nikši Masaru

-ekipi koja je je registrirala Udrugu FUN H2O Mlini

-svim prijateljima i sponzorima

-najboljim navijačicama i navijačima

-onima koji će nastaviti…  

 

Poslušajte himnu FunH2O:

 

 

Jedan komentar na “FUN H2O – preko dvadeset godina”

  1. čestitke na svim godinama nastupanja. šplja je svoj uspon počela kad je jedne godine (ne sjećam se koje) dobila Funa. to nam je bila prva pobjeda protiv nositelja u starom sustavu natjecanju, koji mi je bio draži, s repasažom.

    a i lijepo je što ste mlade pomalo uključivali, a ne ko stari dančari kojima se ekipa ugasila kad su ostarili.